Maxell Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Święta tuż, tuż, więc na pewno przyda się Państwu materiał dotyczący luzowania kości z tuszki drobiowej (w tym przypadku kaczej), oraz przygotowania jej do pieczenia. Jesli chcemy nadziewać drób w całości i później podczas porcjowania uniknąć strat mięsa, najlepiej jest całkowicie wyluzować kości z tuszki, to znaczy usunąć cały szkielet z wyjątkiem kości skrzydełek i kości udowych. Od sprawionej tuszki odcina się jednak czubki skrzydełek, oraz podudzia (tzw. pałki) w stawie kolanowym. Szyję odcina się u samej nasady przy piersi pozostawiając tyle skóry, by mozna było zaszyć naszianego ptaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Ja na święta robię w ten sposób kurczaki , nadzienie z mięsa mielonego z migdałami i rodzynkami , zamiast rodzynek zamiennie żurawina bądź śliwka suszona , a na słono z pieczarkami lub zielonym marynowanym pieprzem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Witam.Dziś "luzowałem kaczkę" :grin: Musiałem zerknąć na :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1531&highlight=galantyna Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts