Jump to content

Luzowanie kości, nadziewanie i wiązanie tuszki


Maxell

Recommended Posts

Święta tuż, tuż, więc na pewno przyda się Państwu materiał dotyczący luzowania kości z tuszki drobiowej (w tym przypadku kaczej), oraz przygotowania jej do pieczenia.

Jesli chcemy nadziewać drób w całości i później podczas porcjowania uniknąć strat mięsa, najlepiej jest całkowicie wyluzować kości z tuszki, to znaczy usunąć cały szkielet z wyjątkiem kości skrzydełek i kości udowych. Od sprawionej tuszki odcina się jednak czubki skrzydełek, oraz podudzia (tzw. pałki) w stawie kolanowym. Szyję odcina się u samej nasady przy piersi pozostawiając tyle skóry, by mozna było zaszyć naszianego ptaka.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...