Jump to content

Wędzarnia u Ciupy.

Recommended Posts

Witam.

Chciałem Wam pokazać wędzarnie u mojego sąsiada, podpinam się do niej ponieważ brałem czynny udział przy jej powstawaniu :)

Sąsiad wzorował się na na wędzarni Bogdana, oczywiście w dużej mierze była też nasza wena twórcza ;)

Zdjęcia robione telefonem, więc nie są pierwszej jakości.

Tak się zaczęło:

PALENISKO:

Komin stoi to i więźbę trzeba było zrobić:

Wczorajsze zadymianie:

• 3 weeks later...

Dawno tu nie zaglądałem :)

pejo85,

rura tego typu : http://www.ekocieplotech.pl/cat,57__SYSTEM_BERTRAMS_RURY,product,172_Rura_BERTRAMS_160_mm__100_cm

Długość 160 cm i fi 20 cm o ile dobrze pamiętam.

pokemon15, dzięki. Bo akurat sąsiad miał taki kaprys i zainwestował :) Jak Henio napisał lepiej się uczyć na błędach sąsiada :tongue: :tongue: Ale w tym roku będzie i u mnie wędzarnia i altanka tylko czasu mi trzeba a na razie go nie mam :(

Henio, zima czasami daje popalić ale to kwestia przyzwyczajenia, ja też lubię płaskie tereny ale tylko raz w roku :) Jak się uda to już w czerwcu tam będę.

Na Twoim zdjęciu widzę że masz długi kanał wylotowy od wędzarnia do komina, Gdzieś czytałem że przy długich kanałach wylotowych pojawiają się jakieś skroplenia i zacieki, Jak to sie sprawuje u Ciebie ??

Przy murowanych albo drewnianych kominach ten problem raczej nie występuje bo sa dobrze izolowane. Pojawia się na kominach z rury gdzie jest zbyt duża różnica temperatur.

mateusz.b, dokładnie tak jak napisał tusiaczek.

U mnie tzn u sąsiada nic takiego się nie dzieje, wędziliśmy już kilka razy i wszystko funkcjonuje jak najlepiej. Kanał nie jest nawet ocieplony, tylko obmurowany zwykłą cegłą z dołu i po bokach.

• 4 weeks later...

Witam mam pytanko jakich kiji do wędzenia używacie? Czy mogę użyć kiji np z leszczyny? lub brzozy. Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicę czego mogę użyć

Ja kupowałem w Castoramie kije z drewna bukowego.

Są bardzo wygodne w użyciu i grubość odpowiednia.

Tak wyglądają...

a tu z pierwszym wsadem...

pozdrawiam

Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicę

To bardzo dziwne, może jakieś skropliny w wędzarni na nie kapały i wydaje się że to żywica.

Mój sąsiad produkował kiedyś trzonki do mioteł, grabi itd, i tłumaczył mi kiedyś, że na grubszych trzonkach da się coś zakombinować z sosną, ale trzonek do miotły jest na tyle cienki, że musi być z drewna liściastego, twardego, bo inne nie wytrzyma. Ja też ich używam jako kije w wędzarni, i nigdy nie puściły ani kropli żywicy.

• 3 months later...