naginajka Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Witam. Chciałem Wam pokazać wędzarnie u mojego sąsiada, podpinam się do niej ponieważ brałem czynny udział przy jej powstawaniu Sąsiad wzorował się na na wędzarni Bogdana, oczywiście w dużej mierze była też nasza wena twórcza Zdjęcia robione telefonem, więc nie są pierwszej jakości. Tak się zaczęło: PALENISKO: Komin stoi to i więźbę trzeba było zrobić: Wczorajsze zadymianie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Wędzarnia piękna ale i okoliczne widoki także :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 tusiaczek, dziękuję bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 naginajka, Śliczna wędzarnia :smile: nawet kije do wędzenia oryginalne :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 boob96, te kije to taki zapas Trochę dużo wsadu wyszło więc trzeba było dołożyć gałązkę. tusiaczek, widok na Baranią Górę, a po lewej stronie tego domku stoi właśnie teraz wędzarnia: http://img838.imageshack.us/img838/9513/201al.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 tusiaczek, widok na Baranią Górę, a po lewej stronie tego domku stoi właśnie teraz wędzarnia:Aż się chce wędzić w tak pięknych okolicznościach przyrody. A jak się można zaczytać podziwiając widoki ..... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejo85 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 Ja mam pytanie. Z czego wykonany jest kanał dymowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 naginajka, ale ci zazdroszczę tych widoków, przepięknie Wędzarenka fajna Tylko czemu u sąsiada a nie u ciebie :wink: ? Pozdrawiam , sąsiada też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 pejo85, z tego co widać na pierwszej fotce to z rury stalowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted April 20, 2013 Author Report Share Posted April 20, 2013 Dawno tu nie zaglądałem pejo85, rura tego typu : http://www.ekocieplotech.pl/cat,57__SYSTEM_BERTRAMS_RURY,product,172_Rura_BERTRAMS_160_mm__100_cm Długość 160 cm i fi 20 cm o ile dobrze pamiętam. pokemon15, dzięki. Bo akurat sąsiad miał taki kaprys i zainwestował Jak Henio napisał lepiej się uczyć na błędach sąsiada :tongue: :tongue: Ale w tym roku będzie i u mnie wędzarnia i altanka tylko czasu mi trzeba a na razie go nie mam Henio, zima czasami daje popalić ale to kwestia przyzwyczajenia, ja też lubię płaskie tereny ale tylko raz w roku Jak się uda to już w czerwcu tam będę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luxus Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 zima nie straszna kiedy jest wędzarnia w pobliżu Byłem kiedyś w Zwardoniu na takiej imprezce firmowej świetna okolica polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted April 20, 2013 Author Report Share Posted April 20, 2013 Luxus, wędzarnia i coś do zagrzania od środka PS zapraszam na Stańcówkę jakby co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luxus Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Rozgrzewka tez jest ważna :thumbsup: i dzięki za zaproszenie możne kiedyś skorzystam dobrze wiedzieć.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz.b Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Na Twoim zdjęciu widzę że masz długi kanał wylotowy od wędzarnia do komina, Gdzieś czytałem że przy długich kanałach wylotowych pojawiają się jakieś skroplenia i zacieki, Jak to sie sprawuje u Ciebie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted April 29, 2013 Report Share Posted April 29, 2013 Na Twoim zdjęciu widzę że masz długi kanał wylotowy od wędzarnia do komina, Gdzieś czytałem że przy długich kanałach wylotowych pojawiają się jakieś skroplenia i zacieki, Jak to sie sprawuje u Ciebie ??Przy murowanych albo drewnianych kominach ten problem raczej nie występuje bo sa dobrze izolowane. Pojawia się na kominach z rury gdzie jest zbyt duża różnica temperatur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted May 1, 2013 Author Report Share Posted May 1, 2013 mateusz.b, dokładnie tak jak napisał tusiaczek. U mnie tzn u sąsiada nic takiego się nie dzieje, wędziliśmy już kilka razy i wszystko funkcjonuje jak najlepiej. Kanał nie jest nawet ocieplony, tylko obmurowany zwykłą cegłą z dołu i po bokach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zonk84 Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Witam mam pytanko jakich kiji do wędzenia używacie? Czy mogę użyć kiji np z leszczyny? lub brzozy. Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicę czego mogę użyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Jeśli już to od leszczyny . Zwykle w sprzedaży kije do łopat, grabi są z drewna liściastego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicęa to dziwne... ja zakupiłem 6 takich kijów i służą mi juz dwa lata i wszystko ok... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Też na miotłowych kijach jechałem i żadnej żywicy nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Witam mam pytanko jakich kiji do wędzenia używacie? Czy mogę użyć kiji np z leszczyny? lub brzozy. Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicę czego mogę użyć Ja kupowałem w Castoramie kije z drewna bukowego. Są bardzo wygodne w użyciu i grubość odpowiednia. Tak wyglądają... a tu z pierwszym wsadem... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiuszcz Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Wędziłem na nowych kijach od miotły i puściły żywicęTo bardzo dziwne, może jakieś skropliny w wędzarni na nie kapały i wydaje się że to żywica. Mój sąsiad produkował kiedyś trzonki do mioteł, grabi itd, i tłumaczył mi kiedyś, że na grubszych trzonkach da się coś zakombinować z sosną, ale trzonek do miotły jest na tyle cienki, że musi być z drewna liściastego, twardego, bo inne nie wytrzyma. Ja też ich używam jako kije w wędzarni, i nigdy nie puściły ani kropli żywicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luxus Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Na pewno z drzewa liściastego buk lub dąb jeśli puszczają żywicę zostaje ci przepalić i wypalić je Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted August 29, 2013 Report Share Posted August 29, 2013 Całkiem fajna zwarta konstrukcja.Cieszy oko i działa a to najważniejsze.Pozdrawiam Wies Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted August 29, 2013 Author Report Share Posted August 29, 2013 wies, dzięki za pochwałę :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts