Jump to content

Wino z liści dębu

Recommended Posts

Sama nie robie win, ale trafilam na ten przepis i pomyslalam, ze moze znajdzie sie odwazy i zrobi. Juz przetlumaczylam, mam nadzieje ze zrozumiecie, bo ja niektorych rzeczy dobrze nie znam jesli chodzi o robienie win.A tlumaczenie bylo z amerykanskiego przepisu wiec dlatego te ilosci litrow i kg sa takie dziwne

Przepis na wino z liści dębu

3.78541 litra liści dębu (wiosna lub jesień, letnie liscie nie sa dobre)- oryginalnie bylo 1 gallon

4 pomarańcze

1 cytryna

1.814369kg cukier- oryginalnie bylo 4lbs

drożdży winiarskich( ilosc nie byla podana)

Umyć w zimnej wodzie listki usuwając wszystkie łodygi zdrewniałe, uszkodzone liści, gąsienice i inne stwory. Umieść przygotowane liście dębu we wiadrze zalac wrzaca woda tak aby bylo przykryte i pozostawić na noc.

Nastepnego dnia odcedzic liscie od plynu. Liście mozna dac na kompostnik.

Plyn wlac do duzego, z nierdzewnej stali garnka, dodac cukier, sok z cytryny i pomaranczy i skorke z owocow.Bardzo wazne jest aby pamietac ,zeby nie bylo bialej czesci skorki oraz pestek.A skorka zolta bardzo cienko pokrojona.

Doprowadzic to trzeba do zagotowania, i zmniejszajac plomien, gotowac przez 20 minut. Nastepnie wystudzic i przecedzic przez gaze.

W szklanym pojemniku namoczyc drozdze wina wytrawnego w zimnej ale gotowanej wodzie, aby sie uaktywnily.

Drozdze wraz z woda w ktorej sie uaktywnialy wlac do wystudzonego juz plynu. Wszystko wymieszane wlac do butli i zamknac szczelnie.Tak z korkiem i tym wszystkim co powinno byc( nie znam fachowywch nazw tych rurek na butli, nie wiem jak przetlumaczyc).

Pozostawic do fermentacji. Kiedy przestanie juz pracowac ( ? I znowu brak wiedzy w robieniu wina) zlac wino do butelek I pozostawic na 6 miesiecy aby nabralo smaku.

Kiedy bedzie gotowe butelke otworzy i wypic z przyjaciolmi.

Mam nadzieje ze komus sie przyda ten przepis.

Tyle żeby liście w wiadrze były przykryte ;)

Tak sie zastanawiam co mają dać te liście bo reszta to cukrówką z cytrusami ;) ...

Taki pić na wodę fotomontaż ;) typu pasztet pól na pól z dziczyzny pól konia pól zająca ;)

roger, liście dębu wszak do ogórasów naszych dajemy.. nie bez przyczyny, a chyba jedną z przyczyn są taniny..

smaku też dodają szczodrze, nie wyczuwam go - lecz to mądrze.

po co czuć smak polepszacza niźli piękną woń zdębiacza :D

-to chyba nawet nie jest słowo. ale nie ważne.

skoro liście dębu się używa w Polsce do wielu rzeczy to czemu nie nalewka?

ciekaw jestem efektu, z założenia dla mnie może być nie ciekawy.. za dużo tanin, za mocny, surowy smak liścia.. po dłuższym leżakowaniu pewnie odsłoni swoje sekrety.. Pozdrawiam

W przepisie jest 3.78541 litra liści dębu (wiosna lub jesień, letnie liscie nie sa dobre)- oryginalnie bylo 1 gallon

wiec jesli mamy galon lisci to wody przynajmniej tez tyle musi byc( przynajmniej ja tak mysle).

roger, nie wiemczy dobry czy nie, wina nie robie. Ale napotkalam przepis i pomyslalam, ze ktos moze zechce to zrobic, bo samam nie robie.

Swoja droga zadalam najpierw pytanie w SB czy kogos to intersuje, MAlgos powiedziala, abym mimo wszytko podala przepis, bo moze chetni beda.

Mamnadzieje, ze przyjmiesz w milczeniu moje wyjasnienie.

Mamnadzieje, ze przyjmiesz w milczeniu moje wyjasnienie.

Aniu. pewnie nawet nie wiesz jak Cię lubię :D

nie bierz do siebie każdego szczegółu, który ktoś napisze (nawet tak znamienity brat jak Roger) do siebie... na tym polega piękno tego forum.. każdy ma wolną wolę wypowiadania się i każdy mówi co mu leży na sercu.. nie na wątrobie!

Czyli prosto spod serducha :)

Przepis nie jest sprawdzony, więc dla większości jest bezużyteczny - nie żebym wątpił. ale trzeba go sprawdzić :) co pewnie niejeden Brat czy Siostra uczyni.

Sam zresztą może też to zrobię.. :) Pozdrawiam serdecznie

ANNAM, nie mam zamiaru szat za to "wino" rozdzierać ;) napisałem po prostu że nie widzę sensu prowadzenia takiej fermentacji ...

Z tego co wiem a wspomniał już o tym PanBoczek te liście zawierają taninę no i garbniki nie ma tam ani skrobi ani cukrów przynajmniej w ilościach istotnych choć botanikiem nie jestem :(

PanBoczek, napisał jeszcze coś o nalewce i to mnie już bardziej przekonuje ale to inny proces bo maceracja następuje nie w wodzie tylko wysokoprocentowym alkoholu i może i coś z tego wyjdzie. Używam dębu pieczonego do uszlachetniania i "starzenia" alkoholi ale to inna bajka ;)

ANNAM, Ty nie bierz na Miły Bóg wszystkiego co nie jest peanem tak bardzo do siebie bo zapewniam ze nie ma tu żadnych personalnych podtekstów :(

PS

Tutaj jest ciekawy artykuł o dębie:

http://rozanski.li/?p=1193

• 1 year later...

...poniekąd roger ma rację...z tym pasztetem...

myślę , że chodzi tu o garbniki , któychi ch walorów wino nabiera , leżakując w beczkach - a to jazda na skróty...paść amerykańska jak zwykle..

Edited by jumbo