Jump to content

Czysta woda do picia

arkawroc

Recommended Posts

Musze się pochwalić zakupiłem system uzdatniania wody z 5-cio stopniową filtracją wody i stymulatorem energii. Właśnie dzisiaj pan serwisant zamontował mi to urządzenie w domu

To się chwal :wink: . Też ostatnio zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem, ale skończyło się tylko na myśleniu. Napisz coś więcej albo podaj linka.

arkawroc, podaj parametry tego wspaniałego urządzenia, lub reklamę firmy. Jak na Wrocław oczywiście wskazane i zalecane. Osobiście przeszedłem próbę wody mieszkając jakiś czas na Krzykach i próba wody wypadła negatywnie - zeszła mi skóra i żyłem na piwie. Obecnie mam mieszane uczucia względem wody w Gdańsku. :grin: Jak ten postęp po...pierdziela :smile:

odnośnie smaku powiem tak: nie wiem jak to nazwać ale woda jest jakby bardziej "miękka w smaku ", "mniej szorstka" i nie śmierdzi chemią. Jak na razie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Zobaczę jeszcze po kilkunastu gotowaniach element grzejny w czajniku bezprzewodowym czy coś się osadza, bo normalnie wiadomo co się dzieje na grzałkach.

Zobaczę jeszcze po kilkunastu gotowaniach element grzejny w czajniku bezprzewodowym czy coś się osadza, bo normalnie wiadomo co się dzieje na grzałkach.

Najlepiej widać różnicę na herbacie.Zrób z osmozy i zrób ze zwykłej kranówy a zobaczysz.

Ile dałeś, ciekaw jestem ile teraz biorą "domokrążcy" Nas z 15 lat temu skasował ze 3500 zł za coś takiego.

http://allegro.pl/filtry-do-wody-ro-6-odwrocona-osmoza-aqua-blue-fit-i3154131121.html

A za wymianę wkładów co 6 miesięcy, to brał chyba z 10 razy więcej niż na allegro kosztują wkłady, aż wreszcie p 2 latach serwisowania pogoniłem gościa i sam wymieniam.

Pozdrawiam :wink:

Serwis półroczny 220.00 wymieniane są dwa filtry(filtr osadowy i wstępny węglowy) roczny 260zł, wymieniane są wszystkie filtry, wydajność 120l/dzień kosztowało mnie to 2090.00zł w tej cenie dostawa kurierem i montaż przez serwisanta.

a ja zbajerowany reklamą używam tego wynalazku...

http://www.brita.net/pl/jugs.html?&L=9

nie wiem ,czy jest idealny ale czajnik nie pokrywa się wapniem.

właśnie o takim też myślałem

Serwis półroczny 220.00 wymieniane są dwa filtry(filtr osadowy i wstępny węglowy) roczny 260zł, wymieniane są wszystkie filtry

filtry w tej cenie?

2090.00zł

raczej coś tańszego szukam :wink:

jednorazowy wydatek jest owszem nie mały, ale te filtry mam już sprawdzone część mojej rodziny tudzież znajomych używa właśnie tego modelu od paru lat i nikt nigdy nie miał żadnych problemów z działaniem tego urządzenia jak i serwis zawsze bezproblemowy -ja zakupuję filtry kurier dostarcza przyjeżdża serwisant i montuje już "gratisowo"

nikt nigdy nie miał żadnych problemów z działaniem tego urządzenia

A jak ze zdrowiem?

Dobrze byłoby uzyskać opinię niezależnych specjalistów od wody.

Nie chodzi mi o te filtry węglowe tylko o mebranę osmotyczną.

A ten punkt 6. to już istne cudo: przydaje struktury i energii :cool:

Nie jest moją intencją gaszenie Twojej radości z zakupu tylko zwrócenie uwagi na długotrwałe picie wyjałowionej wody.

Radosne opinie na forach to mimowolne przedłużanie reklamy.

Jeszcze kilka lat temu sprzedawcy filtrów z tzw. odwróconą osmozą instruowali użytkowników o konieczności picia wody mineralnej.

A jak ze zdrowiem?

Moja rodzina używa filtra RO z mineralizatorem, ale bez "stymulatora energii" :grin: już 3 lata i jakoś nadal żyjemy.

Moim zdaniem woda z RO nie jest idealna, ale wybieram mniejsze zło - nie chcę pić nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, antybiotyków i całej tablicy Mendelejewa, jakie są w wodzie z miejskich wodociągów.

Niestety technologia produkcji wody pitnej stosowana w Warszawie nie zapewnia usuwania tych substancji. Miejskie filtry usuwają tylko zmętnienie i dezynfekują wodę. Wszystko co spłynęło do Wisły z pól, fabryk i domów, zostaje nie ruszone :(

W zasadzie to nie ma innego wyjścia niż RO, chyba że studnie oligoceńskie, ale to też temat dyskusyjny.

Komplet filtrów kosztuje 20-30 zł (półroczny) i 40-60zł (roczny). Wymianę robię sam.

Teraz zastanawiam się nad zrobieniem dezynfekcji całej aparatury lub ... wymianą całości na nową, a przynajmniej wymianą zbiornika na nowy. Jakoś nie za bardzo odpowiada mi ta gumowa membrana wewnątrz zbiornika. Niby jest tam ciemno, i woda się wymienia, ale przez taki długi czas to mogło się tam w zakamarkach nieźle rozwinąć "życie" :grin:

Podobno dezynfekcję powinno się robić co roku :blush:

Niestety technologia produkcji wody pitnej stosowana w Warszawie nie zapewnia usuwania tych substancji. Miejskie filtry usuwają tylko zmętnienie i dezynfekują wodę.

Rzeczywiście, warszawska woda zawsze była nie do picia. U nas w Gdańsku, firma dostarczająca wodę Saur Neptun, reklamuje ją do picia bez gotowania. Jest rzeczywiście w smaku podobna do źródlanej z marketów ale byłbym i tak ostrożny z piciem bez gotowania.

W zasadzie to nie ma innego wyjścia niż RO, chyba że studnie oligoceńskie, ale to też temat dyskusyjny.

Obecnie cały czas mieszkam na wsi i mam własną studnię. Woda podawana jest z głębokości ok.17m a między jej pokładem są dwie warstwy gliny. Niby idealnie a jednak woda zawiera żelazo i mangan. Jednak smak jest rewelacyjny a stosowana do kiszenia ogórków czy buraków robi je zupełnie innymi (lepszymi) w smaku. Zawsze będą jakieś niedoskonałości wody ze studni głębinowych ale zazwyczaj będzie ona zdecydowanie lepsza od tej w większości wodociągów miejskich.

Teraz zastanawiam się nad zrobieniem dezynfekcji całej aparatury lub ... wymianą całości na nową, a przynajmniej wymianą zbiornika na nowy. Jakoś nie za bardzo odpowiada mi ta gumowa membrana wewnątrz zbiornika. Niby jest tam ciemno, i woda się wymienia, ale przez taki długi czas to mogło się tam w zakamarkach nieźle rozwinąć "życie"

Podobno dezynfekcję powinno się robić co roku

Zrób najpierw badanie wody na bakterie, nie jest drogie.

a ja zbajerowany reklamą używam tego wynalazku...

http://www.brita.net/pl/jugs.html?&L=9

nie wiem ,czy jest idealny ale czajnik nie pokrywa się wapniem.

Wcześniej wymiana następowała co pól roku bo ciężko go było podnieść od nadmiaru

osadu.

ja też używam brity i fakt czajnik idealnie czysty, do tego rosołki jakieś takie bardziej klarowne.

Co do odkamieniania czajnika, to po co wyrzucać? wystarczy wlać octu na noc.

Nie wiem czy czytaliście o krążkach ADR4

http://www.skarbnicazdrowia.pl/pl/p/ADR-4-Stymulator-energii/81

ostatnio też szwagier polecał mi obejrzenie filmy pamięć wody, nie wiem na ile jest wiarygodny, może dzisiaj obejrzę:

Co do odkamieniania czajnika, to po co wyrzucać? wystarczy wlać octu na noc.

Lepiej stosować kwasek cytrynowy. Ja kupuję w internecie opakowania 0,5kg bardzo tanio i starczy na długo. Im woda bardziej zmineralizowana tym szybciej będzie odkładał się kamień. Swój czajnik odkamieniam co ok.2 tygodnie.

myślę że to dobra inwestycja po długim czasie namysłu i zwlekania

"Dzięki filtrowi ...................... znów możemy pić wodę jakiej potrzebuje nasz organizm "

Tylko czy na pewno nasz organizm potrzebuje wyjałowionej wody?

Czy przypadkiem nie jest to tak jak z solą "nadmiar soli jest szkodliwy, ale niedobór soli jest jeszcze gorszy"

Czy nie więcej wciągniemy do organizmu substancji szkodliwych z innymi produktami spożywczymi czy nawet z powietrzem którym oddychamy, niż z tą wodą "nieoczyszczoną"?

U nas już kilka, jak nie 10 albo więcej, lat jest filtr zamontowany na stałe.. ze zbiornikiem 10l pod zlewem i małym kranikiem :) różnica przy prozaicznych rzeczach typu herbata jest ogromna w porównaniu do zwykłej kranówy..

pamiętam tylko, że zdecydowaliśmy się na to po prezentacji akwizytora.. który robił jakieś magiczne mambodżambo z elektrodami i wodą z kranu ;) podobno tego już teraz nie robią.. albo zakazali po jakimś wypadku - coś słyszałem ale dokładnie nie pamiętam :)

wymiana filtrów co pół roku.. negatywnego wpływu na zdrowie raczej nie zaobserwowaliśmy :)

w smaku ta woda pita na surowo ma taki dziwny mineralny posmak, jakby ze 'zdroju' jakiegoś.. zakładam, że w jakiś sposób jest mineralizowana :)

Tylko czy na pewno nasz organizm potrzebuje wyjałowionej wody?

jałowa woda to chyba destylowana? której pić nie można chyba..

filtry usuwają tylko to co zbędne..

ehh człowiek lubi mieć wygodnie :) 100 metrów spacerkiem od mojego domu jest źródełko, tzn odwiert głębinowy.. większość mieszkańców okolicy z niego czerpie wodę.. może się przejdę fotki zrobić :P Pozdrawiam

Najlepiej widać różnicę na herbacie.Zrób z osmozy i zrób ze zwykłej kranówy a zobaczysz.

Ile dałeś, ciekaw jestem ile teraz biorą "domokrążcy" Nas z 15 lat temu skasował ze 3500 zł za coś takiego.

o to to.. jakaś tam odwrócona osmoza :lol: i cenowo się zgadza :rolleyes: nowinki.. ehh

Maad, do dezynfekcji polecam już wspomniany Clo2 :cool: możesz nawet pokusić się o zainstalowanie dozownika aby dezynfekcja była tylko formalnością....

a membranę należy również wymieniać :cool:

Woda podawana jest z głębokości ok.17m a między jej pokładem są dwie warstwy gliny. Niby idealnie a jednak woda zawiera żelazo i mangan.

zazwyczaj w głębinówkach im głębiej tym więcej żelaza.....

po prezentacji akwizytora.. który robił jakieś magiczne mambodżambo z elektrodami i wodą z kranu ;) podobno tego już teraz nie robią..

bo Panie Boczku teraz już ten trick się "przejadł"..... są inne psychologiczne metody

mnie natomiast nadal dziwi dlaczego ludzie po latach nagłośnień takiego naciągactwa kupują kilkukrotnie drożej niż w firmach specjalistycznych (nie wspominam już o majsterkowiczach którzy sami założą taki system )

znane mi sa przypadki że ktoś mimo że ma "pod nosem" firmę gdzie kupi dokładnie takie same filtry buli za nie u akwizytorów/serwisantów kilka razy drożej i jeszcze się cieszy że "montaż gratis" :rolleyes:

zdecydowaliśmy się na to po prezentacji akwizytora.. który robił jakieś magiczne mambodżambo z elektrodami i wodą z kranu

No właśnie. Wytrącał sole zawarte w wodzie pitnej a "sprzedawał" nie znającym chemii klientom jako zanieczyszczenia tej wody :devil: