Jump to content

Fotografia kulinarna

Maad

Recommended Posts

Znalazłem ciekawy wideoporadnik, pokazujący jak przy pomocy zwykłego taniego aparatu, oraz prostego sprzętu używanego w każdej kuchni, można poprawić jakość zdjęć kulinarnych. Poradnik skupia się na metodach modyfikacji światła wbudowanych lamp błyskowych.

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/kulinaria-z-lampa-wbudowana

Oczywiście nie ma róży bez kolców ;) Autor co najmniej dwa razy, komentując świeżo zrobione zdjęcia, używa określeń "czuję, że chciałbym zmienić ..." oraz "czuję, że należałoby zastosować ..."

Już tutaj kiedyś podawałem jak najprościej rozproszyć światło lampy błyskowej, wystarczy kartka papieru. Są też specjalne dyfuzory zakładane na wbudowane lampy (w lustrzankach).

Najprościej jest używać światła zastanego, rozproszonego. Wrogiem tej fotografii są głębokie cienie a kolory muszą oddawać naturalny wygląd wyrobu (potrawy). Istotny jest postprocessing, gdzie najważniejsze jest prawidłowe dobranie poziomów, kontrastu i punktu szarości.

Bardzo dobre opracowanie. Autor wciąż powtarza to, co i ja zawsze piszę, że bez obróbki w programie graficznym dobre zdjęcia nie zaistnieją.

Po raz kolejny podaję nazwy bezpłatnych, dobrych programów:

PhotoScape i PhotoFiltre.

Papcio, dzięki za linka - bardzo wartościowy, profesjonalny materiał, jak zresztą wszystko co pisze vito157 - uznany autorytet fotograficzny i .... na dokładkę oddany użytkownik systemu Pentax :) :clap:

Mam jednak wrażenie, że to chyba jednak to troszkę zbyt wysoki poziom jak na Klub Miłośników Fotografii. Ale z drugiej strony patrząc na szybkość z jaką uczą się i robią postępy niektórzy członkowie .... jestem dobrej myśli :)

Papcio, cieszę się, że zaglądasz do Klubu i pomagasz. Jakbyś miał czas i ochotę, to może .... weźmiesz udział w konkursie? :tongue: Jest jeszcze trochę czasu.