AquariusP Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Tak mnie ostatnio naszło na wyroby domowe , że postanowiłem "wyrabiać" też domowe jajka. Z tej potrzeby powstała koncepcja wybudowania kurnika. Kurnik będzie schronieniem dla 10-12 kur. Wymiary 1,8x1,8x1,8m (bez nóżek). Gniazda z dostępem od zewnątrz. Całość docieplona styropianem. Prace jeszcze trwają. Za tydzień wejdą pierwsi lokatorzy (lokatorki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julian Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 No gratuluję :clap: :clap: :clap: :clap: Niestety brak miejsca i czasu są skutecznym argumentem "veto" mojej LP.Ja nie myślałem o jajkach - były by, to by były, ja myślałem o kurakach do rosołu :thumbsup: .Jeszcze raz GRATULUJĘ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Również gratuluję. Niebawem wrzucę fajną książeczkę z projektami budowy: królikarni, kurników, gołębników, klatek dla nutrii itp., itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 że postanowiłem "wyrabiać" też domowe jajka. :clap: Temat dręczy mnie już kilka lat. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 A ja poważnie myślę o budowie bażanciarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Jak byłem młody, to ojciec miał taką wolierę z bażanciarnią. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 (lokatorki).Jeden lokator też by się przydał,lepsza harmonia w stadzie,tylko oby tak było :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 No i wiadomo , statystycznie się poprawi :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted April 28, 2013 Author Report Share Posted April 28, 2013 kostek61 Kogut w stadzie musi być :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 ... Niebawem wrzucę fajną książeczkę z projektami budowy: królikarni, kurników, gołębników, klatek dla nutrii itp., itp. Maxell! Rzuć wszystko i skanuj! :D Szczególnie króliki i kury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 Nie no, ale chata :clap: :clap: :clap: zazdroszczę, nawet jak będę miała dom, to mój mąż się w życia na kury nie zgodzi, a ja to bym chciała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptysz Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Extra kurniczek ! gratuluję :clap: moje marzenie :smile: niestety mam mały ogródeczek i nie da rady :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Super wygląd.Jedyna wada jaką widzę to mało światła w kurniku. Dla dobrej nieśności kura powinna mieć 16h światła dziennie. Pomyśl o doświetleniu, żarówka energooszczędna i sterownik czasowo-zmierzchowy załatwia sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Wygląda świetnie! :clap: Marzy mi się taka chatka, podobnie jak 2-3 ule. Niestety przestrzeń wielkomiejska nie sprzyja takim instalacjom, ale wygląda na to że sytuacja się zmieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted May 2, 2013 Author Report Share Posted May 2, 2013 Jedyna wada jaką widzę to mało światła w kurniku. Dla dobrej nieśności kura powinna mieć 16h światła dziennie. Pomyśl o doświetleniu, żarówka energooszczędna i sterownik czasowo-zmierzchowy załatwia sprawę.Przewidziane w projekcie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 A jak będzie wyglądała sprawa z "gdakaniem" i czy sąsiedzi nie będą mieli jakichś obiekcji na temat chałasu.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted May 2, 2013 Author Report Share Posted May 2, 2013 Gregtom U sąsiada bez przerwy gruchają gołębie. Nie będzie problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 A jak będzie wyglądała sprawa z "gdakaniem" i czy sąsiedzi nie będą mieli jakichś obiekcji na temat chałasu.?To już zależy od sąsiadów i ich wrażliwości na poranne dźwięki .... ale raczej nie widzę opcji aby zasadna była ingerencja Straży Miejskiej. Bo niby za co mogli by mnie ukarać ..... za gdakanie ? Ten kurniczek bardzo mi się podoba i chyba taki sobie kiedyś zbuduję. Jest jeden problem .... wypuścić kur nie mogę, gdyż mój Max, czyli owczarek niemiecki raczej tolerował ich nie będzie, i jak dopadnie to ....... :wink: Tego wolałbym uniknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 A jak będzie wyglądała sprawa z "gdakaniem" i czy sąsiedzi nie będą mieli jakichś obiekcji na temat chałasu.?To już zależy od sąsiadów i ich wrażliwości na poranne dźwięki .... ale raczej nie widzę opcji aby zasadna była ingerencja Straży Miejskiej. Bo niby za co mogli by mnie ukarać ..... za gdakanie ? Ten kurniczek bardzo mi się podoba i chyba taki sobie kiedyś zbuduję. Jest jeden problem .... wypuścić kur nie mogę, gdyż mój Max, czyli owczarek niemiecki raczej tolerował ich nie będzie, i jak dopadnie to ....... :wink: Tego wolałbym uniknąć. Miro.. A jeśli "kogucik" dołączy do kurek albo gołębie sąsiada, obsrają Twoj dom "za cieżko zarobioną kasę" a Ty po nocce, szukając błogości i wypoczynku we włościach swoich, naraz przebudzisz sie już o godzine 4.57, "gdakaniem/pianiem/gruchaniem" to czy nie wnerwisz się, i czy sąsiadowi nie dasz do zrozumienia, prosząc go delikatnie, z wiatrówką w ręku i owczarkiem na linie, do przemyslenia jego gospodarki..`!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted May 3, 2013 Author Report Share Posted May 3, 2013 to czy nie wnerwisz się Wnerwić sąsiada równie dobrze może dym z wędzarni, grilla, komina, ujadający pies, czy bawiące się dzieci :grin: Rozwiązanie w przypadku: - wędzarni - dać sąsiadowi próbę wyrobu - kurnika - dać parę jajek. - gołębnika - zaproponować wysyłanie listów :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Miro.. A jeśli "kogucik" dołączy do kurek albo gołębie sąsiada, obsrają Twoj dom "za cieżko zarobioną kasę" a Ty po nocce, szukając błogości i wypoczynku we włościach swoich, naraz przebudzisz sie już o godzine 4.57, "gdakaniem/pianiem/gruchaniem" to czy nie wnerwisz się, i czy sąsiadowi nie dasz do zrozumienia, prosząc go delikatnie, z wiatrówką w ręku i owczarkiem na linie, do przemyslenia jego gospodarki..`!? Mieszkam na wsi. No może już ta wieś nie całkiem taka jak kiedyś, ale poranne gdakanie kur, pianie koguta i przepiękny śpiew ptaków, to dla mnie najpiękniejsze hałasy na świecie. Mieszkałem w mieście i tego spokoju i ciszy jaką teraz mam nie oddałbym za nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Pomysl jeszcze ( o ile tego nie zrobiłeś ) nad poidłem z podgrzewaczen. W zimie to dla Ciebie spokój i cisza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted May 4, 2013 Report Share Posted May 4, 2013 Musiałem zmienić melodię dla swojego elektronicznego budzika. Było to pianie zachrypniętego starego koguta, typowego starego fachowca. Cała rodzina zrywała się na nogi złorzecząc, wszyscy byli na nogach. Ale ja dawałem dzielny odpór, to był mój budzik i tak miało być. Sąsiedzi z naprzeciwka dla swojego stada kur kupili pięknego koguta. Ten to miał słuch, jak tylko mój zapiał to ten dawał stanowczy odpór. Wszystkie koguty we wiosce piały, cała wioska na nogach była. Szkoda chłopaka, poszedł z mojej przyczyny do gara, dobry był fachowiec. A ja zmieniłem melodię, budzi mnie trąbka ogólną pobudką, wszyscy są zadowoleni. Rodzina ma na mnie haka, gdyby wioska dowiedziała się kto im tak na prawdę pobudkę fundował... :???: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 AquariusP, jak tam Twoje kury .Ile i jakiej rasy kupiłeś - pytam się bo mój kurnik własnie czeka czeka na zasiedlenie a zdjęcia wkleiłam tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=339049#339049 Doświadczenia nie mam żadnego w tej kwestii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Olgo wszystko zależy do czego te kurki będą. Jeśli chcesz je tylko na mięso to brojlery. Jeżeli interesują ciebie naprawdę smaczne jajeczka, to polecam zakupić w pierwszym roku zielononóżki i koguta leghorna (1 na 10 kur). Pamiętaj, że jajka należy codziennie zbierać, gdyż kury mają to do siebie, że jak widzą około 10 jajek w kupie to w okresach od kwietnia do października mogą usiąść na jajkach i wówczas jak nie masz doświadczenia co zrobić to jest ciężka sprawa. Osobiście ja mam u siebie wyhodowane krzyżówki kur z gatunków włoska, karmazynka i troszeczke zielononóżki. Chów krzyżówek podobno jest trudniejszy niż gatunkowych kurek, ale za to moje jajka są prawie pomarańczowe (oczywiście bez barwników), a ciasta wychodzą idealnie żółciutkie. Kwestią następną jest karmienie kur: do karmienia najlepiej używać pszenicy bądź mieszanki zbożowej ześrutowanej pomieszanej z koncentratem (stosunek 4:1) i warto również dodać witaminy w porze zimowej. Jeżeli twoje kurki będą mieć mały wybieg to witaminy musisz obowiązkowo dodawać. Jeśli miałabyś jakieś pytania odnośnie co i jak pozostaję do dyspozycji. [ Dodano: Pią 24 Maj, 2013 07:56 ]A jeszcze jedno, w tym roku po ogrodzeniu kurnika i wybudowaniu nowej komory lęgowej będę posiadał takie kurki:http://img.webme.com/pic/k/kuryrasowe/silka_jedwabista.jpgTo są bardzo małe kurki, ale śpierw kogucika jest po prostu piękny.Ten gatunek z rozmów z rodziną, która hoduje te kurczęta cechuje, zapartość wylęgowa. Są idealnymi reproduktorami wszelkich innych jaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts