ciechowy Posted April 29, 2013 Report Share Posted April 29, 2013 Może uda zebrać się w jednym wątku przepisy na ulubione sosy i dipy do ugrillowanego mięska. Moim niekwestionowanym liderem od wielu lat jest sos barbecue. Składniki:2 cebule200 g koncentratu pomidorowego 125 ml białego wytrawnego wina4 ząbki czosnku50 ml białego octu winnego3 łyżki miodu60 ml oleju1 łyżka musztardyPrzyprawy: po pół łyżeczki bazylii, cząbru i tymianku, liść laurowy, sól, pieprz, kilka kropli tabasco, 50 ml sosu worcester Obieram czosnek i cebulę, drobno siekam i podsmażam na oleju do zeszklenia - nie może zbrązowieć. Dodaję koncentrat wymieszany z octem i duszę 5 minut. Następnie dodaję liść laurowy, płynny miód, wino, musztardę i resztę przypraw. Duszę jeszcze 10 minut bez przykrycia stale mieszając. Uwaga - pryska ! Jeśli ktoś chce wersję mniej ostrą to można zrezygnować z tabasco. Jeśli ktoś lubi wersję mniej kwaśną to można część octu zastąpić winem. Można także zmniejszyć lub zwiększyć ilość sosu Worcester. Proporcje tych czterech składników tj octu, wina, tabasco i sos Worcester można dobierać według swojego gustu aby uzyskać jedną dominującą 'nutę' smakową. Na smak wyraźnie wpływa też miód, lipowy nadaje tylko słodycz ale gryczany dodaje już wyraźnie kolejny posmak który mnie osobiście bardzo odpowiada.Ten sos to dla mnie niesamowity melanż smaków i jeszcze mi się nie znudził. A do tego można go wlać do słoiczków postawić na denku do wystygnięcia i później przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Zawsze na początku sezonu robię więc wielokrotność z podanych wyżej gramatur. Drugi mój ulubiony to bardzo prosty dip: jogurt naturalny zmiksowany z serem pleśniowym i czosnkiem w proporcjach zależnych od upodobań. Przed podaniem wierzch posypany posiekanym szczypiorkiem. A jakie są wasze ulubione sosy do ugrilowanego mięska ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted April 29, 2013 Author Report Share Posted April 29, 2013 A w czym najczęściej lubicie marynować mięsko przed wyrzuceniem na grilla ?Ja zawsze robię marynatę na bazie oleju i sosu sojowego (pół na pół) i 2 z poniższych dodatków:czosnek lub świeży starty imbirmiód (mój ulubiony to rzepakowy) lub cukier trzcinowydwa rodzaje ziół spośród: tymianek, cząber, oregano, estragon. Próbowałem kiedyś marynaty jogurtowe lub z dodatkiem musztardy ale jakoś mi nie podchodziły. Nie próbowałem nigdy glazur na bazie owoców. Kręcą mnie takie smaki jak aronia, czarna porzeczka, agrest. Czy ma ktoś może jakieś fajne przepisy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slaww Posted April 29, 2013 Report Share Posted April 29, 2013 Składniki(na mały słoik)sos bbq - 1 cebula- 3 ząbki czosnku- pół słoiczka koncentratu pomidorowego- 2 łyżki wody- 2 łyżki octu (najlepiej winnego)- 2 łyżki brązowego cukru- 1 łyżka miodu- 1 łyżka musztardy- 1 łyżka soku pomarańczowego- 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego)- 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle)- 1 łyżka oliwy- 1 łyżeczka chilli- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki pieprzu opcjonalnie:- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca- 100 ml whiskey Sposób przygotowania Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie aż składniki ładnie się połączą.Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca (ja je zawsze dodaję), wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdź czy niczego nie brakuje. Gdy uzyskasz już pożądany smak, pozostaw do wystygnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted April 29, 2013 Author Report Share Posted April 29, 2013 Tak na oko to coś mi tutaj nie pasuje. Mało jest składników płynnych a czas gotowania dla zagęszczenia to aż 30 minut. Według mnie to się przypali. Nie ma tutaj jakiejś pomyłki ?Gdzie kupujesz koncentrat z tamaryndowca ? Czy to jest to samo co pasta z tamaryndowca ? Pół słoiczka koncentratu pomidorowego ale o jakiej objętości ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 ciechowy, dodaj kiedyś wina wytrawnego :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slaww Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Mały słoik koncentratu pomid.Ja robię z pasty do kupienia w almie.Jeśli jest potrzeba dolewam wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted April 30, 2013 Author Report Share Posted April 30, 2013 ciechowy, dodaj kiedyś wina wytrawnego :lol: No marynaty z wina też nie próbowałem. Ale napiszesz jakoś bardziej konkretnie, co do tego wina dodać ? Mieszanka z sosem sojowym chyba nie bardzo tutaj pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 przepisów nie pamiętam bo za każdym razem robię inaczej ale ja robię sam mieszanki ziołowe-przyprawowe, do tego celu świetnie sprawdza się mój stary młynek do kawy, wsypuję do niego na co tam mam ochotę i co jest pod ręką, papryka, czosnek granulowany albo świeży, zioła suszone lub świeże, skórka z cytryny, jagody jałowca, no słowem to co akurat przyjdzie mi do głowy jak doda się świeże zioła albo świeży czosnek czyli coś „mokrego” to wychodzi pasta którą można natrzeć mięso, a jak suszone to posypać mięsko albo dodać olej-oliwę i wychodzi z tego marynata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Osid podał dobry przepis, jeszcze można dobabrać musztardy, koncentratu pomidorowego...Improwizacja jest kluczem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tabasco Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 To się nie przypali ? ale ciekawy przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Marynata do zeberek wieprzowych lub wolowych.Miodowo-musztardowa125 ml soku pomaranczowego125 ml miodu125 ml bbq sos2 lyzki sosu sojowego1 lyzka musztardy grubiziarnistej ( taka z gorczyca z nasionsmi)3 zabki czosnku zozgniecione Wszystkie skladniki wymieszac dokladnie w duzym dzbanku. Bedzie tego 430 ml jest to marynata na 2 kg zeberek. Najlepij aby mieso bylo w marynacie przez noc lub inimum 3 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 ostra musztarda-słoiczekcoca-cola-pół szklanki (tak coby po wymieszaniu było nie bardzo płynne)zioła przyprawy-co nam wpadnie w ręce -improwizacjaczosnektrochę oliwy całość mieszamy i karkóweczke na noc w takim cudzie przed grilowaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin293 Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Ciekawy przepis na barbecue, na pewno skorzystam przy najbliższej okazji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 A czy ma ktoś może sprawdzony i dobry przepis na sos BBQ? Najlepiej taki, który można przygotować w większej ilości i zapasteryzować. Zabieram się za wykonanie takiego czegoś, ale chętnie zapoznałbym się z opinią kogoś kto już taki sos wykonał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldekt Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 Ja zagotuję małą ilość wody z przyprawami według upodobań , następnię studzę i dodaję sól z odrobiną saletry . Taką miksturą zalewm mięso przygotowane na grila . Przypominam że najlepsze to takie jak ja nazywam z "wiejskiej świni" . Pozdrawiam kolegów z forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 Może taki wariant marynaty komu to spodoba się. W ogóle u tych "ZZ TOPow" dużo czego ciekawego można zobaczyć. http://www.youtube.com/watch?v=c2P4xoieEBY&feature=share&list=UUjrL1ugI6xGqQ7VEyV6aRAg&index=4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 , następnię studzę i dodaję sól z odrobiną saletry . Taką miksturą zalewm mięso przygotowane na grila .Kolego saletra czy peklosól bo wyrobów ktore potem obrabiasz szybko i wysoko-temperaturowo to nie jest dobry i zdrowy pomysł Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 Marynata do skrzydełek 2łyżki ostrej musztardy5łyżek pikantnego ketchupusólczosnek świeży przeciśnięty przez praskępieprz grubo mielonypapryka słodka mielona2łyżki oliwyzioła suszone lub świeże(majeranek,bazylia,oregano)Wszystko dobrze wymieszać i obtoczyć skrzydełka,wstawić do lodówki na 2godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 dodaję sól z odrobiną saletry Saletrę raczej pomiń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magic key Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 sos tzatzyki2 długie ogórki jogurt typu greckiegoprzyprawa do tzatzyków lub czosnek. Ogórki zetrzeć i lekko posolić. Odstawić aż puści trochę soku. Dodać jogurt, przyprawę do tzatzyków, czosnek granulowany lub starty czosnek. Dodać trochę pieprzu i dobrze wymieszać.Gotowy sos można dodać do sałatek lub bezpośrednio do grillowanego mięsaŻyczę smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Ogórki zetrzeć i lekko posolić. JA najpierw bym je wypestkowala, bo inaczej kaluza a nie sos jest na talezu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Tak jak ANNAM prawi..!!Ogorasy przeciac w poprzeg i lyzeczka wydrapac pestki i miaz..No i zadnych gotowcow typu przyprawa do "cacikow".. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 zadne gotowe przyprawy ! ja daje jeszcze odrobine octu winnego i troche oliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magic key Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Można i tak. Co do przyprawy ja nie daje tylko siekam czosnek dałam drugie rozwiązanie dla leniwych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 MAgic key nie wiem czy sama robilas ten sos, kazde zalecenie jest odrzucenie soku ogorkowego,( ogorki jesli recznie robione, to odrzeuca sie nasiennoczesc ogorka ,reszte sciera i jeszcze wyciska, jesli mikserem mozna wszystko pokrojone na kostki zmiksowac a nastepnie odcedzic na sicie ) tak jak napisalam, ow plyn sposoduje kaluze, a sos ten czy dip powinien byc gesty. Czosnek zmiaszdzony ewentualnie starty na tarce, dodaje sie cytryne czy ocet( tak jak Electra podaje) czesto rowiez dodawany jest koperek. Zrob wg takich zalecen a zdziwisz sie smakiem. To na prawde dobry sos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.