Jump to content

Bionade

madlinka

Recommended Posts

Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.

Podobnie jak z kefirem, w przetwórstwie przemysłowym stosuje się

kultury specialnie dostosowane do produkcji.

W Bionadzie np. Gluconobacter oxydans służy oksydazie glukozowej.

To właśnie potrafi kombucza.

:grin:

Znalazłam taki przepis i chyba go wykorzystam:

Domowym i tanim sposobem sami możecie nawarzyć wyjątkowo smaczny napój z kwiatostanów czarnego bzu. Przepis jest prosty i dość elastyczny, w zależności od proporcji uzyskamy bardzie lub mniej esencjonalny napój. W różnych źródłach można spotkać dość znacznie różniące się wersje. 10 dni temu nastawiłem sobie wedle poniższego przepisu w emaliowanym wiaderku z kwiatów zerwanych z krzaka, który pozował do tytułowego zdjęcia oraz okolicznych pobratymców z doliny Świdra  – w sumie ok. 40 „tłustych” baldachów w pełnym rozkwicie. Użyłem ok. 8 litrów wody, 650 g cukru, 4 cytryny i 5 łyżek cytrynowego octu winnego.
♦ 30-50 kwiatostanów i 3-5 cytryn pokrojonych wraz ze skórką na plastry zalewamy w kamiennym garnku lub emaliowanym wiadrze 7-10 litrami wrzątku z rozpuszczonym cukrem (700 – 1000 gramów) i pozostawiamy na 48 godz. Można dodać kilka łyżek octu winnego.
♦ Po dwóch dniach przelewamy do szczelnie zakręcanych butelek (z braku szklanych mogą być PET po napojach), stawiamy w ciemnym, niezbyt gorącym miejscu (nie w lodówce!) i dajemy napojowi czas na „popracowanie”, bowiem najlepszy będzie po 2-3 tygodniach, kiedy wytworzą się „bąbelki”  CO2, a napój zamusuje niczym szampan. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, więc dojrzały napój dlawiększej trwałości i lepszego orzeźwienia przechowujemy w lodówce.

http://www.yerbastory.pl/2012/06/biale-kwiaty-czarnego-bzu-i-przepis-na-smakowity-napoj/

ania27

Dzięki serdeczne. Jasne, że zrobię i to z przyjemnością- niech tylko zbieleją grona. Może zdążę przed tymi wandalami. Teraz dopiero wiem dlaczego od kilku lat ci sami ( bo im się dobrze przyglądnęłam ) turyści (wczasowicze) tak mi łamią czarny bez - widocznie mieli przepis.

"Henio"

A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki .

Nie jestem pewna czy można dojrzałe? Bo biorą jak są bielutkie a nie jak mają ciemne kulki?Zresztą i tak łamią połowę krzaka :sad:

Przepis na syrpo z kwiatów czarnego bzu.

-40 baldachów czarnego bzu

-1 kg cukru

-sok z jednej cytryny

- 1 litr wody

Kwiaty zbieramy w suchy słoneczny dzień, nie potrząsamy zbytnio, ponieważ powoduje to pozbycie się pyłku kwiatowego.

Obcinamy kwiaty bzu tak, aby było jak najmniej części zielonych ( gałązek). Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny i gorącym płynem zalewamy kwiaty. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, codziennie delikatnie mieszając zawartość naczynia, koniecznie łyżką drewnianą. Następnie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek, można pasteryzować lub przechowywać w lodówce.

• 2 weeks later...

ania27

Dziękuję bardzo za przepis i przepraszam, że tak długo nie zaglądałam ale miałam tyle obowiązków - bardzo przepraszam i jeszcze raz dziękuję. Ju sobie zapisałam w swoim kuchennym zeszyciku. :smile:

kuzyn zrobił kiedyś wino z dojrzałych już owoców czarnego bzu

...bo owoce bzu czarnego mają właściwości wymiotne . Natomiast ja robiłem nalewkę staropolską na owocach b. cz. i była bardzo dobra .Niektórzy mieli okazję próby przy okazji różnych zlotów i szkoleń :wink: Piłem już kiedyś nalewką z kwiatów czarnego bzu naszej guru nalewkowej Alltid i była rewelacyjna :thumbsup: