madlinka Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Myślicie, że można coś takiego zrobić w domu? Jakieś pomysły jak?http://ekosfera24.pl/napoj-o-smaku-czarnego-bzu-0-33l-eko.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Ten napój robi się podobnie jak piwo.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Najlepsza domową bionadę robi się za pomocą grzybka kombuczy. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted May 7, 2013 Author Report Share Posted May 7, 2013 O tym grzybku nie słyszałam, ale już poczytałam.Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.Wiem, ze robią ten napój jak piwo, tylko nie ma tam alkoholu. Jak go zatem zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.Podobnie jak z kefirem, w przetwórstwie przemysłowym stosuje się kultury specialnie dostosowane do produkcji. W Bionadzie np. Gluconobacter oxydans służy oksydazie glukozowej. To właśnie potrafi kombucza. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted May 7, 2013 Author Report Share Posted May 7, 2013 Znalazłam taki przepis i chyba go wykorzystam:Domowym i tanim sposobem sami możecie nawarzyć wyjątkowo smaczny napój z kwiatostanów czarnego bzu. Przepis jest prosty i dość elastyczny, w zależności od proporcji uzyskamy bardzie lub mniej esencjonalny napój. W różnych źródłach można spotkać dość znacznie różniące się wersje. 10 dni temu nastawiłem sobie wedle poniższego przepisu w emaliowanym wiaderku z kwiatów zerwanych z krzaka, który pozował do tytułowego zdjęcia oraz okolicznych pobratymców z doliny Świdra – w sumie ok. 40 „tłustych” baldachów w pełnym rozkwicie. Użyłem ok. 8 litrów wody, 650 g cukru, 4 cytryny i 5 łyżek cytrynowego octu winnego. ♦ 30-50 kwiatostanów i 3-5 cytryn pokrojonych wraz ze skórką na plastry zalewamy w kamiennym garnku lub emaliowanym wiadrze 7-10 litrami wrzątku z rozpuszczonym cukrem (700 – 1000 gramów) i pozostawiamy na 48 godz. Można dodać kilka łyżek octu winnego. ♦ Po dwóch dniach przelewamy do szczelnie zakręcanych butelek (z braku szklanych mogą być PET po napojach), stawiamy w ciemnym, niezbyt gorącym miejscu (nie w lodówce!) i dajemy napojowi czas na „popracowanie”, bowiem najlepszy będzie po 2-3 tygodniach, kiedy wytworzą się „bąbelki” CO2, a napój zamusuje niczym szampan. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, więc dojrzały napój dlawiększej trwałości i lepszego orzeźwienia przechowujemy w lodówce.http://www.yerbastory.pl/2012/06/biale-kwiaty-czarnego-bzu-i-przepis-na-smakowity-napoj/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Polecam syrop z kwiatu czarnego bzu, robię go co roku i nalewkę również,zapach jest bezcenny i smak również :thumbsup: :thumbsup: jak będzie trzeba napiszę przepis wieczorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted May 7, 2013 Author Report Share Posted May 7, 2013 Prepis oczywiście poproszę, ewentualnie się do niego tego grzybka dorzuci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Madlinka ten syrop to dodaje się do herbaty lub wody mineralnej posiada zapach typowo kwiatowy po prostu cudo,można połączyć napój gazowany i syrpo i wyjdzie szampan bezalkoholowy :tongue: :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plamka Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 ania27 bardzo proszę o przepis. Co roku widzę jak turyści ogałacają mój olbrzymi krzak czarnego bzu (rośnie tuż przy ogrodzeniu) i zastanawiałam się po co to robią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Plamka wieczorem wrzucę przepis na syrop i nalewkę zobaczysz że warto to mieć w swojej spiżarni :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plamka Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 ania27Dzięki serdeczne. Jasne, że zrobię i to z przyjemnością- niech tylko zbieleją grona. Może zdążę przed tymi wandalami. Teraz dopiero wiem dlaczego od kilku lat ci sami ( bo im się dobrze przyglądnęłam ) turyści (wczasowicze) tak mi łamią czarny bez - widocznie mieli przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 plamka, A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki . http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fsmakowity.pl%2Fprzepis%2F4264%2Fnalesniki-z-czarnego-bzu%2F&ei=S0mJUcywEcqS4ASHrYCgDw&usg=AFQjCNGw5UeIQYrpFatqnT61jXEcMdRorQ&sig2=pNn1Xq1GUlayl8i6nH-Wnw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki .Tu Grzesio pokazał https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=195287#195287 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plamka Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 "Henio" A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki . Nie jestem pewna czy można dojrzałe? Bo biorą jak są bielutkie a nie jak mają ciemne kulki?Zresztą i tak łamią połowę krzaka :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Przepis na syrpo z kwiatów czarnego bzu. -40 baldachów czarnego bzu -1 kg cukru -sok z jednej cytryny - 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy słoneczny dzień, nie potrząsamy zbytnio, ponieważ powoduje to pozbycie się pyłku kwiatowego. Obcinamy kwiaty bzu tak, aby było jak najmniej części zielonych ( gałązek). Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny i gorącym płynem zalewamy kwiaty. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, codziennie delikatnie mieszając zawartość naczynia, koniecznie łyżką drewnianą. Następnie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek, można pasteryzować lub przechowywać w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plamka Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 ania27 Dziękuję bardzo za przepis i przepraszam, że tak długo nie zaglądałam ale miałam tyle obowiązków - bardzo przepraszam i jeszcze raz dziękuję. Ju sobie zapisałam w swoim kuchennym zeszyciku. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 taki soczek z dotatkiem toniku i zmixowanych truskawek wysmienity na upalne dni:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Plamka napisz jak już zrobisz w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu w tym roku nieco opóźnia się zbieranie tego kwiatu, ale myślę, że za 2 tygodnie już będzie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu :clap: :clap: :clap: czekam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 kuzyn zrobił kiedyś wino z dojrzałych już owoców czarnego bzu...bo owoce bzu czarnego mają właściwości wymiotne . Natomiast ja robiłem nalewkę staropolską na owocach b. cz. i była bardzo dobra .Niektórzy mieli okazję próby przy okazji różnych zlotów i szkoleń :wink: Piłem już kiedyś nalewką z kwiatów czarnego bzu naszej guru nalewkowej Alltid i była rewelacyjna :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Yerba nalewka jest rewelacyjna, należy dodać do niej jeszcze korzeń arcydzięgla i nie ma właściwości wymiotnych :wink: zapewniam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę warto ją mieć w swojej spiżarni :wink: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę...to ja jak wrócę do domu uruchamiam drukarnię :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plamka Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 ania27 Zobaczymy, kto będzie pierwszy do tych kwiatów czarnego bzu, czy Ci co mi go ogałacają co roku czy ja :devil: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts