Jump to content

Baca kombinuje-wędzarnia

Recommended Posts

Witam pięknie pewnie myślicie co ten Baca kombinuje! :devil: -a sprawa jest prosta .Koleje losu spowodowały,ze nie mam gdzie wędzić od roku obmierzło mi ciągłe zawracanie komuś gitary więc co wędzarenka dla mnie i podemnie.Założenia ;

beczkowa no i przenośna.Poczytałem wszystko albo prawie na ten temat i szukam dalej,co wymyśliłem beczka 200 l mam kanał dymny rura około 1.2 m podejście do beczki od dołu przez kolanko.

Teraz palenisko nie mam zielonego pojęcia jakie przyjąć wymiary grubość materiału czyli blachy no i jaka, obsługa paleniska mam na myśli wkładanie drzewa przez górę lub inaczej,na wyjściu z paleniska szyber.No i deflektor musi być czy nie jaki wymiar przyjąć :rolleyes:

Dodam ,że poprzednia wędzarnia była również beczkowa więc jakieś doświadczenie mam wiem też ,że w tamtej popełniłem kilka błędów żeby teraz ich uniknąć proszę szanowne towarzystwo koleżanki i koledzy słowem Brać zadymiarska POMÓŻCIE nie zostawiajcie Bacy samego z problemem :cry: Każda rada mile widziana nawet z gatunku lamerskich pozdrawiam no i czekam :lol:

Założenia ;

beczkowa no i przenośna

Ale palenisko na stałe?

Może prosta drewniana konstrukcja np z boazerii szalówki ?

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Poskręcać na zawiasach cztery ścianki (jak parawan), do tego haczyk, i gotowe, na pewno łatwiej ją przenieść niż biegać z beczką.

Może prosta drewniana konstrukcja np z boazerii szalówki

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Poskręcać na zawiasach cztery ścianki (jak parawan), do tego haczyk, i gotowe, na pewno łatwiej ją przenieść niż biegać z beczką.

Możesz napisać także do Kolegi Kyzimol'a. On robił taką przenośną i składaną

:shock: Ale mi zabiliście klina jakoś nie przyszło mu do głowy o drewnianej konstrukcji,wydaje się,ze z beczką łatwiej w dnie otwór i gotowe kije i termometr to małe piwo a miejsce na nią jest

Ale palenisko na stałe?

nie też przenośne połączone rurą oj nie doczytałeś :lol:

ak wiesz jakie błędy popełniłeś to łatwiej będzie można je teraz uniknąć

Masz rację ale jak widzisz przezorny zawsze ubezpieczony :lol: dzięki pozdrawiam

Po konsultacjach w rodzinie jednak beczka -zadecydował oprócz głosów moich ,mój sentyment do beczki powiem tak ojciec wędził w beczce ja tylko w beczce lub beczko podobnym więc pozostał mi taki ciąg do okrągłości :shock: "nie tylko beczki żeby nie było takie tam" :cool: .Problem dla mnie palenisko też musi być przenośne jakiego materiału użyć chodzi oczywiście o grubość nakładanie drzewa z góry czy z przodu szyber gdzie wstawić regulacja dojścia powietrza jak.Ja oczywiście swoje przemyślenia mam proszę o wskazówki i podpowiedzi na powyższe tematy za które będę wdzięczny .Pozdrawiam