Baca Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Witam pięknie pewnie myślicie co ten Baca kombinuje! :devil: -a sprawa jest prosta .Koleje losu spowodowały,ze nie mam gdzie wędzić od roku obmierzło mi ciągłe zawracanie komuś gitary więc co wędzarenka dla mnie i podemnie.Założenia ;beczkowa no i przenośna.Poczytałem wszystko albo prawie na ten temat i szukam dalej,co wymyśliłem beczka 200 l mam kanał dymny rura około 1.2 m podejście do beczki od dołu przez kolanko.Teraz palenisko nie mam zielonego pojęcia jakie przyjąć wymiary grubość materiału czyli blachy no i jaka, obsługa paleniska mam na myśli wkładanie drzewa przez górę lub inaczej,na wyjściu z paleniska szyber.No i deflektor musi być czy nie jaki wymiar przyjąć :rolleyes: Dodam ,że poprzednia wędzarnia była również beczkowa więc jakieś doświadczenie mam wiem też ,że w tamtej popełniłem kilka błędów żeby teraz ich uniknąć proszę szanowne towarzystwo koleżanki i koledzy słowem Brać zadymiarska POMÓŻCIE nie zostawiajcie Bacy samego z problemem Każda rada mile widziana nawet z gatunku lamerskich pozdrawiam no i czekam :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 baca 48, koniecznie musi być to beczka ? Może prosta drewniana konstrukcja np z boazerii szalówki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiuszcz Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Założenia ; beczkowa no i przenośnaAle palenisko na stałe? Może prosta drewniana konstrukcja np z boazerii szalówki ?Dokładnie o tym samym pomyślałem. Poskręcać na zawiasach cztery ścianki (jak parawan), do tego haczyk, i gotowe, na pewno łatwiej ją przenieść niż biegać z beczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Mam taką skrzyniówkę skladaną i to faktycznie jest najszybsza i moim zdaniem najlepsza opcja z tzw. przenośnych komór ... po złożeniu stoi w garażu pod ścianą i nikomu nie wadzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Możesz napisać także do Kolegi Kyzimol'a. On robił taką przenośną i składaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 w tamtej popełniłem kilka błędów żeby teraz ich uniknąć proszę szanowne towarzystwo koleżanki i koledzy słowem Brać zadymiarska POMÓŻCIE jak wiesz jakie błędy popełniłeś to łatwiej będzie można je teraz uniknąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 22, 2013 Author Report Share Posted May 22, 2013 Może prosta drewniana konstrukcja np z boazerii szalówkiDokładnie o tym samym pomyślałem. Poskręcać na zawiasach cztery ścianki (jak parawan), do tego haczyk, i gotowe, na pewno łatwiej ją przenieść niż biegać z beczką.Możesz napisać także do Kolegi Kyzimol'a. On robił taką przenośną i składaną :shock: Ale mi zabiliście klina jakoś nie przyszło mu do głowy o drewnianej konstrukcji,wydaje się,ze z beczką łatwiej w dnie otwór i gotowe kije i termometr to małe piwo a miejsce na nią jest Ale palenisko na stałe?nie też przenośne połączone rurą oj nie doczytałeś :lol: ak wiesz jakie błędy popełniłeś to łatwiej będzie można je teraz uniknąć Masz rację ale jak widzisz przezorny zawsze ubezpieczony :lol: dzięki pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 Po konsultacjach w rodzinie jednak beczka -zadecydował oprócz głosów moich ,mój sentyment do beczki powiem tak ojciec wędził w beczce ja tylko w beczce lub beczko podobnym więc pozostał mi taki ciąg do okrągłości :shock: "nie tylko beczki żeby nie było takie tam" .Problem dla mnie palenisko też musi być przenośne jakiego materiału użyć chodzi oczywiście o grubość nakładanie drzewa z góry czy z przodu szyber gdzie wstawić regulacja dojścia powietrza jak.Ja oczywiście swoje przemyślenia mam proszę o wskazówki i podpowiedzi na powyższe tematy za które będę wdzięczny .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 baca 48, Napisz do Gonza On kiedyś prezentował tają wędzarnie gdzie palenisko było zrobione z piecyka typu ''koza''i do tego rura .Pozdrawiam :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 karolszymczak, Dzięki dobry człowieku :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiuszcz Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Masz zamiar wędzić na zimno, czy tylko na ciepło?Bo jeżeli nie będziesz wędził na zimno, to możesz zrobić palenisko bezpośrednie, z dna obciętej drugiej beczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 26, 2013 Author Report Share Posted May 26, 2013 Masz zamiar wędzić na zimno, czy tylko na ciepło? tylko na zimno dzięki-jak myślicie jaki fiut rury :lol: długość około 1m czy 110 wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 Jakoś nie mam odpowiedzi ,proszę o podpowiedź jakiej średnicy ma być rura z piecyka do beczki około 150 czy 110 też może być? :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Czym większa tym lepsza.Sądzę ,że 150 to minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 dzięki mam podobne zdanie ,wejdź na kielbasy :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 wejdź na kielbasy Na tą kwaśna kiełbasę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted June 1, 2013 Author Report Share Posted June 1, 2013 Tak napisz co Ty o tym myślisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts