Jump to content

Nalewka z kwiatu czarnego bzu

Recommended Posts

Podaje przepis na dawno obiecaną nalewkę z kwiatu czarnego bzu.

-50 baldachów kwiatu czarnego bzu

- 4 cytryny

-szklanka miodu najlepiej lipowy lib akacjowy

-1 litr spirytusu

- 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla

- 1 litr wody

Do ciepłej przegotowanej wody dodaj miód. Dwie cytryny pokroić w plastry. Obciąć tak kwiaty, aby było jak najmniej zielonych łodyżek. Układać w słoiku kwiaty na przemian z plastrami cytryny. Zalać to wodą z miodem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać płyn i przefiltrować go przez gazę lub filtr do kawy.

Otrzymany płyn połączyć ze spirytusem i sokiem z dwóch cytryn i dwoma łyżkami suszonego korzenia arcydzięgla i odstawić na 3 miesiące, po czym ponownie przefiltrować i rozlać do butelek.

Nalewka ma posmak miodowo- ziołowy i jest pyszna :thumbsup:

:thumbsup: :thumbsup:

• 3 weeks later...
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Podłączę sie do tematu.

Niewiele osób wie że zbierać czarny bez trzeba w momencie pojawienia się pyłku, nalewka wówczas jest pełno wartościowa. I uwagą jeśli pojawi się pyłek i deszczyk popada to zmyje ów pyłek i po sprawie. Co roku czekamy z moja Panią na wysyp pyłków. Wczoraj moja lepszej-sza połowa zalała ów nalewką słoiki. Świetny dodatek do piwa, polecam.

Pozdrawiam

Janusz

Pewnie sie niektórym narażę ale dla mnie ta nalewka jest niepijalna :( czyste perfumy :(

roger czemu od razu masz się narazić , rzeczywiście ta nalewka ma specyficzny smak ale np. mnie smakowała więc z tego wynika ,że każdy musi spróbować by mieć własne zdanie :grin: .

Może nadmierna "perfumeryjność" zależy od zbyt dużej ilości użytych baldachów :rolleyes:

Ależ oczywiście Olgo że o smakach i gustach się nie dyskutuje ... to po prostu nie mój smak nikomu z mojej rodziny też nie smakowała opinie typu "ciekawy specyficzny smak" były moim zdaniem grzeczniścią ;)

Moje serce nalewkowe podbiły czeremcha, smorodina, malina, wiśnia i ratafia robię oczywiście i inne ale te są liderami ;)

Kto nigdy nie robił to zdecydowanie polecam czeremchę ;)

Aniu 2 łyżki arcydzięgla, czy to nie będzie za gorzkie :question:

możesz dać mniej, ja dałam 1 łyżkę i później dosypałam jeszcze, w zależności od tego jaki chcesz mieć posmak, czy bardziej intensywny, czy mniej

to kwestia gustu :wink:

Ja nie dodaję arcydzięgiela i taką nalewkę lubię - cudownie kwiatową, bez ziołowego posmaku :thumbsup:

Z cytryn wyciskam sok, a czasem dodaję zamiast 2 cytryn 2 limonki (najlepiej sam sok) albo sok z pomarańczy.

Ilość miodu czy ewentualna zamiana na cukier i jego ilość - zależy od wytwórcy.

Nie bójcie się eksperymentować - nie każdemu smakuje to samo :wink:

Ja nie dodaję arcydzięgiela

Też nie dodaję.Właśnie przed chwilą nastawiłem kwiatki z cytryną /obowiązkowo u mnie ze skórką,trochę goryczy się przydaje :lol: / i syropem z cukru.Alkohol dodam po zlaniu syropu. :lol:

Chyba robimy z podobnego przepisu :cool:

Nalewka z kwiatów czarnego bzu = Łzy Chrabąszcza

1 litr wody

50 baldachów kwiatów czarnego bzu

2 duże cytryny

2 limonki

700 g cukru

1 litr spirytusu

Z wody oraz cukru przygotowujemy syrop i odstawiamy do przestygnięcia. Cytryny dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i oczyszczamy z pestek. Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty czarnego bzu, przekładając plastrami cytryny. Zalewamy syropem, przykrywamy słój pergaminem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 8-10 dni . Co jakiś czas sprawdzamy czy sok nie fermentuje i mieszamy.

Sok z kwiatów bzu zlewamy do garnka przez sito wyłożone gazą, mieszamy ze spirytusem i dodajemy sok z limonki. Następnie zostawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała i zlewamy ją znad osadu.

Jak pisałam wyżej - można eksperymentować z cytrusami i arcydzięgielem, ale Łzy chrabąszcza są moją ulubioną wersją :thumbsup:

W wersji z korzeniem arcydzięgiela jest 1 łyżeczka dosypana w momencie dodawania soku z limonek (jest to wersja oryginalna tej nalewki).

Chyba robimy z podobnego przepisu

Tak robię od wielu lat i raczej nie eksperymentuję bo wszystkim smakuje :lol: :thumbsup:

A z arcydzięgiela /arcydziegla ?/robię czasem litworówkę ale tylko wtedy jak od znajomych górali dostaję trochę korzeni tego dzikiego /wiem wim,że jest pod ochroną :devil: ,ale nie ja zbieram :wink: /

• 11 months later...

gdzieś wyczytałem że najlepiej baldachy zrywać w słoneczny dzień - wtedy najwięcej jest tego pyłku.

Jest też inne zastosowanie baldachów - podobno można usmażyć na patelni w cieście jak na naleśniki (placki z jajkiem). Macza się taki baldach w cieście, kładzie na patelnię i obcina końcówki. Czy ktoś coś takiego jadł i mógłby powiedzieć jakie to w smaku?