sebastian Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Witam. Wędziłem kiełbasę cienką i się nie uwędziła równomiernie. Uwędziła się jedynie zewnętrzna strona kiełbasy. Kiełbasy nie miały raczej za ciasno.Kilka detali, bo pewnie takie pytania padną:- wędzarka z beczki przykryta płótnem- beczka posadowiona na podmurówce z czterech cegieł - palenisko z tunelem długości 80 cm. - wędzone drewnem olchowym, suchym Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:41 ]Kurcze, niestety zdjęcia nie umiem wstawić z ipada a do kompa nie mam teraz dostępu. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:44 ]Może tak wstawie. http://imageshack.us/photo/my-images/96/imageuvt.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Mnie ta Twoja kiełbasa wygląda na źle osuszoną.W ogóle nie złapała koloru a nie tylko wewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 A każdemu powtarza się i każdy popełnia podstawowe błedy.Obracanie kiji w wędzarni co jakiś czas (ja np obracam co 40 min) no i najważniejsze luźne wieszanie kiełbas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted June 6, 2013 Author Report Share Posted June 6, 2013 arkadiusz, suszarka była. Misiekk85, obracałem co 60 min. Niestety to nie pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko. Tak jak pisze Arkadiusz... zle osuszona.. swego czasu miałam podobny problem. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 arkadiusz, suszarka była. Jaka suszarka :shock: .Osusza się z paleniska.Przed wędzeniem kiełbasę też należy osadzić i przy tym nieco obsuszyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 suszarka była.Co to znaczy?,osuszałeś w wędzarni czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 wędzarka z beczki przykryta płótnem Brak swobodnego przepływu dymu.Ja zawsze latem jak miałem beczkę nigdy ją nie nakrywałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Ja swoją przykrywałem, teraz mam komorę drewnianą i ją też przykrywam rzadko tkanym workiem odwiniętym w celu ujścia dymu i regulacji temperatury, ale tak jak pisze Arkadiusz, źle osuszona kiełbasa. Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd. Bo raz, że wędliny będą się kisić, dwa jak zostawisz uchylone rzadkie płótno i słabo osuszysz, to przy rzadkim płótnie i zrobionym ujściem dla dymu pozostała wilgoć odparuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Witam ''Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd.'' ja też staram się jak najwięcej dymu uzyskać i najlepiej go zamknąć w wędzarni - to źle dlaczego ?Sądziłem że wędzenie dymu właśnie wymaga. w samym żarze za dużo dymu nie ma ale czy to wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted June 7, 2013 Author Report Share Posted June 7, 2013 Przepraszam za tą suszarke. Pisze z ipada a on czasami próbuje po mnie coś poprawić i wychodzą kwiatki. Kiełbasa była osuszona w wedzarni. Staram się za każdym razem osuszać tak samo. Być może tym razem było za krótko... Dziękuje za porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 arek musisz mieć przepływ dymu bo wędzonki zrobią się kwaśne !! poczytaj "rodzaje wędzenia" na stronie głównej, wędzarnia to nie parowóz, wystarczy średnio gęsty dym ale ma "przelatywać" przez wędzarnię a nie kręcić się wewnątrz !! poza tym ten twój tunel trochę za krótki ! pownien mieć min. 1,5 m. bo jak się zaczytasz albo zajmiesz inną robotą i ci się rozpali to jęzory płomieni mogą sięgnąć wędlinek, i upieczesz ję zamiast uwędzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 osid rozumiem, ja w temacie mojej wedzarni zamieszcze wiecej fotek .zrobilem w niej tunel pokrecony i jak bym nie palil to plomienie nie dojda do wedlin ale temperatura bardzo duza rosnie no ale to jak zamieszcze fotki to zapraszam do wyrazenia opini. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 ale temperatura bardzo duza rosnie Bo mocno palisz i masz za dużo żaru.Jak Ci rośnie :grin: za mocno to wygarnij nieco żaru z paleniska tylko delikatnie i nie pal jak w parowozie.Delikatny dymek w zupełności wystarczy.I nie nakrywaj tej beczki to będzie niższa temperatura i dym nie będzie się kisił w beczce tylko będzie sobie swobodnie się przemieszczał ku górze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 według mnie słabo obsuszona przed wędzeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 arkadiusz, suszarka była. Misiekk85, obracałem co 60 min. Niestety to nie pomogło. CZyli obróciłeś 1 raz.Kiełbasę wedzimy 2 godziny czyli 120 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Sebastian na fotce wyraźnie widać, że nie miałeś odpowiedniej temperatury. Temperatury w beczce i samej kiełbasy. Ponieważ kiełbasa byłą dużo chłodniejsza na jej powierzchni stale wkraplała się para wodna. Zauważ że tylko na tłustych kawałkach przylegających do jelita widać ślady wędzenia i cieplejszych odcinków kiełbasy. Podstawowy błąd to opalanie za niska temperatura w komorze i zawiły kanał, zbyt duże wychłodzenie spalin i prawdopodobnie odprowadzanie wilgoci z kanału dymnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts