Jump to content

Wędzenie - problem

Recommended Posts

Witam.

Wędziłem kiełbasę cienką i się nie uwędziła równomiernie.

Uwędziła się jedynie zewnętrzna strona kiełbasy.

Kiełbasy nie miały raczej za ciasno.

Kilka detali, bo pewnie takie pytania padną:

- wędzarka z beczki przykryta płótnem

- beczka posadowiona na podmurówce z czterech cegieł

- palenisko z tunelem długości 80 cm.

- wędzone drewnem olchowym, suchym

Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko.

[ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:41 ]

Kurcze, niestety zdjęcia nie umiem wstawić z ipada a do kompa nie mam teraz dostępu.

[ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:44 ]

Może tak wstawie. http://imageshack.us/photo/my-images/96/imageuvt.jpg/

Ja swoją przykrywałem, teraz mam komorę drewnianą i ją też przykrywam rzadko tkanym workiem odwiniętym w celu ujścia dymu i regulacji temperatury, ale tak jak pisze Arkadiusz, źle osuszona kiełbasa. Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd. Bo raz, że wędliny będą się kisić, dwa jak zostawisz uchylone rzadkie płótno i słabo osuszysz, to przy rzadkim płótnie i zrobionym ujściem dla dymu pozostała wilgoć odparuje.

Witam

''Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd.''

ja też staram się jak najwięcej dymu uzyskać i najlepiej go zamknąć w wędzarni - to źle dlaczego ?

Sądziłem że wędzenie dymu właśnie wymaga. w samym żarze za dużo dymu nie ma ale czy to wystarczy?

Przepraszam za tą suszarke. Pisze z ipada a on czasami próbuje po mnie coś poprawić i wychodzą kwiatki. :)

Kiełbasa była osuszona w wedzarni. Staram się za każdym razem osuszać tak samo. Być może tym razem było za krótko...

Dziękuje za porady.

arek

musisz mieć przepływ dymu bo wędzonki zrobią się kwaśne !! poczytaj "rodzaje wędzenia" na stronie głównej, wędzarnia to nie parowóz, wystarczy średnio gęsty dym ale ma "przelatywać" przez wędzarnię a nie kręcić się wewnątrz !! poza tym ten twój tunel trochę za krótki ! pownien mieć min. 1,5 m. bo jak się zaczytasz albo zajmiesz inną robotą i ci się rozpali to jęzory płomieni mogą sięgnąć wędlinek, i upieczesz ję zamiast uwędzić.

osid

rozumiem, ja w temacie mojej wedzarni zamieszcze wiecej fotek .

zrobilem w niej tunel pokrecony i jak bym nie palil to plomienie nie dojda do wedlin ale temperatura bardzo duza rosnie no ale to jak zamieszcze fotki to zapraszam do wyrazenia opini.

ale temperatura bardzo duza rosnie

Bo mocno palisz i masz za dużo żaru.Jak Ci rośnie :grin: za mocno to wygarnij nieco żaru z paleniska tylko delikatnie i nie pal jak w parowozie.Delikatny dymek w zupełności wystarczy.I nie nakrywaj tej beczki to będzie niższa temperatura i dym nie będzie się kisił w beczce tylko będzie sobie swobodnie się przemieszczał ku górze.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Sebastian na fotce wyraźnie widać, że nie miałeś odpowiedniej temperatury. Temperatury w beczce i samej kiełbasy. Ponieważ kiełbasa byłą dużo chłodniejsza na jej powierzchni stale wkraplała się para wodna. Zauważ że tylko na tłustych kawałkach przylegających do jelita widać ślady wędzenia i cieplejszych odcinków kiełbasy. Podstawowy błąd to opalanie za niska temperatura w komorze i zawiły kanał, zbyt duże wychłodzenie spalin i prawdopodobnie odprowadzanie wilgoci z kanału dymnego.