Małgoś Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 można pisać ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Witam wszystkich lubiących prawdziwe porządne jedzenie. Zbudowałem swoją pierwszą prostą w budowie wędzarnie i zastanawiam się po fakcie czy nie popełniłem jakiegoś konstrukcyjnego błędu. Bo jak wędząc dopuszczam dużo powietrza to bardzo mi temperatura rośnie a jak ograniczę tlen do zamiast wędliny pachnąc wędzonkami zalatują sadzą ) więcej fotek dodam jutro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 6, 2013 Report Share Posted June 6, 2013 Witak Arek ! :grin: Sądząc po konstrukcji , to masz palenisko bezpośrednie...Postaraj się opisać jak najdokładniej ) jak w niej palisz , tak od A do Z Jeżeli jest jak myślę...czyli nie czekasz na żar i masz ''żywy'' płomień , to będzie tak jak piszesz Zapodaj też więcej fotek , to pomożemy :grin: Pozdro! Ps. Skromna , ale ładna ! Z czasem będzie i funkcjonalna :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Witam . jak trochę widać na zdjęciach zrobiłem prowizoryczny tunel tak ażeby płomienie nie piekły wędlin. A sposób w jaki pale to w sumie tak aby dużo dymu było. tylko na początku troszkę czekam tak około 10 minut bo rozpalam wytłaczanką ażeby szybciej i łatwiej było. Jak za dużo płomieni jest to leje trochę wody i dalej się kisi. A budowla skromna to fakt choć i tak sporo kosztowała, chciałbym ja rozbudować ale niestety działki w raszynie są bardzo małe i wole ażeby dla córeczki trochę miejsca zostało na piaskownice itp. PALENISKO WIDOK OD STRONY DRZWICZEK GÓRA PALENISKA I UJŚCIE DYMU TU CZĘŚĆ GRILLOWA W NIEJ OTWÓR NA UJŚCIE DYMU WIDOK NA PALENISKO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Przestań lać wodę to problem zniknie.Masz tak palić drzewem żeby panować nad temperaturą.Jak temp.jest za wysoka rozgarnij drzewo a nie lej wody.Ostre paleni tylko żeby nagrzeć wędzarnię potem dokładasz tylko małe ilości drzewa.A przede wszystkim czytaj dział dla początkujących tam masz odpowiedzi na wszystki pytania.Rozpalanie wędzarni to ok godzina a nie 10 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Arku proponuję abyś przestudiował sobie opis Dziadka na temat wędzenia.A tak w skrócie, rozpalasz w wędzarni tak,żeby mieć dużo żaru na początek w celu wygrzania wędzarni i osuszenia mięsa, potem dokładasz po jednej szczapie suchego :!:(20-30%wilgotności) drewna i kontrolujesz temp.i dym otwierając wlot powietrza do paleniska albo przymykając.Nie zauważyłem czy masz szyber w kominie jeżeli masz to przymknij o połowę i daj maks powietrze na palenisku(tym kółeczkiem w drzwiczkach) i zaobserwuj co się dzieje.Najlepiej pobaw się na sucho(bez wędlin w środku) zajmie ci to dwie trzy godziny ale wyczaisz mniej więcej swoją wędzarnię inie zepsujesz mięsa. I jak Daro699 pisał nie lej wody :!: :!: :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 leje trochę wody i dalej się kisi Wodę to możesz lać do wanny.NIGDY DO PALENISKA.. Jak masz za wysoka temperaturę to wygarnij trochę żaru z paleniska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 A sposób w jaki pale to w sumie tak aby dużo dymu było.I tu jest pies pogrzebany. Dużo dymu oznacza dużo kłopotów z przyszłą wędliną. Masz mieć dymek taki trochę większy, a nie gęsty dym. Jak otworzysz wędzarnię podczas wędzenia to masz widzieć wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Proponuję rozebrać ceglaną część nad paleniskiem i wybudować drewniana komorę.To co wybudowałeś to same kłopoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 AquariusP, teraz to pojechałeś.Po prostu musi nauczyć się palić w tej wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 AquariusP, teraz to pojechałeś.Po prostu musi nauczyć się palić w tej wędzarni. _________________ :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Proponuję rozebrać ceglaną część nad paleniskiem i wybudować drewniana komorę. To co wybudowałeś to same kłopoty. AquariusP, :shock: czy zastanowiłeś się dobrze nad tym co napisałeś :question: Jeżeli Arek ma problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty" Arku nie bierz do siebie tego stwierdzenia ale taka jest prawda , po prostu musisz poćwiczyć i wszystko będzie dobrze. Dużo wytrwałości ,cierpliwości Ci życzę.Jak to mawiają nie od razu... . Arku napisz proszę czy masz szyber w kominie :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 AquariusP, :shock: czy zastanowiłeś się dobrze nad tym co napisałeś :question: Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Temat i dywagacje na temat komór drewnianych, drewniano-blaszanych, kamiennych, ceglanych, betonowych były na forum już tyle razy, więc kolejne posty nie wniosą tutaj nic nowego ... proponuję poszukać, poczytać i wyciągnąć odpowiednie wnioski ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Witam Hektor --- w kominie nic nie zainstalowałem ale jeśli trzeba troszkę ograniczyć przepływ dymu to nie problem. Z każdej strony jest otwór więc mogę coś tam włożyć. Aquqrius -- wiem że chcesz dobrze ale ta rada do mnie nie trafiła. Pytanie inne.... sam palący się żar i trochę drewna da wystarczającą ilość dymy ażeby wędzonki były ładne i pachnące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 arek Raszyn, do nagrzania wędzarni, obsuszenia bądź przypieczenia wędlin stosuje się drzewo suche. Przy tego typu wędzarniach proponuję rozpalić ogień i delikatnie podkładać drzewo, pamiętając że różne gatunki drzew mają różną kaloryczność np. buk daje dużą gorączkę a olcha ciepło więc musisz sprawdzić jakie drzewo masz i jaka jest jego kaloryczność. Jeśli uważasz że w twojej wędzarni jest za wysoka temperatura to należy otworzyć szeroko drzwi komory wędzarniczej żeby nadmiar ciepła ulotnił się z komory. Jeśli chodzi o wędzenie to do wędzenia wykorzystuje się trociny i zrębki można je stosować na przemian w zależności czym dysponujesz bądź mieszać je ze sobą. Jak obniżysz wilgotność drzewa i trocin to uzyskasz odpowiednią jakość dymu. To tak pokrótce bo sam temat jest bardziej złożony :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 /nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty" A możesz to uzasadnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 /nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty" A możesz to uzasadnić? Przeczytaj jeszcze raz opis palenia który podał Arek W skrócie ,duży ogień i woda. I moje stwierdzenie a raczej cytat tyczył się do tej konkretnej sytuacji :!: Do puki Arek nie nauczy się obsługiwać paleniska,a jak już złapie co i jak to może nawet w kartonie wędzić. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Przeczytaj jeszcze raz opis palenia który podał Arek W skrócie ,duży ogień i woda. Ja przeczytałem i po moich uwagach mogłeś się zorientować jakie mam zdanie na temat umiejętności Arka jeśli idzie o wędzenie (zresztą mój imiennik :mrgreen:) Natomiast Twoje stwierdzenie ( tak to zrozumiałem) ,że komora drewniana jest gorsza od murowanej trochę mnie :shock: - wało, ponieważ moim zdaniem łatwiej jest zapanować na wędzarnia z drewnianą komora niż nad tym pomnikiem a to ,że ktoś nie umie wędzić to już insza ,inszość. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 arek Raszyn, rozpalasz wędzarnie na maxa żeby ja wygrzać.plus minus godzine ostro palisz nastepnie obniżasz temp do 50-60st i wkładasz wedlinki do obsłuszenia na żarze ok 30-40 min.Potem małe ilosci drzewa żeby się wedziło nie patrz czy dymu jest dużo czy mało bo dla nowego to czarna magia pilnuj temp wędzenia.Po 3-4 wedzeniu juz będziesz wiedział czy masz mało czy duzo dymu.Przy wędzeniu jak najmniejszy ogień wyskoczy ci duzy to rozgarnij drewno i do przodu z tym koksem.Najważniejsza jest temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Przeczytaj jeszcze raz opis palenia który podał Arek W skrócie ,duży ogień i woda. Ja przeczytałem i po moich uwagach mogłeś się zorientować jakie mam zdanie na temat umiejętności Arka jeśli idzie o wędzenie (zresztą mój imiennik :mrgreen:) Natomiast Twoje stwierdzenie ( tak to zrozumiałem) ,że komora drewniana jest gorsza od murowanej trochę mnie :shock: - wało, ponieważ moim zdaniem łatwiej jest zapanować na wędzarnia z drewnianą komora niż nad tym pomnikiem a to ,że ktoś nie umie wędzić to już insza ,inszość. :grin: A widzisz źle zrozumiałeś :grin: Każdy wędzi w tym czym chce albo ma i nie mam nic do tego czy to jest karton czy lodówka :!: Ja sam wędzę w bunkrze (prostopadłościan wybudowany z cegły jako piec do suszenia owoców) zaadoptowanym na wędzarnie. Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka Minora. Płytę wylałem ponad dwa tygodnie temu tylko pogoda nie sprzyja dalszym pracom. :devil: :devil: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka MinoraTo powstanie jeszcze jeden pomnik :grin: No to powodzenia.Uważam ,że to jeden z najgorszych projektów z jakimi się tu spotkałem.Szczególnie dla początkujących. [ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:08 ]/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty"Zrozumiałem dobrze.Z tej wypowiedzi wynika ,że kolega nie umie wędzić i tu zgoda, ale też ,że z komorą drewnianą byłoby jeszcze gorzej a nie jest to prawdą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka MinoraTo powstanie jeszcze jeden pomnik :grin: No to powodzenia.Uważam ,że to jeden z najgorszych projektów z jakimi się tu spotkałem.Szczególnie dla początkujących. Ale ja napisałem w oparciu,a czy pomnik z tego wyjdzie to sam ocenisz ,ale to już inny temat w innym czasie będzie :grin: [ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:36 ][ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:08 ]/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty"Zrozumiałem dobrze.Z tej wypowiedzi wynika ,że kolega nie umie wędzić i tu zgoda, ale też ,że z komorą drewnianą byłoby jeszcze gorzej a nie jest to prawdą.Do momentu jak się nie_ nauczy_ jest prawdą, zauważyłeś jak ma zrobione palenisko i wlot do komory,żadnego deflektora nie ma z wyjątkiem cegieł dziurawek i drutów przez które ogień śmiało może wejść do komory i narobić dziadostwa z drewniana nadstawką. _Jest_to_ moje_ zdanie_ ,być może błędne.Ale nie ma co języków strzępić, domyślam się ,że Arek nie rozbierze budowli, bo za dużo go to czasu i pieniędzy kosztowało,a jak się nauczy swojej wędzarni to będzie wszystko OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Jeśli chodzi o płomień w części wędzarniczej to nie ma szans żeby się tam pojawił. Ale bez sensu i celu jest przebudowywać coś co tego nie wymaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hektor Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Jeśli chodzi o płomień w części wędzarniczej to nie ma szans żeby się tam pojawił. To bardzo dobrze, ja tak wywnioskowałem ze zdjęć, jak widać błędnie. [ Dodano: Nie 09 Cze, 2013 14:37 ]Ale bez sensu i celu jest przebudowywać coś co tego nie wymaga.Też tak myślę tylko musisz się nauczyć jak palić.Wszystko wymaga czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.