Jump to content

Wędzarnia arka Raszyn

Recommended Posts

Witam wszystkich lubiących prawdziwe porządne jedzenie.

Zbudowałem swoją pierwszą prostą w budowie wędzarnie i zastanawiam się po fakcie czy nie popełniłem jakiegoś konstrukcyjnego błędu. Bo jak wędząc dopuszczam dużo powietrza to bardzo mi temperatura rośnie a jak ograniczę tlen do zamiast wędliny pachnąc wędzonkami zalatują sadzą :))

więcej fotek dodam jutro

Witak Arek ! :grin: Sądząc po konstrukcji , to masz palenisko bezpośrednie...Postaraj się opisać jak najdokładniej ) jak w niej palisz , tak od A do Z :cool: Jeżeli jest jak myślę...czyli nie czekasz na żar i masz ''żywy'' płomień , to będzie tak jak piszesz :cry: Zapodaj też więcej fotek , to pomożemy :grin: :cool: Pozdro! Ps. Skromna , ale ładna ! Z czasem będzie i funkcjonalna :clap:

Witam .

jak trochę widać na zdjęciach zrobiłem prowizoryczny tunel tak ażeby płomienie nie piekły wędlin.

A sposób w jaki pale to w sumie tak aby dużo dymu było. tylko na początku troszkę czekam tak około 10 minut bo rozpalam wytłaczanką ażeby szybciej i łatwiej było.

Jak za dużo płomieni jest to leje trochę wody i dalej się kisi.

A budowla skromna to fakt choć i tak sporo kosztowała, chciałbym ja rozbudować ale niestety działki w raszynie są bardzo małe i wole ażeby dla córeczki trochę miejsca zostało na piaskownice itp.

PALENISKO WIDOK OD STRONY DRZWICZEK

GÓRA PALENISKA I UJŚCIE DYMU

TU CZĘŚĆ GRILLOWA

W NIEJ OTWÓR NA UJŚCIE DYMU

WIDOK NA PALENISKO

Przestań lać wodę to problem zniknie.Masz tak palić drzewem żeby panować nad temperaturą.Jak temp.jest za wysoka rozgarnij drzewo a nie lej wody.Ostre paleni tylko żeby nagrzeć wędzarnię potem dokładasz tylko małe ilości drzewa.A przede wszystkim czytaj dział dla początkujących tam masz odpowiedzi na wszystki pytania.Rozpalanie wędzarni to ok godzina a nie 10 min.

Arku proponuję abyś przestudiował sobie opis Dziadka na temat wędzenia.

A tak w skrócie, rozpalasz w wędzarni tak,żeby mieć dużo żaru na początek w celu wygrzania wędzarni i osuszenia mięsa, potem dokładasz po jednej szczapie suchego :!:(20-30%wilgotności) drewna i kontrolujesz temp.i dym otwierając wlot powietrza do paleniska albo przymykając.

Nie zauważyłem czy masz szyber w kominie jeżeli masz to przymknij o połowę i daj maks powietrze na palenisku(tym kółeczkiem w drzwiczkach) i zaobserwuj co się dzieje.Najlepiej pobaw się na sucho(bez wędlin w środku) zajmie ci to dwie trzy godziny ale wyczaisz mniej więcej swoją wędzarnię inie zepsujesz mięsa.

I jak Daro699 pisał nie lej wody :!: :!: :!:

A sposób w jaki pale to w sumie tak aby dużo dymu było.

I tu jest pies pogrzebany.

Dużo dymu oznacza dużo kłopotów z przyszłą wędliną.

Masz mieć dymek taki trochę większy, a nie gęsty dym.

Jak otworzysz wędzarnię podczas wędzenia to masz widzieć wędzonki.

Proponuję rozebrać ceglaną część nad paleniskiem i wybudować drewniana komorę.

To co wybudowałeś to same kłopoty.

AquariusP, :shock: czy zastanowiłeś się dobrze nad tym co napisałeś :question:

Jeżeli Arek ma problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty"

Arku nie bierz do siebie tego stwierdzenia ale taka jest prawda , po prostu musisz poćwiczyć i wszystko będzie dobrze. Dużo wytrwałości ,cierpliwości Ci życzę.Jak to mawiają nie od razu... . Arku napisz proszę czy masz szyber w kominie :!:

Temat i dywagacje na temat komór drewnianych, drewniano-blaszanych, kamiennych, ceglanych, betonowych były na forum już tyle razy, więc kolejne posty nie wniosą tutaj nic nowego ... proponuję poszukać, poczytać i wyciągnąć odpowiednie wnioski ...

Witam

Hektor --- w kominie nic nie zainstalowałem ale jeśli trzeba troszkę ograniczyć przepływ dymu to nie problem. Z każdej strony jest otwór więc mogę coś tam włożyć.

Aquqrius -- wiem że chcesz dobrze ale ta rada do mnie nie trafiła.

Pytanie inne....

sam palący się żar i trochę drewna da wystarczającą ilość dymy ażeby wędzonki były ładne i pachnące.

arek Raszyn,

do nagrzania wędzarni, obsuszenia bądź przypieczenia wędlin stosuje się drzewo suche.

Przy tego typu wędzarniach proponuję rozpalić ogień i delikatnie podkładać drzewo, pamiętając że różne gatunki drzew mają różną kaloryczność np. buk daje dużą gorączkę a olcha ciepło więc musisz sprawdzić jakie drzewo masz i jaka jest jego kaloryczność.

Jeśli uważasz że w twojej wędzarni jest za wysoka temperatura to należy otworzyć szeroko drzwi komory wędzarniczej żeby nadmiar ciepła ulotnił się z komory.

Jeśli chodzi o wędzenie to do wędzenia wykorzystuje się trociny i zrębki można je stosować na przemian w zależności czym dysponujesz bądź mieszać je ze sobą.

Jak obniżysz wilgotność drzewa i trocin to uzyskasz odpowiednią jakość dymu. To tak pokrótce bo sam temat jest bardziej złożony :wink: .

/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty"

A możesz to uzasadnić?

Przeczytaj jeszcze raz opis palenia który podał Arek

W skrócie ,duży ogień i woda.

I moje stwierdzenie a raczej cytat tyczył się do tej konkretnej sytuacji :!:

Do puki Arek nie nauczy się obsługiwać paleniska,a jak już złapie co i jak to może nawet w kartonie wędzić. :grin:

Ja przeczytałem i po moich uwagach mogłeś się zorientować jakie mam zdanie na temat umiejętności Arka jeśli idzie o wędzenie (zresztą mój imiennik :mrgreen:) Natomiast Twoje stwierdzenie ( tak to zrozumiałem) ,że komora drewniana jest gorsza od murowanej trochę mnie :shock: - wało, ponieważ moim zdaniem łatwiej jest zapanować na wędzarnia z drewnianą komora niż nad tym pomnikiem a to ,że ktoś nie umie wędzić to już insza ,inszość. :grin:

arek Raszyn, rozpalasz wędzarnie na maxa żeby ja wygrzać.plus minus godzine ostro palisz nastepnie obniżasz temp do 50-60st i wkładasz wedlinki do obsłuszenia na żarze ok 30-40 min.Potem małe ilosci drzewa żeby się wedziło nie patrz czy dymu jest dużo czy mało bo dla nowego to czarna magia pilnuj temp wędzenia.Po 3-4 wedzeniu juz będziesz wiedział czy masz mało czy duzo dymu.Przy wędzeniu jak najmniejszy ogień wyskoczy ci duzy to rozgarnij drewno i do przodu z tym koksem.Najważniejsza jest temperatura.

Ja przeczytałem i po moich uwagach mogłeś się zorientować jakie mam zdanie na temat umiejętności Arka jeśli idzie o wędzenie (zresztą mój imiennik :mrgreen:) Natomiast Twoje stwierdzenie ( tak to zrozumiałem) ,że komora drewniana jest gorsza od murowanej trochę mnie :shock: - wało, ponieważ moim zdaniem łatwiej jest zapanować na wędzarnia z drewnianą komora niż nad tym pomnikiem a to ,że ktoś nie umie wędzić to już insza ,inszość. :grin:

A widzisz źle zrozumiałeś :grin: Każdy wędzi w tym czym chce albo ma i nie mam nic do tego czy to jest karton czy lodówka :!: Ja sam wędzę w bunkrze (prostopadłościan wybudowany z cegły jako piec do suszenia owoców) zaadoptowanym na wędzarnie.

Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka Minora. Płytę wylałem ponad dwa tygodnie temu tylko pogoda nie sprzyja dalszym pracom. :devil: :devil: :devil:

Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka Minora

To powstanie jeszcze jeden pomnik :grin: No to powodzenia.Uważam ,że to jeden z najgorszych projektów z jakimi się tu spotkałem.Szczególnie dla początkujących.

[ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:08 ]

/nie umie obsługiwać tej wędzarni z cegły to _dopiero_ z drewnianą nadstawką były by "... same kłopoty"

Zrozumiałem dobrze.Z tej wypowiedzi wynika ,że kolega nie umie wędzić i tu zgoda, ale też ,że z komorą drewnianą byłoby jeszcze gorzej a nie jest to prawdą.

Obecnie jestem w trakcie budowy wędzarni w oparciu o projekt Wojtka Minora

To powstanie jeszcze jeden pomnik :grin: No to powodzenia.Uważam ,że to jeden z najgorszych projektów z jakimi się tu spotkałem.Szczególnie dla początkujących.

Ale ja napisałem w oparciu,a czy pomnik z tego wyjdzie to sam ocenisz ,ale to już inny temat w innym czasie będzie :grin:

[ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:36 ]

[ Dodano: Sob 08 Cze, 2013 14:08 ]

Zrozumiałem dobrze.Z tej wypowiedzi wynika ,że kolega nie umie wędzić i tu zgoda, ale też ,że z komorą drewnianą byłoby jeszcze gorzej a nie jest to prawdą.
Do momentu jak się nie_ nauczy_ jest prawdą, zauważyłeś jak ma zrobione palenisko i wlot do komory,żadnego deflektora nie ma z wyjątkiem cegieł dziurawek i drutów przez które ogień śmiało może wejść do komory i narobić dziadostwa z drewniana nadstawką.

_Jest_to_ moje_ zdanie_ ,być może błędne.

Ale nie ma co języków strzępić, domyślam się ,że Arek nie rozbierze budowli, bo za dużo go to czasu i pieniędzy kosztowało,a jak się nauczy swojej wędzarni to będzie wszystko OK

Jeśli chodzi o płomień w części wędzarniczej to nie ma szans żeby się tam pojawił.

To bardzo dobrze, ja tak wywnioskowałem ze zdjęć, jak widać błędnie.

[ Dodano: Nie 09 Cze, 2013 14:37 ]

Ale bez sensu i celu jest przebudowywać coś co tego nie wymaga.

Też tak myślę tylko musisz się nauczyć jak palić.

Wszystko wymaga czasu.