Jump to content

Wędzarnia gazowa

Recommended Posts

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

Fajna sprawa ta książka dzięki bardzo,pozdrawiam

[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 07:05 ]

Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodna

Widzisz ty mówisz ze nic nie czuc a rozmawiałem z Rogerem i Robert powiedział że jednak czuc gazem. A Yogi sam ją robił? I na jakiej to było zasadzie bezposrednio palnik w srodku?

• 2 months later...
ralf325, pod " słowem gaz dobry "- chyba masz na myśli - propan techniczny czysty , tzn , nie mieszany z butanem ,trzeba zapytac przy zakupie o taki gaz , produktem spalania powinno być tylko : para wodna i sadza , nie powinno byc innych zapachów .Sam gaz jest bezwonny , pachnie nawaniacz - jesli go mocno czuc tzn. ze instalacja jest nieszczelna .Pozdrawiam

• 4 years later...

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

Edited by binio1111

W latach 60-tych w ZMs Gdańsk były wędzarnie z 2-oma paleniskami  bezpośrednio pod produktami, długie na cztery wózki . Na środku komory była długa rura w kształcie litery U z odpowiednimi otworami do której doprowadzony był gaz. Tak że nie widzę problemu przy dobrej jakości gazu.

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

Od jakiegoś czasu stosuję taki patent o którym pisze binio  z tym ,że przy mojej wędzarni mam palenisko obok i używam palnika do spawania rurek miedzianych ewentualnie palnika do podgrzewania papy  na gaz propan-butan regulując moc pokrętłem na palniku . W ten sposób wygrzewam wędzarnię i stosuję czasami do osuszania oczywiście z odpowiednim przepływem powietrza .Bardzo dobrze jestem w stanie utrzymać stabilną  temperaturę jaką potrzebuję .zdarzało się i podpiekanie . Obecnie buduję kibelek i też zakupiłem taboret specjalnie do tego celu i myślę,że też zda egzamin . Używając tego sposobu nie zaobserwowałem żadnej różnicy wizualnej jak i smakowej w wyrobach, ale to są moje wnioski i każdy powinien wyciągnąć swoje po indywidualnych testach.

Dymnie pozdrawiam

Miałem okazję używać wędzarni gazowej kupionej w Aldim w Australii i nie była to rewelacja,  bo bardzo trudno było ustawić temperaturę tak aby zrębki się tliły a temperatura w komorze nie była za wysoka. I albo przestawało dymić, albo temp rosła powyżej 100 stopni i trzeba było robić przerwę. Dodatkowy kłopot sprawiała temperatura powierza na dworze bo było ponad 40 stopni.

Ale czegóż wymagać od wędzarni za 150 dolarów.

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?  . Trzeba szukać nowych rozwiązań  - ogrzewanie gazowe mogłoby się też  przydać wielu osobom , które chcą wędzić "elektrycznie" na działce prądu nie mają. Dym to można z trocin zrobić i bez prądu , ale temp. to już nie - moze wykombinujemy - "alternatywne " -gazowe źródło ciepła do wędzarni.

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?

Używałem kiedyś wędzarnie Kanadyjską w której był palniczek gazowy i  po dwóch   godzinach już się robił problem z temperaturą,a przecież taboret gazowy ma o wiele większą moc.

A zastanawialiście się nad ogrzewaniem gazowym, przeponowym. Spaliny z gazu zawierają dużą ilość pary wodnej. Przyszła mi myśl, ze to może nie być korzystne - kondensacja. A jakby tak ogrzewać "podłogę" wędzarni wykonaną z metalu to i utrzymanie temperatury byłoby łatwe.