Jump to content

Wędzarnia gazowa


Recommended Posts

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

Link to comment
Share on other sites

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

Fajna sprawa ta książka dzięki bardzo,pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 07:05 ]

Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodna

Widzisz ty mówisz ze nic nie czuc a rozmawiałem z Rogerem i Robert powiedział że jednak czuc gazem. A Yogi sam ją robił? I na jakiej to było zasadzie bezposrednio palnik w srodku?
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
ralf325, pod " słowem gaz dobry "- chyba masz na myśli - propan techniczny czysty , tzn , nie mieszany z butanem ,trzeba zapytac przy zakupie o taki gaz , produktem spalania powinno być tylko : para wodna i sadza , nie powinno byc innych zapachów .Sam gaz jest bezwonny , pachnie nawaniacz - jesli go mocno czuc tzn. ze instalacja jest nieszczelna .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

Edited by binio1111
Link to comment
Share on other sites

W latach 60-tych w ZMs Gdańsk były wędzarnie z 2-oma paleniskami  bezpośrednio pod produktami, długie na cztery wózki . Na środku komory była długa rura w kształcie litery U z odpowiednimi otworami do której doprowadzony był gaz. Tak że nie widzę problemu przy dobrej jakości gazu.

Link to comment
Share on other sites

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

 

 Od jakiegoś czasu stosuję taki patent o którym pisze binio  z tym ,że przy mojej wędzarni mam palenisko obok i używam palnika do spawania rurek miedzianych ewentualnie palnika do podgrzewania papy  na gaz propan-butan regulując moc pokrętłem na palniku . W ten sposób wygrzewam wędzarnię i stosuję czasami do osuszania oczywiście z odpowiednim przepływem powietrza .Bardzo dobrze jestem w stanie utrzymać stabilną  temperaturę jaką potrzebuję .zdarzało się i podpiekanie . Obecnie buduję kibelek i też zakupiłem taboret specjalnie do tego celu i myślę,że też zda egzamin . Używając tego sposobu nie zaobserwowałem żadnej różnicy wizualnej jak i smakowej w wyrobach, ale to są moje wnioski i każdy powinien wyciągnąć swoje po indywidualnych testach.

 

Dymnie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Miałem okazję używać wędzarni gazowej kupionej w Aldim w Australii i nie była to rewelacja,  bo bardzo trudno było ustawić temperaturę tak aby zrębki się tliły a temperatura w komorze nie była za wysoka. I albo przestawało dymić, albo temp rosła powyżej 100 stopni i trzeba było robić przerwę. Dodatkowy kłopot sprawiała temperatura powierza na dworze bo było ponad 40 stopni.

Ale czegóż wymagać od wędzarni za 150 dolarów.

Link to comment
Share on other sites

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?  . Trzeba szukać nowych rozwiązań  - ogrzewanie gazowe mogłoby się też  przydać wielu osobom , które chcą wędzić "elektrycznie" na działce prądu nie mają. Dym to można z trocin zrobić i bez prądu , ale temp. to już nie - moze wykombinujemy - "alternatywne " -gazowe źródło ciepła do wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

 

 

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?

 

Używałem kiedyś wędzarnie Kanadyjską w której był palniczek gazowy i  po dwóch   godzinach już się robił problem z temperaturą,a przecież taboret gazowy ma o wiele większą moc.

Link to comment
Share on other sites

A zastanawialiście się nad ogrzewaniem gazowym, przeponowym. Spaliny z gazu zawierają dużą ilość pary wodnej. Przyszła mi myśl, ze to może nie być korzystne - kondensacja. A jakby tak ogrzewać "podłogę" wędzarni wykonaną z metalu to i utrzymanie temperatury byłoby łatwe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...