ralf325 Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 Mam takie pytanie do szanownego grona moze mi ktos podpowie na jakiej zasadzie działa gazowe ogrzewanie wędzarni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 ralf325, teoretycznie powinno być tak aby spaliny nie wpływały do komory wędzarniczej, a tylko rozgrzewało przegrodę tak aby można na niej "tlić" wiórki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted June 15, 2013 Author Report Share Posted June 15, 2013 No własnie czyli cos na zasadzie zamkniętej komory spalania, a moze ktos budował cos takiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted June 18, 2013 Author Report Share Posted June 18, 2013 ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego . Fajna sprawa ta książka dzięki bardzo,pozdrawiam [ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 07:05 ]Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodnaWidzisz ty mówisz ze nic nie czuc a rozmawiałem z Rogerem i Robert powiedział że jednak czuc gazem. A Yogi sam ją robił? I na jakiej to było zasadzie bezposrednio palnik w srodku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Musi być dobry palnik i gaz nie zanieczyszczony tzn ten droższy wtedy będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted August 30, 2013 Author Report Share Posted August 30, 2013 Musi być dobry palnik i gaz nie zanieczyszczony tzn ten droższy wtedy będzie okKieruje sie bardziej w kierunku oddzielenia palnika od komory, gaz raz bedzie dobry raz nie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 ralf325, pod " słowem gaz dobry "- chyba masz na myśli - propan techniczny czysty , tzn , nie mieszany z butanem ,trzeba zapytac przy zakupie o taki gaz , produktem spalania powinno być tylko : para wodna i sadza , nie powinno byc innych zapachów .Sam gaz jest bezwonny , pachnie nawaniacz - jesli go mocno czuc tzn. ze instalacja jest nieszczelna .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 (edited) Odgrzewam kotleta tutaj, żeby nowego wątku nie zakładać. Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG) - Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. . Nad taboretem stawiam deflektor , na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to? Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła Edited November 27, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 (edited) Gaz spala się do CO2 I H2O. I czy woda/para wodna nie będzie problemem? Nie odpowiem bo nie wiem :-) Edited November 27, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 Poszukaj o wędzarni Ligawy, o ile pamiętam, to On ma właśnie gazową wędzarnię. Samym propanem a nie z dodatkiem butanu należałoby grzać. Ja swego czasu grzałem palnikiem gazowym w wędzarni Grzegorza na balkonie i dobrze było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 W latach 60-tych w ZMs Gdańsk były wędzarnie z 2-oma paleniskami bezpośrednio pod produktami, długie na cztery wózki . Na środku komory była długa rura w kształcie litery U z odpowiednimi otworami do której doprowadzony był gaz. Tak że nie widzę problemu przy dobrej jakości gazu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek96 Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 Odgrzewam kotleta tutaj, żeby nowego wątku nie zakładać. Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG) - Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. . Nad taboretem stawiam deflektor , na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to? Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła Od jakiegoś czasu stosuję taki patent o którym pisze binio z tym ,że przy mojej wędzarni mam palenisko obok i używam palnika do spawania rurek miedzianych ewentualnie palnika do podgrzewania papy na gaz propan-butan regulując moc pokrętłem na palniku . W ten sposób wygrzewam wędzarnię i stosuję czasami do osuszania oczywiście z odpowiednim przepływem powietrza .Bardzo dobrze jestem w stanie utrzymać stabilną temperaturę jaką potrzebuję .zdarzało się i podpiekanie . Obecnie buduję kibelek i też zakupiłem taboret specjalnie do tego celu i myślę,że też zda egzamin . Używając tego sposobu nie zaobserwowałem żadnej różnicy wizualnej jak i smakowej w wyrobach, ale to są moje wnioski i każdy powinien wyciągnąć swoje po indywidualnych testach. Dymnie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 (edited) Papcio chodziło ci o ten post # 6 - w temacie - wedzarnia ze starej lodówki ? Edited November 27, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 28, 2017 Report Share Posted November 28, 2017 Tak, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted November 28, 2017 Report Share Posted November 28, 2017 Miałem okazję używać wędzarni gazowej kupionej w Aldim w Australii i nie była to rewelacja, bo bardzo trudno było ustawić temperaturę tak aby zrębki się tliły a temperatura w komorze nie była za wysoka. I albo przestawało dymić, albo temp rosła powyżej 100 stopni i trzeba było robić przerwę. Dodatkowy kłopot sprawiała temperatura powierza na dworze bo było ponad 40 stopni.Ale czegóż wymagać od wędzarni za 150 dolarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni Raczej nie, będzie problem z temperaturą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli? . Trzeba szukać nowych rozwiązań - ogrzewanie gazowe mogłoby się też przydać wielu osobom , które chcą wędzić "elektrycznie" na działce prądu nie mają. Dym to można z trocin zrobić i bez prądu , ale temp. to już nie - moze wykombinujemy - "alternatywne " -gazowe źródło ciepła do wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Myśle, iż o wiele łatwiej będzie zapanować nad temperaturą przy palniku gazowym niż przy tradycyjnym opalaniu drewnem - nie piszę o spalaniu zrębek za pomocą gazu a jedynie o samym osiągnięciu pewnej w miarę stałej temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted November 30, 2017 Report Share Posted November 30, 2017 007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli? Używałem kiedyś wędzarnie Kanadyjską w której był palniczek gazowy i po dwóch godzinach już się robił problem z temperaturą,a przecież taboret gazowy ma o wiele większą moc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted December 1, 2017 Report Share Posted December 1, 2017 A zastanawialiście się nad ogrzewaniem gazowym, przeponowym. Spaliny z gazu zawierają dużą ilość pary wodnej. Przyszła mi myśl, ze to może nie być korzystne - kondensacja. A jakby tak ogrzewać "podłogę" wędzarni wykonaną z metalu to i utrzymanie temperatury byłoby łatwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted December 1, 2017 Report Share Posted December 1, 2017 (edited) Wg. Mnie najprostszym rozwiazaniem byloby "wstawienie" miniaturowego grilla gazowego do wedzarni. Edited December 1, 2017 by AleksanderB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 https://youtu.be/bNUkIbxrQRoTutaj przy okazji wedzenia kurczaka jest przedstawiona wedzarnia gazowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 Aleksander a czym to się różni od wstawienia taboretu gazowego i przykrycia go deflektorem ? Chyba tylko ceną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts