Maad Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 coś do śmiechu ... i jednocześnie na poważnie szczególnie dla miłośników doczepiania do lamp błyskowych różnego rodzaju gadżetów http://www.wykop.pl/link/1554147/jak-odpalic-zapalke-przy-uzyciu-flesza/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Jako ciekawostkę zrobiłem takie coś . I to działa jak myślicie co tym robię . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Ładujesz telefon komórkowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Pewnie będziesz podświetlał negatywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 coś do śmiechu ... i jednocześnie na poważnie Myślę, że gość pociera zapałką (taką, co to od wszystkiego się zapala) o szybkę i to powoduje zapłon. Nie zmienia to faktu, że sam spróbuję kiedyś tego patentu. Mam podobną starą lampę, przetestujemy (aktualnie brak zapałek w domu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Jako ciekawostkę zrobiłem takie coś . I to działa jak myślicie co tym robię . Umieściłeś w dziale fotografii i nie wiem czy tak miało być, czy to pomyłka ? Myślę i nie wiem do czego może to służyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 To jest mój skaner do cyfryzacji zdjęć z negatywów zrobiony z puszki po paście do szorowania a oto efekty . Zdjęcie z ZMs Gdańśk z lat 70-tych Pierwsza maszyna do wiązania parówek Nie trzeba oświetlać wystarczy skierować na szarą ścianę dobrze oświetloną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 http://www.sjusk.com.pl/upload/images/cala_prawda_o_zdjeciach_umieszczanych_2013-07-09_22-52-48.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 co z tym zdjęciem jest nie tak ... i dlaczego? http://img.gawkerassets.com/img/18u1utows8vq1jpg/ku-xlarge.jpg uwaga: zdjęcie nie było w żaden sposób obrabiane ani zmieniane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 cień jest inny niż w rzeczywistym obrazie... nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 Aniu, jesteś spostrzegawcza :clap: , ale wytłumacz jeszcze ... dlaczego tak się dzieje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 w rzeczywistości reka trzyma krążek a w cieniu tego nie widać.. [ Dodano: Czw 18 Lip, 2013 14:11 ]Maad Mistrzu .... :wink: ja tego nie potrafię wytłumaczyć... :rolleyes: więc proszę abyś Ty to zrobił.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 poczekajmy ... nie psujmy zabawy innym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 A drzewa mają inny cień :grin: Kraina dwóch słońc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 Kraina dwóch słońc ? zwykła deformacja perspektywy wynikająca z dość szerokiego kąta obiektywu miro - niestety błędny trop, wyjaśnienie jest bardzie związane z ... budową aparatu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 A mi się wydaje że to jest cień lewej ręki bo kciuk jest po prawej stronie, hmm ale może się mylę. Prawa ręka z krążkiem rzuca cień który pokrywa się z cieniem rzucanym przez ciało więc nie jest widoczny. Tylko co rzuca cień w kształcie krążka:)??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 ... raczej nie co rzuca cień, ale w jakim momencie ciiii ... więcej nie podpowiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Efekt "rolling shutter"? Obraz na matrycy nie jest rejestrowany jednoczesnie przez wszystkie piksele, lecz linia po linii. Powoduje to minimalne przesunięcie czasowe pomiędzy górną i dolną częścią zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 A mi się wydaje że to jest cień lewej ręki bo kciuk jest po prawej stronie, hmm ale może się mylę. Prawa ręka z krążkiem rzuca cień który pokrywa się z cieniem rzucanym przez ciało więc nie jest widoczny. Tylko co rzuca cień w kształcie krążka:)??? ... ta kobieta ma w drugiej ręce też krążek.... :tongue: albo ja już mam podwójne widzenie ..... :rolleyes: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 vtec, odpowiedział prawidłowo :clap: rysunki i animacje na http://encyklopedia.naukowy.pl/Migawkapomogą zrozumieć ten efekt [ Dodano: Czw 18 Lip, 2013 16:21 ]errata:- ten efekt będzie widoczny tylko w przypadku migawki szczelinowej, stosowanej chyba tylko w starszych aparatach, teraz cyfrówki mają migawki lamelkowe, takie z kilkoma metalowymi paskami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 Maad, cień pokazuje że tego dysku nikt nie trzyma że jest w powietrzu czy o to chodziło?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 tak, nie zgadza się obraz ręki z dyskiem w górnej części zdjęcia z obrazem cienia w dolnej części Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted August 12, 2015 Author Report Share Posted August 12, 2015 (edited) takie tam anomalie optyczno-fotograficzno-grawitacyjne Edited August 12, 2015 by Maad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted August 12, 2015 Report Share Posted August 12, 2015 Fajna sprawa, sam czasami zaglądam na "czarodziejską górkę" w okolicach Wałcza gdzie nie mam daleko, miny niedowiarków widzących zjawisko po raz pierwszy bezcenne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 13, 2015 Report Share Posted August 13, 2015 Fajna sprawa, Tego typu złudzenia optyczne mogą być bardzo niebezpieczne.Znam przypadek, gdy kierowca zasugerowany spadkiem drogi podjął decyzję o wyprzedzaniu. Skończyło się tragicznie, czołowym zderzeniem z TIR-em.Osobiście sprawdzałam ten odcinek drogi (z Nowego Sącza do Brzeska), ponieważ dotyczyło to bliskiej mi osoby. Złudzenie zza kierownicy było bardzo silne. Po wyjściu z auta nieco zmalało. Przyczyną było ukształtowanie terenu obok drogi i pagórkowaty horyzont. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts