Jump to content

ciekawostki

Recommended Posts

coś do śmiechu ... i jednocześnie na poważnie

Myślę, że gość pociera zapałką (taką, co to od wszystkiego się zapala) o szybkę i to powoduje zapłon. Nie zmienia to faktu, że sam spróbuję kiedyś tego patentu. Mam podobną starą lampę, przetestujemy (aktualnie brak zapałek w domu).

To jest mój skaner do cyfryzacji zdjęć z negatywów zrobiony z puszki po paście do szorowania a oto efekty .

Zdjęcie z ZMs Gdańśk z lat 70-tych

Pierwsza maszyna do wiązania parówek

Nie trzeba oświetlać wystarczy skierować na szarą ścianę dobrze oświetloną

• 4 weeks later...
A mi się wydaje że to jest cień lewej ręki bo kciuk jest po prawej stronie, hmm ale może się mylę. Prawa ręka z krążkiem rzuca cień który pokrywa się z cieniem rzucanym przez ciało więc nie jest widoczny. Tylko co rzuca cień w kształcie krążka:)???

Efekt "rolling shutter"?

Obraz na matrycy nie jest rejestrowany jednoczesnie przez wszystkie piksele, lecz linia po linii. Powoduje to minimalne przesunięcie czasowe pomiędzy górną i dolną częścią zdjęcia.

A mi się wydaje że to jest cień lewej ręki bo kciuk jest po prawej stronie, hmm ale może się mylę. Prawa ręka z krążkiem rzuca cień który pokrywa się z cieniem rzucanym przez ciało więc nie jest widoczny. Tylko co rzuca cień w kształcie krążka:)???

... ta kobieta ma w drugiej ręce też krążek.... :tongue:

albo ja już mam podwójne widzenie ..... :rolleyes: :rolleyes:

vtec, odpowiedział prawidłowo :clap:

rysunki i animacje na http://encyklopedia.naukowy.pl/Migawka

pomogą zrozumieć ten efekt

[ Dodano: Czw 18 Lip, 2013 16:21 ]

errata:

- ten efekt będzie widoczny tylko w przypadku migawki szczelinowej, stosowanej chyba tylko w starszych aparatach, teraz cyfrówki mają migawki lamelkowe, takie z kilkoma metalowymi paskami

• 2 years later...

Fajna sprawa,

Tego typu złudzenia optyczne mogą być bardzo niebezpieczne.

Znam przypadek, gdy kierowca zasugerowany spadkiem drogi podjął decyzję o wyprzedzaniu. Skończyło się tragicznie, czołowym zderzeniem z TIR-em.

Osobiście sprawdzałam ten odcinek drogi (z Nowego Sącza do Brzeska), ponieważ dotyczyło to bliskiej mi osoby. Złudzenie zza kierownicy było bardzo silne. Po wyjściu z auta nieco zmalało. Przyczyną było ukształtowanie terenu obok drogi i pagórkowaty horyzont.