blazej Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Szukam, szukam i nie widzę, żeby cokolwiek było na temat tej wędzarki. Rozważam ją ze względu na niską cenę, można ją kupić za ok. 330 pln. Wykonana też jest dosyć solidnie jak na tą cenę (oglądałem ją dzisiaj w Leroy Merlin). W zestawie nie ma tylko żadnego palnika, według instrukcji paliwem ma być węgiel drzewny, ale coś nie widzę takiego rozwiązania. Myślałem z początku nad małym palnikiem turystycznym + kartusz, niestety nie ma osobnej komory na palnik więc albo wrzucam do komory wędzarniczej pod miskę, albo pod wędzarkę :question: Druga opcja to podgrzewacz jak pod fondue z paliwem, też chętnie wrzuciłbym to do komory pod miskę ze zrębkami Ktoś ma jakieś doświadczenia z nią? Ewentualnie mógłby coś doradzić w kwestii podgrzania zrębek? http://i43.tinypic.com/o73ucg.jpghttp://i40.tinypic.com/2qxw1gz.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 nie ma osobnej komory na palnikrozwiązaniem jest wycięcie w dnie otworu w który wkładamy np miskę czy puszkę ze zrębkami... - dno tego naczynia będzie wystawało poza komorę i podgrzewamy pojemniczek oczywiście jest to ingerencja w konstrukcję a więc gwarancja "out".... poza tym jest to dobra metoda do zimnego wędzenia - niestety aby zapewnić dostatecznie dużo ciepła w komorze należałoby podgrzewać całe dno wędzarki :rolleyes: Jesli już miałbym tę komorę wykorzystać z gazem to pokusiłbym się o małą przeróbkę, czyli dołożenie przegrody (drugie dno) między którymi umieściłbym palnik rurkowy taki jak w piekarnikach - wtedy mamy całą powierzchnię podgrzewaną :wink: PS pod poniższym linkiem jest instrukcja... - można z niej wywnioskować jak mało konstruktor wiedział o wędzeniu :rolleyes: ... dlatego taka a nie inna konstrukcja... http://www.mastergrillparty.pl/sites/mastergrillparty.pl/files/mg504.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 A może "spirala" z grilla elektrycznego by pomogła w tym sprzecie..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 Mam też taką wędzarnię w sprzedaży. Jeden z klientów zaproponował całkiem niezłe rozwiązanie problemu palenia/dymienia. Z innej wędzarni doskonale pasuje żarnik, cena ok 120 zł. Takich zestawów sprzedałem już kilka i słyszałem od klientów, że sprawdza się to rozwiązanie doskonale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej Posted June 27, 2013 Author Report Share Posted June 27, 2013 Ale jaki żarnik? Mógłbyś jakiegoś linka podesłać? Napaliłem się wczoraj na tą wędzarkę, ale jak sobie myślę, że mam robić dziurę w dnie, dokupować żarnik, wywalać te kratki, dodawać kije do zawieszania kiełbas to wychodzi, że płacę tylko za samą budę na nóżkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 http://www.swiatbagaznikow.pl/zarnik-generator-dymu.html Większość użytkowników radzi sobie jakoś :wink: z tą wędzarką bez żadnych dodatkowych urządzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej Posted June 28, 2013 Author Report Share Posted June 28, 2013 Większość użytkowników radzi sobie jakoś :wink: z tą wędzarką bez żadnych dodatkowych urządzeń. Bez dodatkowych urządzeń, czyli używa brykietu/węgla kamiennego? Muszę dać jeszcze tej metodzie szansę, jak ostatnio próbowałem zrębki + brykiet co chwila zrębki się zapalały. Dzięki za linka. Tylko teraz zastanawiam się, jeżeli chciałbym skorzystać z metody podgrzewania brykietem to czym różni się ten żarnik od brykietu wsypanego do miski, które jest razem z wędzarką i zasypaniu go zrębkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Różni się tym, że w wędzarni masz zrębki bezpośrednio na węglu, a w żarniku są osobno, trudniej więc je zapalić. Podobno (nie używałem więc tego nie potwierdzę własnym doświadczeniem) można w żarniku rozpalić same zrębki i odpowiednio sterować powietrzem, tak aby tylko tliły się. Mamy wtedy wędzenie na zimno. Taką metodę stosuje jeden z moich klientów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 można z niej wywnioskować jak mało konstruktor wiedział o wędzeniu ... dlatego taka a nie inna konstrukcja...Raczej nic nie widział i nigdy nie wędził. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 można z niej wywnioskować jak mało konstruktor wiedział o wędzeniu ... dlatego taka a nie inna konstrukcja...Raczej nic nie widział i nigdy nie wędził. Dlatego wielu klientów, którzy mają doświadczenie w wędzeniu, a nie mają kasy na coś lepszego, przerabiają ten produkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Dziadku nie obraź się, ale widziałem ten produkt w Castoramie.Jeśli to jest solidnie wykonana wędzarnia, to ja się poddaję.Jak w tym wędzić, jak kontrolować temperaturę ?To ja już wolę kupić używaną szafkę na ubrania robocze, wyciąć otwór wylotowy, rozpalić na dnie szafki i mogę wędzić. Ta "wędzarnia" to dobra szafka, ale na buty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 miro - ja się nie obrażam, nie mam za co :wink: Nie twierdzę, że to jest dobry produkt, za taką kasę przecież nie ma nic bardzo dobrego. Ty to wiesz i ja to wiem, wiedzą też Ci, którzy wędzą od lat.Ale jeśli ktoś ma budżet taki, a nie inny i szuka gotowego wyrobu, to jest to jakieś rozwiązanie. Wiem, może się zrazić do wędzenia, ale jeśli ma trochę cierpliwości to smacznie, a przynajmniej smaczniej niż "państwowo" poje. I o to chodzi :grin: Nie każdy lubi majsterkować, nie każdy szafę ubraniową przerobi na wędzarnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Dokładam super instrukcję obsługi Master MG504: WAŻNE! Przed przystąpieniem do złożenia urządzenia prosimy zapoznać się z niniejszą instrukcjąw celu przeprowadzenia prawidłowego montażu. Zalecamy zachowanie instrukcji w bezpiecznymmiejscu na wypadek ewentualnego demontażu/montażu w przyszłości. Zastrzegamy możliwość zmiantechnicznych w stosunku do poniższej instrukcji, na skutek wprowadzania modyfikacji służącychdoskonaleniu produktu.UWAGA! Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia, niezbędne jest zapoznanie się z poniższąinstrukcją bezpieczeństwa! Zwrócić szczególną uwagę na test opatrzony tym znakiem!INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA1. Urządzenie przeznaczone jest do indywidualnego użytku w ogrodzie. Nie używać urządzenia w innymcelu.2. Wędzarka nigdy nie może być użytkowany w pomieszczeniach zamkniętych!3. Wędzarkę należy ustawić na płaskim, poziomym, twardym, niepalnym i stabilnym podłożuzapewniającym wymaganą nośność, w miejscu osłoniętym od silnego wiatru. Zawsze należy ustawiaćwędzarkę w bezpiecznej odległości (minimum 300cm) od przedmiotów łatwopalnych np. gałęzi,drewnianych płotów lub podłóg, paliwa, podpałki itp. Nie ustawiać urządzenia pod wystającymiokapami, w pobliżu otwartych drzwi lub okien.4. Jako paliwa do grillowania używać wyłącznie węgla drzewnego lub brykietu z węgla drzewnego bezdomieszek substancji wspomagających palenie. Nigdy nie używać węgla kamiennego!5. Nie napełniać nadmiernie misy paliwem przed rozpaleniem oraz stale uważać aby nie przepełnićpaleniska popiołem podczas użytkowania – max .ilość paliwa wynosi 2,7kg.6. UWAGA! Nie używać spirytusu ani benzyny do rozpalania oraz ponownego rozpalania po zgaśnięciu!Używać wyłącznie podpałek zgodnych z EN 1860-3!7. Przy pierwszym użyciu wędzarka powinna być rozgrzana a paliwo utrzymane w formie rozżarzonejprzez co najmniej 30minut zanim potrawy zostaną wyłożone na ruszt.8. Nie przyrządzać potraw zanim paliwo nie pokryje się warstwą popiołu!9. Maksymalna masa żywności na ruszcie wynosi 2,5 kg. Wędzone mięso powinno być rozłożonerównomiernie na całym ruszcie.10. Nigdy nie przemieszczać wędzarki, gdy jest już rozpalona - grozi poparzeniem lub pożarem!11. Nigdy nie pozostawiać rozpalonej wędzarki bez dozoru! Dzieci i zwierzęta muszą przebywać wbezpiecznej odległości od wędzarki! Wędzarkę mogą obsługiwać wyłącznie osoby trzeźwe!12. Należy zwrócić szczególną ostrożność na gorące lub ostre części wędzarki. Nie dotykać grillanieosłoniętą dłonią. Podczas użytkowania używać rękawicy ochronnej i okularów ochronnych. Nienachylać nigdy twarzy nad paleniskiem, chronić ubranie i włosy od kontaktu z ogniem.13. Zachować szczególna uwagę podczas dokładania paliwa do palącego się grilla/wędzarki!14. Nie dopuścić do nagromadzenia w rusztu nadmiernych resztek żywności, tłuszczu bądź oleju, któremogą zapalić się podczas wędzenia.15. Nie należy używać wody do gaszenia grilla! Rekomendowany jest piasek.16. Zawsze należy upewnić się, że wędzarka jest całkowicie zimna, przed usunięciem popiołu lubzakończeniem pracy – usuwanie popiołu lub przenoszenie, kiedy wędzarka jest gorąca grozipoparzeniem lub pożarem.17. Dla uniknięcia poparzenia poprzez operowanie dłońmi nad paleniskiem, zalecamy używaniespecjalistycznych akcesoriów Master Grill&Party.18. Zawsze używać zawieszanego pojemnika węglowego (misy). Nigdy nie wyjmować z wędzarki gorącegopojemnika z rozżarzonym lub palącym się węglem.19. Nie zamykać pokrywy na pierwszym etapie rozpalania.20. Przed rozpaleniem paliwa umieścić pojemnik z wodą. Nigdy nie wysuwać pojemnika z wodą więcej niżo 10cm- grozi oparzeniem.21. W przypadku zapalenia się tłuszczu na potrawie należy zamknąć pokrywę i wywietrzniki aby zdusićpłomienie. Nie używać wody do gaszenia płonącego tłuszczu!22. Nie przekraczać temperatury grillowania wynoszącej 205 stC! Nie dopuszczać do zbierania się węgladrzewnego bezpośrednio przy wewnętrznych ściankach grilla gdyż prowadzi to do skrócenia żywotnościurządzenia. Paliwo powinno być umieszczone wyłącznie na ruszcie węglowym.23. Dogaszony popiół i niedopalony węgiel drzewny składować z dala od łatwopalnych przedmiotów ikonstrukcji.24. Przy użytkowanie wędzarki zaleca się zabezpieczenie obecności sprzętu gaśniczego odpowiedniegotypu.=============================================================Montażu nie wstawiam !!! Dołożę punkt nr 25. Jeżeli wędzarka Master MG504 nie spełni oczekiwanych i wymarzonych wymogów, należy zapoznać się z drogą prowadzącą do najbliższego złomowiska. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Podobno (nie używałem więc tego nie potwierdzę własnym doświadczeniem) można w żarniku rozpalić same zrębki i odpowiednio sterować powietrzem, tak aby tylko tliły się.jest taka metoda kiedyś wspomniana chyba nawet jeszcze na "Oliwce"... chudzi o to że źródłem które podtrzymuje żarzenie jest zwinięta w "kominek" i wetknięta w trociny podkładka do szklanek (piwa) :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Nie twierdzę, że to jest dobry produkt, za taką kasę przecież nie ma nic bardzo dobrego.Zgadzam się. Ale jeśli ktoś ma budżet taki, a nie inny i szuka gotowego wyrobu, to jest to jakieś rozwiązanie.To jest żadne rozwiązanie, to jest 300 zeta wyrzucone w błoto. Nie każdy lubi majsterkować, nie każdy szafę ubraniową przerobi na wędzarnię.Tylko czemu nową wędzarnię trzeba od razu przerabiać żeby była wędzarnią ? Ktoś kto to wcisnął do sprzedaży nie miał żadnego pojęcia o wędzeniu. Przede wszystkim jak można wędzić węglem drzewnym, nic nie wspomina o drewnie czy zrębkach ? Coś tam mamrocze o drewnie dla nadania zapachu, no to może dla zapachu spryskać perfumą Coś tam wie, ale nie wie o czym pisze. A jeśli ty mi piszesz że: Dlatego wielu klientów, którzy mają doświadczenie w wędzeniu, a nie mają kasy na coś lepszego, przerabiają ten produkt.Jak ktoś ma doświadczenie w wędzeniu to ma wędzarnie i jak widzi takie g.. to ..... jedynie może się uśmiechnąć i współczuć tym którzy to kupią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 abratek, jest taka metoda kiedyś wspomniana chyba nawet jeszcze na "Oliwce"... chudzi o to że źródłem które podtrzymuje żarzenie jest zwinięta w "kominek" i wetknięta w trociny podkładka do szklanek (piwa) tak, tak, a jeszcze lepiej dymi miękka dykta kiedyś używana w budownictwie do wygłuszania. Zawsze można się wzorować na hodowcach pszczół tz. bartnikach. Używają końskiego łajna do dymienia wystarczy troszeczkę i jest dużżżżo dymu i podobno można mieć dobry "odjazd" i że, pszczoły tak mają. Więc można robić wędliny odjazdowe. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 miro - nie będziemy się przerzucali argumentami, Ty masz swoje zdanie, ja swoje, mam też zdanie poparte kilkoma klientami, którzy taką wędzarnię, czy produkt wędzarnio podobny, mają i są zadowoleni z wyrobów. Przychodzą i kupują zrębki, jakieś przyprawy i cieszą się tym co mają, to jest chyba ważne. Dla jasności - JA w tej wędzarni nie wędzę i nie mam zamiaru wędzić, mam zdecydowanie wyższe wymagania. Ps Borniak rezygnuje z termometrów na drzwiach :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Ps Borniak rezygnuje z termometrów na drzwiach :!:no to gratulacje.... zamiast zmienić badziewiaste sterowanie producent dla "spokojnosci sumienia" usuwa termometr.... :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pivi Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 W instrukcji jest wspomniane o zrębkach, Jak nimi palić, ROZPALANIE WĘDZARKI I WĘDZENIE pkt 4Nie wiem jak się sprawdzi ta wędzarka, właśnie ją kupiłem i mam zamiar wędzić w niej bez żadnych przeróbek. Jak się nauczę będę miał inny, lepszy sprzęcik. Na razie musi mi to wystarczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Ja mam "wedzarke" z Jula i jakos sobie radze ,moze nie dlatego ze mnie nie stac na cos innego ale tylko taka opcje moge wybrac ,nie mam innej mozliwosci na wedzenie ,ani pradu ani wlasnej dzialki i mieszkam w bloku a balkon odpada, ,raz na jakis czas to jest jak pilnowanie 2 latka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattpl Posted March 26, 2019 Report Share Posted March 26, 2019 Witajcie! Zachęcony postami od paweljack i electra postanowiłem zakupić tą grillo-wędzarnie do wędzenia niedużych ilości mięsiwa. Plan początkowy był na zakup i postawienie tych ustrojstw z allegro "a'la wędzarnie kibelki" ale lektura forum całkowicie zmieniła mój punkt widzenia i porzuciłem temat, następnie miała wpaść beczka ale walory estetyczne są ważne dla mojej drugiej połówki więc temat beczki całkowicie odrzuciła. Z tego wszystkiego akcept padł na szafeczkę z tematu. Moje pytanie odnośnie ustrojstwa i wędzenia w nim (czytałem temat paweljack, niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytania):1 - Czy używacie do niego deflektoru? Mam pomysł na szybkie zbudowanie takiego ustrojstwa2 - Czy zrębki rzucacie bezpośrednio na żar czy kładziecie w pojemniku i dopiero na żar? Jeżeli w pojemniku to czy owy pojemnik można w jakiś prosty i tani sposób nabyć (przykładowo stalowe sito ze sklepu "dla domu" ?)3 - Czy zamiast brykietu można użyć normalnego drewna?4 - wymiana termometru, czy nadaje się zwykły termometr do mięs z długą sondą? Z góry dziękuje za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts