Jump to content

Co mi to urosło ?

Recommended Posts

tak nawet na cztery

[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 21:49 ]

Rozmnażanie

Młode okazy zdobędziemy najłatwiej stosując podział większych okazów. Czynimy to na wiosnę. Wykopujemy całość i od rośliny matecznej oddzielamy młode sadzonki. Powstałe rany, zarówno na głównej roślinie, jak i na młodych, zabezpieczamy preparatami grzybobójczymi, gdyż właśnie tam lubią rozwijać się choroby. Uzyskane sadzonki wsadzamy bezpośrednio do ziemi i przycinamy im liście, by szybciej się przyjęły i ukorzeniły.

Innym, trudniejszym sposobem na rozmnożenie juki ogrodowej jest wykorzystanie jej nasion. Pojawiają się one w formie podłużnych kapsułek, po przekwitnięciu rośliny.

No to jak ja tu mam tak wspaniałych pomocników zapytam o jeszcze jedną rzecz.

Zobaczyłem i tak mnie ujęła ta roślina, że od razu zakupiłem dla żonki.

Nazwa była jakaś dziwna, A .... coś tam, ale zapamiętałem kocie ogonki.

Każdy kto ją widzi też taką chce mieć i tu pytanie jak ją rozmnożyć ?

A oto ona:

miro,

sadzonek przybyszowych nie musisz oddzielać. Bardzo ładnie wygląda juka w grupie kilku egzemplarzy, gdzie kwitnie kilka roślin.

Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że każda roślina kwitnie tylko raz. Dlatego po przekwitnięciu wycinam taką sztukę. Daje to więcej miejsca roślinom przybyszowym, które kwitną przeważnie już w następnym roku.

Rozsadzanie całej karpy jest dość ryzykowne. Kiedyś tak zrobiłam i straciłam wszystkie starsze rośliny. Przyjęły sie tylko młode.

U mnie problemem są mszyce, które potrafią zmasakrować szczyty pędów kwiatowych. Skuteczny jest oprysk z gnojówki zrobionej z czosnku (samo zielone) oraz pokrzywy.