miro Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Urosło, ładne, ale co to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Witaj Miro to jest juka ogrodowa z rodziny agawowatych bardzo ładna bylina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrupekln Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 miro, dbaj o nią a będzie pięknie zdobić ci ogród, na jeśień obetnij łodygi kwiatów :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Tu znhttp://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/juka-ogrodowa--pielegnacja-i-uprawa-id139.htmlalazłam więcej na temat tej rośliny [ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 21:30 ]http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/juka-ogrodowa--pielegnacja-i-uprawa-id139.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 miro, na wiosnę rozdziel karpę i w ten sposób otrzymasz kilka dodatkowych roślin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 Dzięki za pomoc. Mało ogrodniczy jetem. miro, na jesieni rozdziel karpę i w ten sposób otrzymasz kilka dodatkowych roślinTak po prostu na pół i już ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 tak nawet na cztery [ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 21:49 ]Rozmnażanie Młode okazy zdobędziemy najłatwiej stosując podział większych okazów. Czynimy to na wiosnę. Wykopujemy całość i od rośliny matecznej oddzielamy młode sadzonki. Powstałe rany, zarówno na głównej roślinie, jak i na młodych, zabezpieczamy preparatami grzybobójczymi, gdyż właśnie tam lubią rozwijać się choroby. Uzyskane sadzonki wsadzamy bezpośrednio do ziemi i przycinamy im liście, by szybciej się przyjęły i ukorzeniły.Innym, trudniejszym sposobem na rozmnożenie juki ogrodowej jest wykorzystanie jej nasion. Pojawiają się one w formie podłużnych kapsułek, po przekwitnięciu rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 No to jak ja tu mam tak wspaniałych pomocników zapytam o jeszcze jedną rzecz. Zobaczyłem i tak mnie ujęła ta roślina, że od razu zakupiłem dla żonki. Nazwa była jakaś dziwna, A .... coś tam, ale zapamiętałem kocie ogonki. Każdy kto ją widzi też taką chce mieć i tu pytanie jak ją rozmnożyć ? A oto ona: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 miro, sadzonek przybyszowych nie musisz oddzielać. Bardzo ładnie wygląda juka w grupie kilku egzemplarzy, gdzie kwitnie kilka roślin. Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że każda roślina kwitnie tylko raz. Dlatego po przekwitnięciu wycinam taką sztukę. Daje to więcej miejsca roślinom przybyszowym, które kwitną przeważnie już w następnym roku. Rozsadzanie całej karpy jest dość ryzykowne. Kiedyś tak zrobiłam i straciłam wszystkie starsze rośliny. Przyjęły sie tylko młode. U mnie problemem są mszyce, które potrafią zmasakrować szczyty pędów kwiatowych. Skuteczny jest oprysk z gnojówki zrobionej z czosnku (samo zielone) oraz pokrzywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts