Jump to content

kupno trocin

smutna_zaba

Recommended Posts

witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

z pozdrowieniami

iwonka

Guest Anonymous

Może Brenna Bukowa tam jest pełno różnych tartaków.

Musisz trafić tylko na zakład ,który specjalizuje się w produkcji ogrodzeń.Sztachety najczęściej wykonywane są z olszyny więc i trociny będą olszynowe .

Poprostu podjedź do pierwszego z brzegu i zapytaj.Zazwyczaj 2 browary załatwiają sprawę.

Pozdrawiam

Vincent Vega

witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

z pozdrowieniami

iwonka

Pani Iwonko zapraszam.

www.wyroby-domowe.pl

Guest Anonymous

Miałem na myśli mały zakład ,a nie duży tartak .Mały dlatego,że łatwo można się dogadać oraz dlatego ,że jest mała produkcja i trociny które tam powstają nie zalegają .

Oczywiście najlepiej jest wybierać samemu tak jak ja to robię oraz trochę się znać na trocinkach-))).Tyle tylko że to nic trudnego.Juz po kilku wędzeniach będziesz wiadziała jakie są odpowiednie.Może więc dopóki nie nauczysz się sama odróżniać tych złych od tych dobrych kupuj je z pewnego źródła ,bo nie ma nic gorszego od zepsutego smaku wędzonki....-))))

Powodzenia

vincent vega

ps.nie czaj się zapytać ,cieśle i stolarze to naprawde fajne chłopaki jak mogą to pomogą.

Guest pedro

Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

Trociny to odpad, który w zasadzie nie nadaje się do wędzenia. Wydaje mi się, że myślisz o zrębkach wędzarniczych, a to duża różnica. Mimo to, skoro piszesz, że wędzarnia na ukończeniu to nie wiem czy nie warto się zastanowić nad kupnem drewna liściastego. Wystarczy zapytać w dowolnym nadleśnictwie. Z mojego rozeznania najbliżej Katowic to Kobiór, a jak tam nie mają to Ustroń, Wisła. Oczywiście wspomniana Brenna (nadleśnictwo Ustroń) gdzie jest dużo prywatnych tartaków też warta zapytania. Możesz też podczas wekendowego wypoczynku zapytać w okolicach Istebnej. Na początek do działkowej wędzarni wystarczy spokojnie pół kubika (m. sześć.) Możliwości jest mnóstwo, ale najlepiej kupować późną jesienią i zimą gdy trwa wycinka.

Witam

smutna_zaba

Ja osobiście nie polecam wędzenia trocinami nawet z małego zakładu . Osobiście miałem taki przypadek przy jednym z pierwszych wędzeń ze wędziłem trocinami właściwie dołożyłem na końcu wędzenia trociny ze stolarni mojego kolegi które miały być trocinami bukowymi . Wędzonki były kwaśne bo się okazało po długiej rozmowie z kolegą stolarzem że mogła być taka możliwość przecięcia paru desek brzozy nie okorowanej i przyczyna była znaleziona . Moim zdaniem wędzimy dobrym drewnem i oczywiście suchym .

Serdecznie pozdrawiam

• 6 months later...

Trochę odgrzeję temat.

Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć.

Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem.

Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere

nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembek

moj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Trochę odgrzeję temat.

Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć.

Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem.

1kg zrębek objętościowo to tyle co ok 2-3 kilogramowe paczki cukru. :grin:

Czas wędzenia jest trudno jednoznacznie określić bo zależy od wielkości wędzarni i gęstości dymu jaki chcemy wytworzyć.

Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere

nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembek

moj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Nie ukrywam że właśnie na Twoim generatorze będę się wzorował :) Planuję natomiast zastosować drugi wentylator w kominie (regulowany), żeby dym nie uciekał przez dzwiczki wędzarki. Będzie to stało na tarasie i musi jak naj mniej przeszkadzać :) Sądzę że zrębki będą wygodniejsze, zwłaszcza dla mieszczucha ;)