smutna_zaba Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz z pozdrowieniami iwonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Cześć.Również serdecznie Cie witamy w naszym gronie.Zrębki wędzarnicze dostaniesz u naszego Kolegi Miro. Link do jego sklepu http://www.wyroby-domowe.pl/Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Może Brenna Bukowa tam jest pełno różnych tartaków.Musisz trafić tylko na zakład ,który specjalizuje się w produkcji ogrodzeń.Sztachety najczęściej wykonywane są z olszyny więc i trociny będą olszynowe .Poprostu podjedź do pierwszego z brzegu i zapytaj.Zazwyczaj 2 browary załatwiają sprawę. Pozdrawiam Vincent Vega Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz z pozdrowieniami iwonka Pani Iwonko zapraszam. www.wyroby-domowe.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Trociny, zrębki muszą być o odpowiedniej wilgotności bez zapachów obcych, pleśni .A w tartaku różnie bywa mogą być mokre ,zapleśniałe itd. Lepiej kupić u Miro. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Miałem na myśli mały zakład ,a nie duży tartak .Mały dlatego,że łatwo można się dogadać oraz dlatego ,że jest mała produkcja i trociny które tam powstają nie zalegają .Oczywiście najlepiej jest wybierać samemu tak jak ja to robię oraz trochę się znać na trocinkach-))).Tyle tylko że to nic trudnego.Juz po kilku wędzeniach będziesz wiadziała jakie są odpowiednie.Może więc dopóki nie nauczysz się sama odróżniać tych złych od tych dobrych kupuj je z pewnego źródła ,bo nie ma nic gorszego od zepsutego smaku wędzonki....-)))) Powodzenia vincent vega ps.nie czaj się zapytać ,cieśle i stolarze to naprawde fajne chłopaki jak mogą to pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz Trociny to odpad, który w zasadzie nie nadaje się do wędzenia. Wydaje mi się, że myślisz o zrębkach wędzarniczych, a to duża różnica. Mimo to, skoro piszesz, że wędzarnia na ukończeniu to nie wiem czy nie warto się zastanowić nad kupnem drewna liściastego. Wystarczy zapytać w dowolnym nadleśnictwie. Z mojego rozeznania najbliżej Katowic to Kobiór, a jak tam nie mają to Ustroń, Wisła. Oczywiście wspomniana Brenna (nadleśnictwo Ustroń) gdzie jest dużo prywatnych tartaków też warta zapytania. Możesz też podczas wekendowego wypoczynku zapytać w okolicach Istebnej. Na początek do działkowej wędzarni wystarczy spokojnie pół kubika (m. sześć.) Możliwości jest mnóstwo, ale najlepiej kupować późną jesienią i zimą gdy trwa wycinka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aaadam Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Jeśli potrzebujesz trochę drewna/trocin to pisz na PW. Jesteś z Katowic, więc mogę Ci podarować na pierwsze wędzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Witam smutna_zaba Ja osobiście nie polecam wędzenia trocinami nawet z małego zakładu . Osobiście miałem taki przypadek przy jednym z pierwszych wędzeń ze wędziłem trocinami właściwie dołożyłem na końcu wędzenia trociny ze stolarni mojego kolegi które miały być trocinami bukowymi . Wędzonki były kwaśne bo się okazało po długiej rozmowie z kolegą stolarzem że mogła być taka możliwość przecięcia paru desek brzozy nie okorowanej i przyczyna była znaleziona . Moim zdaniem wędzimy dobrym drewnem i oczywiście suchym . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Proszę mnie nie osądzać o stronniczość. Z jednej strony chcemy zdrowych wyrobów a z drugiej chcemy użyć odpadu do wędzenia.Gdzie sens ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Z jednej strony chcemy zdrowych wyrobów a z drugiej chcemy użyć odpadu do wędzenia.Gdzie sens ?.ooo dobre pytanie, jeśli nie mamy 100% pewności że to co powstało jest czyste , wystrzegajmy się tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Trochę odgrzeję temat. Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć. Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembekmoj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Trochę odgrzeję temat. Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć. Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem. 1kg zrębek objętościowo to tyle co ok 2-3 kilogramowe paczki cukru. :grin: Czas wędzenia jest trudno jednoznacznie określić bo zależy od wielkości wędzarni i gęstości dymu jaki chcemy wytworzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 całe palenisko przkryłem odwrócona miska Jasiu, w jakim celu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 brak tlenu powoduje dymienie a nie spalanie plomieniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembek moj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Nie ukrywam że właśnie na Twoim generatorze będę się wzorował Planuję natomiast zastosować drugi wentylator w kominie (regulowany), żeby dym nie uciekał przez dzwiczki wędzarki. Będzie to stało na tarasie i musi jak naj mniej przeszkadzać Sądzę że zrębki będą wygodniejsze, zwłaszcza dla mieszczucha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.