Jump to content

kupno trocin


smutna_zaba

Recommended Posts

witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

 

z pozdrowieniami

 

iwonka

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Może Brenna Bukowa tam jest pełno różnych tartaków.

Musisz trafić tylko na zakład ,który specjalizuje się w produkcji ogrodzeń.Sztachety najczęściej wykonywane są z olszyny więc i trociny będą olszynowe .

Poprostu podjedź do pierwszego z brzegu i zapytaj.Zazwyczaj 2 browary załatwiają sprawę.

 

Pozdrawiam

 

Vincent Vega

Link to comment
Share on other sites

witam wszystkich zadymiarzy :)jestem nowa w tym interesie ale mam nadzieje,że zostane na długo .Po zjedzeniu u znajomych- znajomych wędzonego schabiku tak sie zapaliłam,ze namówiłam męża na wybudowanie wędzarni (własnie jest na ukonczeniu).Oczywiscie całą technologie budowy zerżnęłam z Waszej stronki . Juz niedługo pierwsze wędzenie, ale mam drobny problem.Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

 

z pozdrowieniami

 

iwonka

Pani Iwonko zapraszam.

 

www.wyroby-domowe.pl

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Miałem na myśli mały zakład ,a nie duży tartak .Mały dlatego,że łatwo można się dogadać oraz dlatego ,że jest mała produkcja i trociny które tam powstają nie zalegają .

Oczywiście najlepiej jest wybierać samemu tak jak ja to robię oraz trochę się znać na trocinkach-))).Tyle tylko że to nic trudnego.Juz po kilku wędzeniach będziesz wiadziała jakie są odpowiednie.Może więc dopóki nie nauczysz się sama odróżniać tych złych od tych dobrych kupuj je z pewnego źródła ,bo nie ma nic gorszego od zepsutego smaku wędzonki....-))))

 

Powodzenia

 

vincent vega

 

ps.nie czaj się zapytać ,cieśle i stolarze to naprawde fajne chłopaki jak mogą to pomogą.

Link to comment
Share on other sites

Guest pedro

Nie wiem gdzie w okolicach Katowic trociny do wędzenia .Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o podpowiedz

Trociny to odpad, który w zasadzie nie nadaje się do wędzenia. Wydaje mi się, że myślisz o zrębkach wędzarniczych, a to duża różnica. Mimo to, skoro piszesz, że wędzarnia na ukończeniu to nie wiem czy nie warto się zastanowić nad kupnem drewna liściastego. Wystarczy zapytać w dowolnym nadleśnictwie. Z mojego rozeznania najbliżej Katowic to Kobiór, a jak tam nie mają to Ustroń, Wisła. Oczywiście wspomniana Brenna (nadleśnictwo Ustroń) gdzie jest dużo prywatnych tartaków też warta zapytania. Możesz też podczas wekendowego wypoczynku zapytać w okolicach Istebnej. Na początek do działkowej wędzarni wystarczy spokojnie pół kubika (m. sześć.) Możliwości jest mnóstwo, ale najlepiej kupować późną jesienią i zimą gdy trwa wycinka.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

smutna_zaba

 

Ja osobiście nie polecam wędzenia trocinami nawet z małego zakładu . Osobiście miałem taki przypadek przy jednym z pierwszych wędzeń ze wędziłem trocinami właściwie dołożyłem na końcu wędzenia trociny ze stolarni mojego kolegi które miały być trocinami bukowymi . Wędzonki były kwaśne bo się okazało po długiej rozmowie z kolegą stolarzem że mogła być taka możliwość przecięcia paru desek brzozy nie okorowanej i przyczyna była znaleziona . Moim zdaniem wędzimy dobrym drewnem i oczywiście suchym .

 

Serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Trochę odgrzeję temat.

Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć.

Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem.

Link to comment
Share on other sites

Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere

nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembek

moj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Link to comment
Share on other sites

Trochę odgrzeję temat.

Miro: jaka objętość ma 1 kilogram Twoich zrębek i na jaki czas wędzenia może wystarczyć.

Zdecydowałem się na budowę niewielkiej wędzarni z generatorem dymu (z wentylatora). Mam już trochę wędzarniczych doświadczeń z wędzarnią opalaną drewnem.

1kg zrębek objętościowo to tyle co ok 2-3 kilogramowe paczki cukru. :grin:

Czas wędzenia jest trudno jednoznacznie określić bo zależy od wielkości wędzarni i gęstości dymu jaki chcemy wytworzyć.

Link to comment
Share on other sites

Rav ja ostatnio wędziłem na maszynie i wędziłem małymi kawałkami drewna a całe palenisko przkryłem odwrócona miska dymu było w cholere

nie zaprzataj sobie głowy brakiem zrembek

moj dymogenerator na stronie głownej tam jest palenisko i na palace sie drewno odwrocona miska :wink:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Nie ukrywam że właśnie na Twoim generatorze będę się wzorował :) Planuję natomiast zastosować drugi wentylator w kominie (regulowany), żeby dym nie uciekał przez dzwiczki wędzarki. Będzie to stało na tarasie i musi jak naj mniej przeszkadzać :) Sądzę że zrębki będą wygodniejsze, zwłaszcza dla mieszczucha ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...