Maxell Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Witam.Może warto by było w jednym miejscu umieszczać wszelkie znane i stosowane oraz te już zapomniane, dodatki do naszych wyrobów, takie jak np.:- przepisy na chrzan tarty własnej produkcji,- przepisy na musztardy domowe,- przepisy na ogórki kiszone i konserwowe,- przepisy na grzybki,- przepisy na kapustę i sałatę kiszoną,- przepisy na róznego rodzaju surówki,- przepisy na marynaty do grilla- przepisy na sosyitp.Jesli temat zaakceptujecie, poprosze Vtec'a o założenie nowego działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Maxell o tym samym pomyślałem czytając post na sałatę kiszoną. Jestem za. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Temat zakąsek jak najbardziej wskazany, ale podstawowe danie to też wszelkiego rodzaju produkty procentowe. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Witam Popieram pomysł Maxella . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Pomysł godny uwagi i przeniesienia do jednego działu. Osobiście proponuję nazwę działu jako: Dodatki konsumpcyjne do mięs i wędlin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Pomysł bardzo dobry!!! Szczególnie ważna jest sugestia wdw. Istnieje wielki potencjał w użytkownikach forum i na pewno posiadają oni wszechstronną wiedzę kulinarno/przetwórczą, o czym sam się przekonałem. pozdrawiam PS. popieram postulat Bagno o nazwę działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Bardzo dobry pomysł. Odżyją z pewnością zapomniane specjały regionalne. I możliwość podzielenia się starymi, sprawdzonymi przepisami to też nie byle co.Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2007 Author Report Share Posted June 17, 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek"? Za długie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2007 Author Report Share Posted June 17, 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"?Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 "Smaczne i Zdrowe Wyroby Domowe" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"? Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink: To ja proponuję rozwiązanie kompromisowe Tytuł: Dodatki do mięs i wędlin Opis: Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek A tak w ogóle to zapadła już decyzja, że nowy dział powstaje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2007 Author Report Share Posted June 17, 2007 Chyba wszyscy się zgodzą, iż na dzień dzisiejszy fajne dodatki porozrzucane sa po forum. Warto to wszystko zebrać w całość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Można jeszcze skrócić -do mięs i wędlinewentualnie -smaczności do mięs i wędlin :lol: :lol: :shock: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 a może" Receptury Dodatków" :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Przekąski,sosy,przetwory sposobem domowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 Dodatki - to zawsze kojarzą się z wszystkim co można dołożyć do wędlin w czasie ich produkcji nie będę wyliczał ale to chyba złe skojarzenie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 kiedys mowiono materialy pomocnicze uzyte do produkcji wedlin i mysleze ta nazwa bylaby wlasciwa,lecz pozostawiam to bez komentarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 Szkoda czasu na dysputy o tytuł, jest to dział bardzo potrzebny, pora więc na przepisy: Produkujemy go z żoną jesienią w bardzo dużych ilościach kiedy papryka i pomidory są najtańsze Sos pomidorowo-paprykowy do pizzy,wędlin, gulaszu 2 kg pomidorów 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1,50 kg papryki 0,5 szkl. oleju 3 płaskie łyżki soli szklanka cukru marynata 1/4 szklanki octu, pieprz liść laurowy Zagotować. Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(mamy specjalną maszynkę do przecierania pomidorów). Marchew zetrzeć na jarzynówce. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę ,paski, lub przekręcić przez maszynkę. Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw , gotować do miękkości. Dodać sól i cukier. Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować. Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia. Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti,gulaszów a także do pizzy, robimy wersje mniej lub bardziej pikantne dodając chili i inne przyprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 Dziadek w sprawie tytułu ma rację.Myślę,że tytuł -Coś do mięs i wędlin będzie kojarzony już inaczej.A przepis Grzesia na sos niech da wieleweny twórczj innym zadymiaczom.Zaczynamy :grin: :grin: :grin: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Diabelskie ogórki Składniki Przepis Składniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli 2 główki czosnku Zalewa: 1 1/2 szkl. octu 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 8 łyżek oleju 2 łyżki chili (płaskie) Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki wzdłuż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz. Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem. Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać do góry dnem. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19983.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 szpinak ... czosnkowy ... smaczny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs SKŁADNIKI: 1/2 kg świeżego szpinaku 3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 A tak dobrze leciało, :thumbsup: ktoś musiał przerwać? może dalej ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.