Jump to content

Dodatki do wędlin i wędzonek


Maxell

Recommended Posts

Witam.

Może warto by było w jednym miejscu umieszczać wszelkie znane i stosowane oraz te już zapomniane, dodatki do naszych wyrobów, takie jak np.:

- przepisy na chrzan tarty własnej produkcji,

- przepisy na musztardy domowe,

- przepisy na ogórki kiszone i konserwowe,

- przepisy na grzybki,

- przepisy na kapustę i sałatę kiszoną,

- przepisy na róznego rodzaju surówki,

- przepisy na marynaty do grilla

- przepisy na sosy

itp.

Jesli temat zaakceptujecie, poprosze Vtec'a o założenie nowego działu.

Link to comment
Share on other sites

Pomysł bardzo dobry!!! Szczególnie ważna jest sugestia wdw. Istnieje wielki potencjał w użytkownikach forum i na pewno posiadają oni wszechstronną wiedzę kulinarno/przetwórczą, o czym sam się przekonałem.

 

pozdrawiam

 

PS. popieram postulat Bagno o nazwę działu.

Link to comment
Share on other sites

Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"?

Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink:

To ja proponuję rozwiązanie kompromisowe :)

Tytuł: Dodatki do mięs i wędlin

Opis: Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek

 

A tak w ogóle to zapadła już decyzja, że nowy dział powstaje? ;)

Link to comment
Share on other sites

Szkoda czasu na dysputy o tytuł, jest to dział bardzo potrzebny, pora więc na przepisy:

Produkujemy go z żoną jesienią w bardzo dużych ilościach kiedy papryka i pomidory są najtańsze

Sos pomidorowo-paprykowy do pizzy,wędlin, gulaszu

2 kg pomidorów

1 kg marchewki

1 kg cebuli

1,50 kg papryki

0,5 szkl. oleju

3 płaskie łyżki soli

szklanka cukru

 

marynata

1/4 szklanki octu,

pieprz

liść laurowy

Zagotować.

Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(mamy specjalną maszynkę do przecierania pomidorów).

Marchew zetrzeć na jarzynówce.

Cebulę pokroić w kostkę.

Paprykę pokroić w kostkę ,paski, lub przekręcić przez maszynkę.

Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw , gotować do miękkości. Dodać sól i cukier.

Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować.

Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia.

Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti,gulaszów a także do pizzy, robimy wersje mniej lub bardziej pikantne dodając chili i inne przyprawy

Link to comment
Share on other sites

Diabelskie ogórki

 

 

Składniki Przepis

Składniki:

 

2,5 kg ogórków gruntowych

 

4 łyżki soli

 

2 główki czosnku

 

Zalewa:

 

1 1/2 szkl. octu

2 szkl. wody

1 szkl. cukru

8 łyżek oleju

2 łyżki chili (płaskie)

 

Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki wzdłuż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.

Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.

Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać do góry dnem.

 

Przepis pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19983.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest ChefPaul

szpinak ... czosnkowy

... smaczny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg świeżego szpinaku

3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać.

 

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...