Jump to content

Rozmaitości kulinarne Ann..


Anuś

Recommended Posts

Ten temat to będzie taki mój kulinarny misz - masz.

Chleb na drożdżach

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej

-1,5 szklanki ziaren ( siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, żurawina)

-1 szklanka otrąb pszennych.... jednak ja dodałam żytnich

-1 litr ciepłej wody

-2 opakowania drożdży suszonych (po 8 g każde)

-łyżeczka cukru

-sól

Wszystkie sypkie składniki łączymy w misce

 

http://img62.imageshack.us/img62/9987/ye0y.jpg

 

 

Uploaded with ImageShack.us

 

dodajemy ciepłą wodę i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny

 

http://img600.imageshack.us/img600/8192/180b.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut.

 

http://img23.imageshack.us/img23/6382/vhby.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

po upieczeniu wygląda tak....

 

http://img19.imageshack.us/img19/7564/u976.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img834.imageshack.us/img834/1959/dxmd.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Jest chleb... to i będzie coś do chleba.

Pasztet drobiowo- wieprzowy.

Składniki:

- 4 ćwiartki z kurczaka

- 30 dag boczku

- 1/2 kg żeberek

- 2 marchewki

- 1 seler średniej wielkości

- 2 pietruszki

- 1 cebula

- 2 całe jajka

- 1 bułka typu ''kajzerka''

- zioła prowansalskie, majeranek, sól

Wszystkie rodzaje mięsa i włoszczyznę gotujemy do miękkości.Mięso obieramy z kości i razem z włoszczyzną mielimy wszystko przez maszynkę, na najdrobniejszych oczkach. Przez maszynkę przepuszczamy również bułkę namoczoną w gorącym wywarze z mięsa ( nie odciskamy jej), oraz cebulę zeszklona na jednej łyżce oliwy. Dodajemy jajka i przyprawy.

Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

 

http://img10.imageshack.us/img10/3475/l23k.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,15 minut.

Po wyjęciu pasztet zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.

 

http://img545.imageshack.us/img545/1829/ktb4.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Najlepiej kroi się na następny dzień.

 

http://img849.imageshack.us/img849/5432/v2l.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Przepis na zapiekankę z cukinii

zdjęcie wstawiłam za zgodą autora, który wykonał to danie... a tą osobą jest Maad

 

Składniki

-2 łyżki oliwy

-1 cebulę

-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

-mięso mielone wieprzowe około 60-70 dag

-dwie młode cukinie ze skórką

- ser zółty starty, około 25 dag

przyprawy sól, kurkuma, pieprz, mogą być zioła prowansalskie..

-dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego

Sposób wykonania

Na patelnie wlewamy oliwę lekko ją podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy około 2 minut, następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu kiedy się lekko zrumieni. Zalewamy to wszystko zimną wodą lub bulionem (jeśli zalewamy wodą to musimy dodać 1/3 łyżeczki soli ) i dodajemy łyżkę kurkumy, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Osobno podsmażamy na patelni mięso dodając przyprawy ( sól. pieprz,). Cukinie ze skórką kroimy w drobną kostkę.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ryż, następnie wykładamy mięso mielone, cukinie pokrojoną w kostkę i posypujemy obficie serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30- 40 minut.

Po wyjęciu zapiekanki polewamy ją ketchupem lub ajvarem.

Link to comment
Share on other sites

harapug napisał/a:

Śliczny ten chlebuś, czy można zastąpić suszone drożdże takimi świeżymi? W sklepach tutaj suszonych nie dostanę a chętnie bym takiego chlebka zrobiła :clap:

 

Ja na 1 kg mąki daję 5 dkg drożdży świeżych najczęściej Babuni z Biedronki i nie czuć ich w chlebku :wink:

Link to comment
Share on other sites

Aniu wiele, wiele rzeczy mogę o Tobie powiedzieć!

zaje..fajnie było cię spotkać.. to raz ;):D

nigdy nie zawodzisz

robisz pyszne przetwory

każdy człek dobrze się przy Tobie czuje

Jesteś super

pomagasz nawet za cenę własnego czasu

ciągniesz lebiegi takie jak jak :D żeby były pozytywne

..i miały pozytywny humor

skłaniasz każdemu nieba.. rozdajesz co masz i nie dbasz o siebie... ważne żeby inni byli zadowoleni słoikami, uściskami, przetworami, całusami :D

Aniu ;) Ty wiesz co :D Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

 

Chleb na drożdżach

 

po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 60 minut.

być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac

Link to comment
Share on other sites

 

 

być moze taki jest jakis tam przepis , ale chleb po włozeniu do blaszki powinien jeszcze wyrastać zanim zostanie włozony do pieczenia , tak mi się wydaje , ale ja tam mogę się nie znac

Zawsze ten chleb robię w taki sposób, ale wiem że są różne techniki :) zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

zrobię według Twojego sposobu kiedy będę piekła chleb na zakwasie

to nie jest mój sposób , to takie ABC pieczenia chleba , jednak uważam że skoro przy tym swoim popełniasz taki błąd to za ten na zakwasie nawet się nie bierz .

Nad to chciałem nadmienić że z ilości produktów podanych w Twoim przepisie piecze się 2 chleby w takich foremkach ... zrobisz jak uważasz , ja tylko z dobrego serca chciałem poradzić :)

Link to comment
Share on other sites

Choć dzisiaj święto to miałam pracowity dzień. Piekłam chleb na drożdżach, z przepisu z początku mojego tematu. Przepis uległ nieco modyfikacji. Dałam 500 dag mąki pszennej i 500 gram mąki żytniej. chleb jest wg. tradycyjnego przepisu. Do bułeczek dodałam zioła prowansalskie a do plecionki z ciasta dodałam kminku.

A to moje dzisiejsze wypieki :)

 

post-53395-0-91082600-1388083800_thumb.jpg

 

to tylko część tego co upiekłam :) reszta spakowana już wyjeżdża do stolicy

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzisiaj postanowiłam upiec pasztet według własnego przepisu, który znajduje się na pierwszej stronie tego tematu. Nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniłam. Wszystkie składniki są takie jak w przepisie, ale do jednej foremki dodałam jeszcze suszone pomidory pokrojone w cienkie plasterki oliwki, również pokrojone. Kiedy wstawiam ten post pasztet się jeszcze piecze, ale proszę mi wierzyć że te dodatki są w środku. :) Niestety ten z dodatkami nie jest dla mnie, dlatego mogę pokazać jutro przekrój tylko tego drugiego, za co przepraszam. Następnym razem zrobię tylko dla siebie i wstawię zdjęcie.

post-53395-0-81575500-1391338971_thumb.jpg

 

Zrobiłam również dzisiaj również gołąbki z kaszą gryczaną prażoną z dodatkiem grzybków rozmrożonych, ugotowanych i podsmażonych z dodatkiem cebuli. Gołąbki te podaję z sosem grzybowo-śmietanowym. Zostało mi nieco farszu i jak zwykle przy takiej okazji resztę  przeznaczyłam na kotlety. W przekroju są dość ciemne z powodu grzybów (w tym przypadku były to podgrzybki).

post-53395-0-13238400-1391339715_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzieciaczki dzisiaj pilnowałam  i postanowiłam, że zrobię im coś niezwykłego a zarazem szybkiego na kolację. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na parówki zawijane w cieście. We wszystkich przepisach zastosowano ciasto albo drożdżowe, albo francuskie, a ja postanowiłam, że moje parówki będą w cieście kruchym.

Przepis na ciasto

-25 dag mąki pszennej

-125 g masła schłodzonego

-1 jajko

-1 żółtko

-3 łyżki jogurtu naturalnego

-małą szczypta soli

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagniotłam i owinęłam folią spożywczą i na godzinkę do lodówki . To jest porcja ciasta którą przygotowałam.

post-53395-0-88447400-1395255062_thumb.jpg

Następnie ciasto rozwałkowałam i pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Zawijałam nimi parówki. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni.

post-53395-0-90030200-1395255190_thumb.jpg

Paróweczki pozawijane w beciki .. w drugim rzędzie jest płeć męska ... mają czapeczki z daszkiem. :)

post-53395-0-05737100-1395255384_thumb.jpg

A tak prezentują się po upieczeniu

post-53395-0-24774900-1395255580_thumb.jpg

I jeszcze dwie dżdżownice, jednak tutaj ciasto należy przecinać w ten sposób i zawijać parówkową tak, aby nacięta część ciasta była na wierzchu.

post-53395-0-94210200-1395255771_thumb.jpg

I gotowe ... jeszcze gorące.

post-53395-0-11642400-1395255888_thumb.jpg

Maluszki wróciły do domu z pełnymi brzuszkami i obiecały, że niedługo wrócą. :)

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...