Jump to content

Biała Kiełbasa z peklowanej łopatki


grzes855

Recommended Posts

Będąc ostatnio u znajomego rzeźnika kupiłem u niego 3kg łopatki peklowanej na mokro (wygląd i zapach wspaniały) po 10pln za kg bez kości i skóry.do tego dokupiłem 1kg boczku raczej bardziej chudy i to wszystko na szybko przerobiłem na białą parzoną , przemieliłem wszystko na sitku 10 , dodałem około 100g przygotowanej skórki wieprzowej woda przyprawy i dosyć długo wyrabiałem nadziałem w jelita, po 3 godzinach leżakowania w kuchni,na noc do lodówki i rano parzenie, wieczorem grillowanie.

Kiełbasa lekko tłusta(zbyt chudy boczek) smak inny niz przy tradycyjnym przepisie ale bardzo dobry, skórka i wyrabianie spowodowało to że kiełbasa bardzo zwiezła na zimno absolutnie sie nie kruszy nawet krojona na bardzo cienkie plasterki. Podsumowanie: pełna improwizacja w ramach psiadanej wiedzy - efekt wysmienity

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...