Jump to content

Szybkie polędwiczki wędzone..


Gregtom

Recommended Posts

Rozmrażam właśnie 6 polędwiczek (ok. 2 kg.), które na jutro mają być zapeklowane i gotowe do wędzenia. Na forum znalazłem dwa posty dotyczące "Szybkich polędwiczek":

 

Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. :cool:

oraz

POLĘDWICZKI ANTONIEGO

 

Składniki na 1kg polędwiczek:

2 łyżeczki peklosoli

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki przyprawy pięć smaków

40ml sos sojowy ciemny

40ml sos sojowy jasny

Polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu peklosól zmieszać z cukrem i natrzeć polędwiczki. Ułożyć je w ciasnym naczyniu i do lodówki na 14 godz.

Po tym czasie mieszamy sos sojowy jasny z ciemnym oraz przyprawą pięć smaków i nacieramy polędwiczki. Odwieszamy na trzy godz do obsuszenia.

Wędzimy w temp 40-45*C przez 180min. Następnie wieszamy w chłodnym miejscu na 12godz.

Drugie wędzenie temp 40-45*C przez 120min

Można je jeść po drugim wędzeniu, najlepsze po 4-5 dniach.

W opcji do przyprawy pięć smaków można dodać odrobinę chili.

 

pozdrawiam antek-28

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Macie kochani jeszcze inne sposoby na "Szybkie polędwiczki"..?

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

I kurcze zrobione.. Wyszły idealne, za co chcę Pis67-owi, bardzo podziękować.. :clap: :clap: :clap:

Po procedurze "ociekania/osuszania", przegładziłem polędwiczki ręką umaczaną w żółtkach jaj (dwa) i ponownym bezdymnym osuszaniu w "teleskopówie"

Polędwiczki wędziłem wpawdzie ze trzy godzinki (może i więcej bo Jelzin padł), ale smakowo to wyszły "Superachno".. Do tego miałem wspaniały dzień.. :grin:

Mała fotorelacja:

 

 

 

 

Tutaj jeszcze raz recepta Brata Pis67.. (Suche pekowanie 14-sto godzinne)..

 

"Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. "

 

:cool:

Link to comment
Share on other sites

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Link to comment
Share on other sites

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Polędwiczki zrobione na mokro i wędzone nie na gorąco, to jest bajka. Spokojnie mogę powiedzieć, że są delikatne jak ryba/łosoś - rozpływa się w ustach.
Link to comment
Share on other sites

a nawiasem mówiąć co to za akweny żeglowne :question: :question:

Piotrku.. To jest darmowy parking żeglarski przy kanale dortmundzkim. Jeśli masz kawałek "statka", to możecie tam dodryfować.. Naprawdę jest tam bardzo ślicznie i można zatankować nie tylko baterie.. :wink:

Pępek świata, tylko napisz kiedy dopłyniecie abym się mógł przygotować i pozdrów Beatę.. :wink:

 

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Arku.. Wiem, ale liczyłem się z tym że polędwiczki nawet nie zdążą się schłodzić.!

Mam to tylko przez Ciebie i szanowną WB :smile:

 

p.s. Zgadnijcie ile mi z tego zostało.. (a jeszcze chciałem je podsuszyć.) :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mam kilka polędwiczek wieprzowych ok. 3 kg, chcę je uwędzić w następną sobotę i bardzo nie chciałbym ich spie.....ć.

Najbardziej odpowiada mi przepis Arkadiusza tylko czy zdążą mi się upeklować do soboty i czy 8%a solanka będzie odpowiednia?

Peklować będę jutro rano. I jeszcze pytanie jak długo wędzić i w jakiej temperaturze?

Do  tej pory tylko raz wędziłem polędwiczki kilka lat temu wg przepisu z 18tki i pamiętam że nie byłem zachwycony.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

Ja polędwiczki zawszę pekluję zgodnie z tabelą dziadka zaczynam we wtorek wędzę w sobotę. Jeszcze nie zdarzyła mi się inna konfiguracja za mało stażu mam :)

Dodam aby że jako pierwsze znikają. Ile bym nie uwędził jeszcze nie miałem okazji ich mrozić :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak dobrze pamiętam to DZIADEK  już pisał, że tabela nie dotyczy polędwic/polędwiczek/  - chyba, że jesteś     BAAAARDZO słonolubny
 

 

 

 

Dodam aby że jako pierwsze znikają. Ile bym nie uwędził jeszcze nie miałem okazji ich mrozić

 

Widać jest :)  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Widać jest :)

 

W takim razie jestem :) Nie doczytałem tego. Mimo że teraz wiem o tym dalej będę korzystał z tabeli Dziadka do polędwiczek. Jedyne co to nie robię nastrzyku polędwiczek :)



Dodano: 11 październik 2013 - 20:58

Tak teraz myślę czy program który można ściągnąć z WB peklowanie pokrywa się z tabelą Dziadka? Czy to odmienne proporcje? Bo w sumie to korzystam z tego programu święcie przekonany że to dziadka proporcje?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Polędwiczki wyszły wspaniałe, miękie soczyste, rozpływają się w ustach.

post-40280-0-72614900-1382704303_thumb.jpg

Peklowane były 7 dni wg przepisu Arkadiusza. Wędzone jednego dnia przez 4 godz. w temp. 40 st C i drugiego dnia 3 godz. w temp. 25 st. C.

Arkadiuszu dziękuję za dobry przepis i polecam wszystkim.

Żeby tak dało się zrobić normalną poleicę wieprzową.

Link to comment
Share on other sites

Arkadiuszu, kilka razy próbowałem ale zawsze wychodziła mi gumowata i twardawa dlatego teraz parzę.

Może robiłem coś nie tak, jeżeli możesz podpowiedzieć jak wędzić żeby nie była gumowata będę wdzięczny i chyba nie tylko ja.

Bardzo lubię wędzone, surowe mięso.

Link to comment
Share on other sites

Ja polędwicę surową wędzoną kroję na krajalnicy w plastry cienkie jak mgiełka i wówczas nie jest twarda. Lepiej zjeść kilka cienkich plasterków, niż jeden gruby i wówczas problem gumowatości znika. Nawet ci, co nie jedli jej wcześniej z różnych względów, teraz o takową się biją ;)  

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Witam wszystkich.

Mam pytanie czy w ten sposób mogę zrobić schab z tym, że zamiast peklosoli dam zwykłą sól kuchenna bo nic nie mam innego pod ręką a chcę jutro przepalić wędzarnie . Aha jak długo wędzić przy tem około 50 stopni ? Czy parzyć taki schab potem ? Jak tak to jak długo takie parzenie ma trwać?

 

 

ps. wędze tylko kilogram schabu tak, że na trwałości wędliny aż tak bardzo mi nie zależy bo zniknie w ciągu 1 dnia , podobnie jak kolor mnie średnio interesuje ma być smaczne i już (zresztą tysiąc lat temu nie znali peklosoli i też wędzili  ;) )

Edited by EAnna
orty
Link to comment
Share on other sites

No żyły i miały polędwice z kością ;)

Schab to jest kolego produkt z rozbioru mięsa a polędwicą staje się już po oddzieleniu od kości ...

Na samej soli schab ... w jeden dzień ... powodzenia

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...