Ela Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Znalazłam taki filmik.. http://www.youtube.com/wa...d&v=cNxo7GFEXWwOd niedawna powróciłam do hodowli królików,na tym filmie ubój wygląda dość profesjonalnie.Co sądzicie na ten temat? Bardzo proszę o opinie. Do tej pory robiliśmy to "w łeb" bo jak inaczej nazwać?Czy ktoś wykonałby dla mnie taki pręty? I z jakimi kosztami muszę się liczyć ?Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.Pozdrawiam czytających :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Czy ktoś wykonałby dla mnie taki pręty? Elu , myślę że z 60cm kija od szczotki wystarczy . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Henio, specjalnie dla ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted August 16, 2013 Author Report Share Posted August 16, 2013 Heniu...sprawa delikatna i przykra...jednak trzeba to zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 16, 2013 Report Share Posted August 16, 2013 Rozumiem Elu - dla tego nie zostałem rolnikiem , bo porody krów i uboje zwierząt , oraz ich kastracje jakoś nie docierały do mnie , co nie oznacza , że wielokrotnie byłem tego świadkiem . Podziwiam ludzi takich jak Twój mąż , weterynarzy , lekarzy ratowników i akuszerki - to nie dla mnie . Jak mieszkaliśmy na wsi to żona łapała kurę i niosła do sąsiada , on "robił" swoje , a ja w " podzięce" niosłem flaszkę .Przepraszam Elu , że nie napisałem śp. o Twoim mężu , ale dla mnie on jest wśród nas . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted August 16, 2013 Author Report Share Posted August 16, 2013 Heniu.....Nie gniewam się..życie toczy się dalej jeść się chce,trzeba radzić sobie bez nadwornego weterynarza.A miło mi ,że jest i w twojej pamięci :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 wracając do tematufilm pokazuje profesjonale skórowanie królika jednak mam kilka uwag.Po pierwsze zabicie królika to przerwanie rdzenia kręgowego; złamanie kręgosłupa na tym pręcie, prościej i szybciej jest walnąć pałką za uszami. Brakuje skrwawienia tuszki, po zabiciu królika cienkim ostrym nożem należy przeciąć żyłę jarzmową.Przed zawieszeniem tuszki do skórowania należy wycisnąć mocz z pęcherza.Skóra została odcięta razem z głową; w uboju gospodarczym często skóruje się głowę (głowy się gotuje a mięso z nich dodaje się do pasztetu) chcąc mieć skórkę do wyprawy też ściąga się skórę z głowy.Chcą się pozbyć jelita grubego i odbytu łatwiej jest naciąć i przełamać spojenie łonowe w miednicy.[/i] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts