boggi Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Witam.potrzebuję porady jak najlepiej zrobić sok z malin.Mam ok 10 l owoców i pytam jak najlepiej je przerobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Ja zasypuję maliny cukrem i po dwóch dobach sok zrobiony... Dobra , teraz ze szczegółami;- zasypuję maliny cukrem (na 10 l dałbym ze 3 kilo , zawsze sypię tak ,żeby cukier przykrył owoce i oczywiście ,żeby w owocach też go trochę było. Po dwóch dobach zlewam sok wcześniej badając czy cukier już się rozpuścił , jak nie to po prostu mieszam aż się rozpuści. Na drobne sitko dobrze odcedzić sok zagotować i gorący wlać do słoiczków , butelek , ja nie pasteryzuję. pozostały (dżem) zalewam wodą gotuję , odcedzam przez sitko i kompocik.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Ja dotąd robiłam wyciskarką do miękkich owoców (przystawka maszynki zelmer) ale ona lubi się zapychać, jak są owoce bardzo soczyste to jest masakra. W tym roku zasypałam maliny cukrem i na drugi dzień przeciskałam przez damską pończochę, jest milion razy szybciej, wydajniej i lżej dla człowieka niż przez sitko. Gorąco polecam, wypróbujcie pończochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 drugi dzień przeciskałam przez damską pończochę, jest milion razy szybciej, Pielucha tetrowa i chusta serowarska też się do tego nadaje . Pozdrawiam [ Dodano: Wto 20 Sie, 2013 08:15 ]- zasypuję maliny cukrem (na 10 l dałbym ze 3 kilo Ta ilość cukru to mnie przeraża . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 na pończochę nie wpadłem :shock: ale ja gniotę owoce już w słojach praską do ziemniaków, potem jak madlinka, zasypuję cukrem na 2 doby, i stawiam słoje na słonku, soczek zlewam przy włączonym wiatraku bo jak tylko otworzę słój to zlatują się muszki owocówki, i wszędzie włażą :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Można również maliny "przepuścić" przez sokownik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Ta ilość cukru to mnie przeraża . Masz tu podwojoną dawkę :wink:sok z malin co prawda w kg. ale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Na kilogram malin pół kilograma cukru :shock: toż to ulepek wyjdzie i jakiś koncentrat a nie sok :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 My robiliśmy do zeszłego roku w sokowniku, w tym roku kupiłem 10 "kieszonek" malin i zasypaliśmy 1kg cukru, po czym jak już wszystko puściło sok przetarliśmy na ręcznym przecieraku. Co prawda trochę pestek powpadało ale dużo mniej jest i lepiej odciśniętych resztek. Poza tym dużo szybciej niż w sokowniku, także zdecydowanie bardziej polecam przecieranie niż sokowniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Na kilogram malin pół kilograma cukru :shock: toż to ulepek wyjdzie i jakiś koncentrat a nie sok :grin:Mariusz, zrób, dodaj do tego %97 w stosunku 1:1 i z "koncentratu" masz mega rozgrzewający soczek, w sam raz po zimowym spacerku :thumbsup: :grin: :thumbsup: wiem bo robię dla mojej LP, można też ciut do herbatki dolać :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 andrzej k, chusta serowarska mi się targała, pończocha jest bardziej wytrzymała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 sok zagotować i gorący wlać do słoiczków , butelek , ja nie pasteryzuję. Dodaję łyżeczkę soku z cytryny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts