Jump to content

sok z malin - jak najlepiej zrobić

boggi

Recommended Posts

Ja zasypuję maliny cukrem i po dwóch dobach sok zrobiony...

Dobra , teraz ze szczegółami;

- zasypuję maliny cukrem (na 10 l dałbym ze 3 kilo , zawsze sypię tak ,żeby cukier przykrył owoce i oczywiście ,żeby w owocach też go trochę było.

Po dwóch dobach zlewam sok wcześniej badając czy cukier już się rozpuścił , jak nie to po prostu mieszam aż się rozpuści.

Na drobne sitko dobrze odcedzić sok zagotować i gorący wlać do słoiczków , butelek , ja nie pasteryzuję.

pozostały (dżem) zalewam wodą gotuję , odcedzam przez sitko i kompocik.

Pozdrawiam

Ja dotąd robiłam wyciskarką do miękkich owoców (przystawka maszynki zelmer) ale ona lubi się zapychać, jak są owoce bardzo soczyste to jest masakra. W tym roku zasypałam maliny cukrem i na drugi dzień przeciskałam przez damską pończochę, jest milion razy szybciej, wydajniej i lżej dla człowieka niż przez sitko. Gorąco polecam, wypróbujcie pończochę.

drugi dzień przeciskałam przez damską pończochę, jest milion razy szybciej,

Pielucha tetrowa i chusta serowarska też się do tego nadaje .

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 20 Sie, 2013 08:15 ]

- zasypuję maliny cukrem (na 10 l dałbym ze 3 kilo

Ta ilość cukru to mnie przeraża .

na pończochę nie wpadłem :shock: ale ja gniotę owoce już w słojach praską do ziemniaków, potem jak madlinka, zasypuję cukrem na 2 doby, i stawiam słoje na słonku, soczek zlewam przy włączonym wiatraku bo jak tylko otworzę słój to zlatują się muszki owocówki, i wszędzie włażą :devil:

My robiliśmy do zeszłego roku w sokowniku, w tym roku kupiłem 10 "kieszonek" malin i zasypaliśmy 1kg cukru, po czym jak już wszystko puściło sok przetarliśmy na ręcznym przecieraku. Co prawda trochę pestek powpadało ale dużo mniej jest i lepiej odciśniętych resztek. Poza tym dużo szybciej niż w sokowniku, także zdecydowanie bardziej polecam przecieranie niż sokowniki.

Na kilogram malin pół kilograma cukru :shock: toż to ulepek wyjdzie i jakiś koncentrat a nie sok :grin:

Mariusz, zrób, dodaj do tego %97 w stosunku 1:1 i z "koncentratu" masz mega rozgrzewający soczek, w sam raz po zimowym spacerku :thumbsup: :grin: :thumbsup: wiem bo robię dla mojej LP,

można też ciut do herbatki dolać :thumbsup:

• 5 months later...