Jump to content

Wino z brzoskwiń.


Recommended Posts

Poszukuję przepisu na wino z brzoskwiń.

Przeszukałem net, ale praktycznie jeden i ten sam przepis.

 

Jeśli ktoś zna proszę o podanie z uwzględnieniem proporcji na np 10 kg brzoskwiń.

Z góry dzięki.

Miro.. Wklej tutaj lepiej przepis na wino z brzoskwiń, który posiadasz.

Znalazłem coś na temat tego wina u niemieckich ale może to o ten sam przepis się rozchodzi..

Link to comment
Share on other sites

Taki znalazłem:

 

Wino z brzoskwiń na 10L czyli:

-10g. kwasu cytrynowego

-9,5 kg. brzoskwiń *nektarynek

-2,5 kg. cukru

-drożdże winne (tu Zamojscy - malaga)

-3g. pożywki

-Uzupełnić wodą do 10 litrów

I nie rozumiem ostatniego punktu ?

 

Na razie do 15L dymiona dałem:

- 3,5kg brzoskwiń

- 3 litry wody

- 2 kg cukru

- 25dkg kwasku cytrynowego

 

Zamierzam dopełnić resztę śliwkami.

Oczywiście pożywka i drożdże winne będą.

Link to comment
Share on other sites

miro, znalazłem na słowackich stronach opis produkcji wina z brzoskwin

OVOCNÉ VÍNA- WINA OWOCOWE

Naše ovocné vína sú vyrobené 100% z ovocia len z našich sadov, klasickou technológiou podobnou hroznovým vínam.- wino jest produkowane z owoców zebranych z wlasnych sadów , technologia pododbna do technologi mprodukcji wina z winogron.

 

PROCES VÝROBY:

Przebieg produkcji :

1.Prvoradé a dôležité je, aby ovocie sa zbieralo v optimálnom stupni zrelosti , preto úrodu a stav zrelosti ovocia v období pred zberom každodenne kontrolujeme.

Najważniejsze jest to by owoce byly zebrane optymalnie dojrzałe, a stan dojrzałosci na bieżaco kontrolujemy przed zbiorem,

 

2.Čerstvé ovocie ihneď po jeho zbere prepravíme do výroby. Umývanie, vykôstkovanie a spracovanie ovocia z našej úrody prebieha do 20 minút.

Świeże owoce natychmiast po zbiorze przerabiamy , Mycie, pestkowanie a przetworzenie owocu z naszego zbioru odbywa sie w ciagu 20 minut od zbioru .

3. Pripravené ovocné šťavy sa uložia do chladených nádrží.

Z owoców wyciskamy sok do chlodzonych zbiorników .

 

4. Víno dozrieva kvasením izolované od kyslíka v studenom prostredí, takto si prírodné ovocné šťavy zachovávajú sviežu chuť plnú vitamínov aj vo víne.

Nastepnie vino dojrzewa fermentacja izolowane od tlenu ( powietrza -rurka fermentacyjna ) w chłodnej atmosferze , w ten sposób naturalny sok owocowy zachowuje świeży aromat i smak pełen witamin także w powstałym winie.

 

5. Po viacnásobnom stáčaní sa víno celkom vyčistí a naplní do fliaš. Zaručene neobsahujú žiadne pridané farbivá ani dochucovadlá.

Po kilkukrotnym sciaganiu wina z balonu ( demiżonu ) wino sie butelkuje.Gwarantujemy ze wino nie zawiera zadnych barwnikó ani tez dodatków podnoszących jego smak

jak przeczytasz to widac juz droge jaka nalezy wybrac , wycisniecie soku , chłodna fermentacja z dodoatkiem drożdzy winnych lub bez , staczanie wina , butelkowanie

pewenie trzeba zbadac zawartośc cukru to pewenie wiesz lepiej .Pozdrawiam Wojtek ,

 

P.S. tutaj link o owocowych winach :

 

P.S. II - tutaj podaje link do szczegółowego opisu produkcji wina z owoców niestety po słowacku - mysle ze sobie poradzisz , a jak nie to trudniejsze kawałki Ci przetłumacze na pw.

link :k22.sweb.cz/vino/vino.html

 

Pozdrawiam Wojtek.

 

 

 

 

 

Pozdrawiam Wojtek

Link to comment
Share on other sites

Darino jest jakaś "złota" proporcja owoców, wody i cukru ?

 

Dla kazdego owocu jest inna proporcja, zalezy od aromatu,

kwasku, soczystosc i jak latwo oddaja soki itd.

Dla brzoskwin podobnie jak sliwek ok. 10 kg na 10l wina.

Z tych 10 kg odpadnie spora czesc jak napisala kol Alltid.

Brzoskwinia ma bardzo delikatny aromat i ciezko go winie utrzymac.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem coś takiego.:

 

"Aprikosen- oder Pfirsichwein

 

Ansatzmenge: 20 l

Ansatzart: Maischegärung

Weinart: Fruchtwein

Hefe: Portwein oder Burgunder

optimaler Säuregehalt: 7,5 - 8 g/l

Zutaten: 12 kg Früchte

Zucker nach Bedarf (Gärstart 2,5 kg)

30 ml Antigel

2 g Tannin

8 g Hefenährsalz

Milchsäure nach Bedarf

Kaliumpyrosulfit

Vitamin C

Schönung: 20 ml Antigel, 30 ml 15%iges Kieselsol, 3 g Gelatine

Filtration: Filtration mit Filterschichten grob und danach EK

Pfirsiche haben ein leichtes, flüchtiges Aroma, das sich im Wein nur schwer einfangen lässt. Sie sollten deshalb unbedingt nur absolut reife Früchte verwenden. Die Säure braucht in der Regel nicht eingestellt zu werden. Der Aprikosenwein hat ein leichtes frisches Aroma und schmeckt überraschend gut.

 

Die Früchte zunächst waschen, entsteinen und vierteln. Füllen Sie die Stücke mit dem in Wasser gelösten Zucker in einen Ballon. Hefenährsalz, Tannin und Antigel zufügen. Beachten Sie bei verschimmelten Früchten die Hinweise im Kapitel "Sauberkeit und Sterilität". Zuletzt die Hefe beimengen. Ein bis zwei Woche gären lassen, dann von der Maische abpressen, Säure einstellen und Nachzuckern. Wenn die Gärintensität nachlässt, in regelmäßigen Abständen den Alkoholgehalt messen und nachzuckern bis zum Endpunkt der Gärung. Ist dieser erreicht, Restsüße einstellen und mit 2 g Pyrosulfit schwefeln und von nun an möglichst kühl und ruhig lagern. Den Ansatz innerhalb einer Woche vom Hefebodensatz ziehen, da eine große Menge Fruchtbodensatz entsteht und die Selbstklärung dadurch länger dauert. Darauf sollten Sie nicht warten, um einen Hefeböckser zu vermeiden. Nun weiterhin kühl lagern und die Selbstklärung abwarten, alternativ kann der Wein geschönt oder gefiltert werden. Vor der Flaschenabfüllung nochmals mit 2 g Pyrosulfit schwefeln und mit 2 g Vitamin C versetzen.

 

Diesen Wein sollten Sie innerhalb einiger Monate trinken, da das leichte Aroma bei zu langer Lagerung verfliegt."

 

Jak transator nie pomoże, to podaj proszę gdzie pomóc..? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...