mtomaszko Posted August 31, 2013 Report Share Posted August 31, 2013 Ma ktoś z was sprawdzony przepis na lasagne z mięskiem mielonym ?proszę piszcieserdecznie pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtomaszko Posted August 31, 2013 Author Report Share Posted August 31, 2013 robię z tego przepisuhttp://smakowitypocalunek.blogspot.com/2013/06/lasagne-z-miesem-mielonym.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtomaszko Posted August 31, 2013 Author Report Share Posted August 31, 2013 wyszło bardzo apetyczne, wzbogaciłem o sos z zblendowanych pomidorów z czosnkiem mojej córci też smakowało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinio1 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 LASAGNA PINIA : Składniki :800 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowegopół kostki masła3-4 szklanki mleka4 łyżki mąka8-10 kulek ziela angielskiegopieprzsól4-5 słoiczków przecieru pomidorowego lub dwa te większe słoiczki4-5 listków liścia laurowego1 duża cebula8-10 ząbków czosnkuopakowanie makaronu do lasagne60-80 dkg sera żółtego całegogałka muszkatołowa Sporządzenie farszu : makaron wyciągnąć i kilkanaście z nich włożyć do naczynia z gorącą wodą i pozostawić do zmiękczenia (uwaga nie jeden na drugim w tej wodzie bo się skleją)na patelni rozpuścić masło i dodać do niego pokrojona w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją a następnie dodaj do tego mięso mielone oraz liście laurowe i całe ząbki czosnku , duś przez około 15 minut następnie dodaj przeciery pomidorowe i duś jeszcze przez 15 - 20 min.Po tym czasie wyciągnij liście laurowe i czosnek dosól i dopieprz do smaku. Sporządzenie Sosu beszamel : 4 łyżki masła,4 łyżki mąki, 4 szklanki mleka, przyprawy sól,pieprz,gałka muszkatołowa,ziele angielskieMąkę przesiać na drobnym sitku i smażyć ją z masłem przez 2-3 minuty do złocistego koloru (mieszaj non stop) dodać następnie powolutku do ciepłego mleka ciągle mieszając dodając przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania takiej pianki.na koniec wyciągnąć ziele angielskie Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i na sam spód połóż pierwszą warstwę makaronu (niech on troszkę okapie z tej wody) na niego pierwszą warstwę farszu z mięsa mielonego a na mięso starty żółty ser i polać całość beszamelem i apiat od nowa czyli warstwa makaronu , mięsa , sera i beszamelu zakończyć na mięsie z serem na wierzchu. Zapiec w piekarniku całość przez 25 minut w 180 stopniach a ostatnie 3-5 minut 220 stopni.Uważaj żeby się nie spaliło jeśli będziesz widzieć ze ser już powoli się robi spieczony wyłącz.Smacznego !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.