Jump to content

Wędzarnia Bijacza

Recommended Posts

witam

od dłuższego czasu obserwuje forum i po cichu się uczę :)

niedawno postanowiłem zbudować wędzarnię

wybrałem proste rozwiązania: wędzarnia z beczki

głównie temu zdecydowałem się na to rozwiązanie ponieważ mieszkam na działce z której będę się musiał wyprowadzić po wybudowaniu własnego domu

temu też postawiłem na proste i tanie rozwiązanie, nie będzie mi potem szkoda tego zostawić :)

oto moje dzieło podczas pierwszego zadymiania, razem z akcesoriami ;)

wędziłem już trzy razy, za każdym razem ćwiartki kurczaka:

Jak tylko będę miał chwilę to opiszę dokładnie budowę wędzarki i zadymiarskie poczynania :)

na koniec fotka z wczoraj, mam tylko tyle zdjęć z gotowych wyrobów bo od razu po zdjęciu z kija znikły :) dodam że było ich 20szt :)

o udanym popołudniu świadczy uśmiech zadymiacza :)

kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu, następne dwa wg zbója madeja :)

wszystko opiszę dokładnie jak tylko będę miał chwilę czasu

a co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była :) tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

a co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była :) tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P

Aha a co to za napój ;) a wędzonki spoko niezły start :clap::D

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

witam :)

trochę zaniedbałem temat :)

więc tak:

|Sorry a jaka odlegość między paleniskiem a beczką?

odległość między paleniskiem a beczką 1,5m

Podstawowe błędy podczas wędzenia.attachicon.gifBłędy wędzenia.png

to było moje pierwsze wędzenie... specjalnie przewietrzyłem komorę żeby zdjęcie zrobić, normalnie nie mam podczas wędzenia płomieni w kanale dymnym :)

kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu,

Daruj sobie przepisy z internetu. Na naszej Stronie Głównej http://wedlinydomowe.pl/ oraz forum znajdziesz wszystko.

ten błąd zrobiłem tylko raz potem już tylko wg dziadka i zbója madeja,

robiłem spacerówki już tyle razy że doszedłem do własnej interpretacji przepisu :) a znajomi i rodzina wprost nie może się doczekać następnego wędzenia!

Wieczorem usiądę dłużej i wrzucę więcej zdjęć z ostatnich zadymiań i budowy wędzarni :)

Tak jak obiecałem zamieszczę relację z budowy wędzarni :) Trochę od tego czasu mineło no ale lepiej puźno niż w cale... (Budowa Lipiec 2013)

Zaznaczam że ta wędzarnia to pierwszy mój projekt który zbudowałem żeby uczyć się sztuki wędzenia. Wędzarnia znajduję się na działce na której mieszkam tymczasowo. Za jakieś 2 lata, czyli po zakończeniu budowy domu wykonam docelową wędzarnie - jakiego typu to się jeszcze okaże... coraz bardziej zastanawiam się nad komorą drewnianą z paleniskiem bezpośrednim :)

Projekt powstał na podstawie kompilacji wielu wielu wypowiedzi i projektów/ szkiców które znalazłem w gąszczu internetu. Tak naprawdę nie znalazłem nigdzie konkretnego projektu budowy wędzarni z beczki który by zawierał wszystkie wymiary, pochylenia, technologię. 

Tak więc mam nadzieję że komuś pomoże mój post.

Wszystko zaczęło się od projektu wędzarni w autocadzie. Przyjąłem dane do projektowania:

- palenisko - około 300x400x300 (szer x głęb x wys)

- długość kanału dymnego - 1,5m

- średnica i pochylenie kanału dymnego - fi150, 6-8%

- wymiary beczki - fi580 h- 880

Na tej podstawie powstał projekt fundamentu oraz całej wędzarni:

Odpowiednia lokalizacja i planu fundamentu:

No a potem narzędzia w ruch... 

Dół kopany był gdzieś na 3/4 szpadla, rozwiązanie tymczasowe więc nie ma co za głęboko kopać, gdybym robił wędzarnia na lata na pewno bym zrobił głębszy otwór i wpierw wysypał go żwirem i na to płyta betonowa. Zrobiłem tak jak napisałem i nic się z fundamentem nie dzieje, a już prawie rok już funkcjonuje. Do fundamentu wbetonowałem odrazu 3 bloczki gazobetonu które służą jako podstawa do beczki:

W międzyczasie jak zalałem fundament (około 3 worki cementu i parę taczek piachu, bez zbrojenia ponieważ konstrukcja tymczasowa) zająłem się przygotowaniem beczki. Beczkę dobyłem od kolegi który ma dojścia w warsztacie samochodowym. Beczka po oleju silnikowym 200l. Usunąłem górną część beczki likwidując ostre blachy z rantu oraz wyciąłem otwór wlotowy o średnicy rury która zostanie wykorzystana jako przewód dymny. Beczka została kilkukrotnie wymyta płynem do naczyń.

Następnym krokiem było wypalenie beczki by pozbyć się wszelkich olejów i pomalowanie farbą podkładową "minia" by beczka mi nie zgniła  :):

Tak więc miałem już fundament i beczkę, doniosłem trochę narzędzi i innych materiałów i do pracy...

Ułożyłem wg projektu rurę z blachy  fi 150 zakończoną specjalnym kolankiem i zakotwiłem szpilki M10 w gazobetonie

Beczkę przykręciłem na gotowo do bloczków i podłożyłem na sztywno kanał dymny:

Teraz już została tylko murarka, wszystko wykonane z cegieł z odzysku (jak najmniejszy koszt, rozwiązanie tymczasowe)

Kanał zasypałem piaskiem kwarcowym i obmurowałem a palenisko przykryłem połówkami bloczków gazobetonu:

Gotowe

Do beczki wspawałem pręty na których kładę drewniane deseczki z zawieszonymi wędzonkami

Do beczki wmontowałem termometr, kuzyn wykonał mi pasowną drewnianą pokrywę z otworem na komin. Na zdjęciu próbne zadymianie jeszcze bez drzwiczek paleniska

Później powstały drzwiczki paleniska wymontowane z jakiegoś starego pieca kaflowego oraz komin z szybrem:

No i wędzarnia w całej okazałości w otynkowanym paleniskiem i podstawą beczki :)

Tak jak pisałem na początku ta wędzarnia jest tymczasowa i służy przede wszystkim do nauki sztuki wędzenia. Nie ma wyglądać tylko dobrze funkcjonować co myśle że udało mi się osiągnąć.

Zrobiłem już w niej ponad 50kg wyrobu. W następnym wpisie postaram się zrobić przegląd produktów :)

POZDRÓWECZKA

Kolego wedzarnia bedzie Ci dlugo słuzyła . prowizorki sa najtrwalsze , nie widze co prawda szybra  , raczki od niego ( jesli uwazasz za szyber - kawalek pólkoragły na kominie - to nie jest szyber . ale daszek , spełnia czesciowa ta funkcje ograniczajac przepływ dymu , szyber powinien byc zamontowany w kominie i miec powerzchnie  o 20-30 % mniejszy niz przekrój komina , Gratuluje pomyslu i wykonania jak najtanszym kosztem.Pozdrawiam  :clap:

dzięki za słowa uznania :)

szyber jest co prawda tutaj jeszcze bez rączki, ale jak się przyjrzysz to na zdjęciu zobaczysz blachę wsuniętą u podstawy komina, wsuwając bądź wysuwając elegancko sobie reguluję przepływ :) w razie zbyt małego przepływu dymu, podnoszę lekko pokrywę żeby dym wydostawał się też po okręgu pokrywy.

rozwiązanie chyba ok co?

• 4 weeks later...

mięsko się pekluje, jutro wędzenie :) już się nie mogę doczekać, zapowiada się super pogoda!

wyeksmitowałem z lodówki praktycznie wszystkie produkty z czego żona nie jest zadowolona :)

pekluje mi się:

- schab, karczek, szynka - 7,5kg

- mięso na kiełbasę wojskową by paweljack - 7kg

- 12 spacerówek z kurczaka i jeden cały - 7kg

pierwsze moje tak duże wędzenie (nie zmieści się mi to chyba nawet na dwa razy :)) no i pierwsza w życiu kiełbasa! trochę się strasuję :)

pod spodem mięsko na wojskową :)

na pewno podzielę się zdjęciami gotowych wyrobów :)