bijacz Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 witam od dłuższego czasu obserwuje forum i po cichu się uczę niedawno postanowiłem zbudować wędzarnię wybrałem proste rozwiązania: wędzarnia z beczki głównie temu zdecydowałem się na to rozwiązanie ponieważ mieszkam na działce z której będę się musiał wyprowadzić po wybudowaniu własnego domu temu też postawiłem na proste i tanie rozwiązanie, nie będzie mi potem szkoda tego zostawić oto moje dzieło podczas pierwszego zadymiania, razem z akcesoriami wędziłem już trzy razy, za każdym razem ćwiartki kurczaka: Jak tylko będę miał chwilę to opiszę dokładnie budowę wędzarki i zadymiarskie poczynania na koniec fotka z wczoraj, mam tylko tyle zdjęć z gotowych wyrobów bo od razu po zdjęciu z kija znikły dodam że było ich 20szt o udanym popołudniu świadczy uśmiech zadymiacza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 wyglądają smakowicie :thumbsup: Jak zamieszczasz tak smaczne fotki to dopisz wg jakiego przepisu albo opisz dokładnie jak to robiłeś Do tych udek troszkę bardziej pasuje to z butelki bo puszka to tak troszkę aluminiowa :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Fajny pomysł. A czy napój zbytnio się nie nagrzeje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijacz Posted September 1, 2013 Author Report Share Posted September 1, 2013 kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu, następne dwa wg zbója madeja wszystko opiszę dokładnie jak tylko będę miał chwilę czasua co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu,Daruj sobie przepisy z internetu. Na naszej Stronie Głównej http://wedlinydomowe.pl/ oraz forum znajdziesz wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duzy Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 dokladnie od 2 lat robie kurczaka z przepisu Dziadka i naet nie szukam innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rsiwy82 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 szybko i fajnie bez wymyslania :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Podstawowe błędy podczas wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 a co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P Aha a co to za napój a wędzonki spoko niezły start Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Tak trzymac , Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 |Sorry a jaka odlegość między paleniskiem a beczką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Pysznie wygladaja te udka, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 30, 2013 Report Share Posted November 30, 2013 No i elegancko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijacz Posted March 20, 2014 Author Report Share Posted March 20, 2014 witam trochę zaniedbałem temat więc tak: |Sorry a jaka odlegość między paleniskiem a beczką? odległość między paleniskiem a beczką 1,5m Podstawowe błędy podczas wędzenia.Błędy wędzenia.png to było moje pierwsze wędzenie... specjalnie przewietrzyłem komorę żeby zdjęcie zrobić, normalnie nie mam podczas wędzenia płomieni w kanale dymnym kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu,Daruj sobie przepisy z internetu. Na naszej Stronie Głównej http://wedlinydomowe.pl/ oraz forum znajdziesz wszystko. ten błąd zrobiłem tylko raz potem już tylko wg dziadka i zbója madeja,robiłem spacerówki już tyle razy że doszedłem do własnej interpretacji przepisu a znajomi i rodzina wprost nie może się doczekać następnego wędzenia! Wieczorem usiądę dłużej i wrzucę więcej zdjęć z ostatnich zadymiań i budowy wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijacz Posted March 23, 2014 Author Report Share Posted March 23, 2014 Tak jak obiecałem zamieszczę relację z budowy wędzarni Trochę od tego czasu mineło no ale lepiej puźno niż w cale... (Budowa Lipiec 2013) Zaznaczam że ta wędzarnia to pierwszy mój projekt który zbudowałem żeby uczyć się sztuki wędzenia. Wędzarnia znajduję się na działce na której mieszkam tymczasowo. Za jakieś 2 lata, czyli po zakończeniu budowy domu wykonam docelową wędzarnie - jakiego typu to się jeszcze okaże... coraz bardziej zastanawiam się nad komorą drewnianą z paleniskiem bezpośrednim Projekt powstał na podstawie kompilacji wielu wielu wypowiedzi i projektów/ szkiców które znalazłem w gąszczu internetu. Tak naprawdę nie znalazłem nigdzie konkretnego projektu budowy wędzarni z beczki który by zawierał wszystkie wymiary, pochylenia, technologię. Tak więc mam nadzieję że komuś pomoże mój post. Wszystko zaczęło się od projektu wędzarni w autocadzie. Przyjąłem dane do projektowania: - palenisko - około 300x400x300 (szer x głęb x wys) - długość kanału dymnego - 1,5m - średnica i pochylenie kanału dymnego - fi150, 6-8% - wymiary beczki - fi580 h- 880 Na tej podstawie powstał projekt fundamentu oraz całej wędzarni: Odpowiednia lokalizacja i planu fundamentu: No a potem narzędzia w ruch... Dół kopany był gdzieś na 3/4 szpadla, rozwiązanie tymczasowe więc nie ma co za głęboko kopać, gdybym robił wędzarnia na lata na pewno bym zrobił głębszy otwór i wpierw wysypał go żwirem i na to płyta betonowa. Zrobiłem tak jak napisałem i nic się z fundamentem nie dzieje, a już prawie rok już funkcjonuje. Do fundamentu wbetonowałem odrazu 3 bloczki gazobetonu które służą jako podstawa do beczki: W międzyczasie jak zalałem fundament (około 3 worki cementu i parę taczek piachu, bez zbrojenia ponieważ konstrukcja tymczasowa) zająłem się przygotowaniem beczki. Beczkę dobyłem od kolegi który ma dojścia w warsztacie samochodowym. Beczka po oleju silnikowym 200l. Usunąłem górną część beczki likwidując ostre blachy z rantu oraz wyciąłem otwór wlotowy o średnicy rury która zostanie wykorzystana jako przewód dymny. Beczka została kilkukrotnie wymyta płynem do naczyń. Następnym krokiem było wypalenie beczki by pozbyć się wszelkich olejów i pomalowanie farbą podkładową "minia" by beczka mi nie zgniła : Tak więc miałem już fundament i beczkę, doniosłem trochę narzędzi i innych materiałów i do pracy... Ułożyłem wg projektu rurę z blachy fi 150 zakończoną specjalnym kolankiem i zakotwiłem szpilki M10 w gazobetonie Beczkę przykręciłem na gotowo do bloczków i podłożyłem na sztywno kanał dymny: Teraz już została tylko murarka, wszystko wykonane z cegieł z odzysku (jak najmniejszy koszt, rozwiązanie tymczasowe) Kanał zasypałem piaskiem kwarcowym i obmurowałem a palenisko przykryłem połówkami bloczków gazobetonu: Gotowe Do beczki wspawałem pręty na których kładę drewniane deseczki z zawieszonymi wędzonkami Do beczki wmontowałem termometr, kuzyn wykonał mi pasowną drewnianą pokrywę z otworem na komin. Na zdjęciu próbne zadymianie jeszcze bez drzwiczek paleniska Później powstały drzwiczki paleniska wymontowane z jakiegoś starego pieca kaflowego oraz komin z szybrem: No i wędzarnia w całej okazałości w otynkowanym paleniskiem i podstawą beczki Tak jak pisałem na początku ta wędzarnia jest tymczasowa i służy przede wszystkim do nauki sztuki wędzenia. Nie ma wyglądać tylko dobrze funkcjonować co myśle że udało mi się osiągnąć.Zrobiłem już w niej ponad 50kg wyrobu. W następnym wpisie postaram się zrobić przegląd produktów POZDRÓWECZKA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 Kolego wedzarnia bedzie Ci dlugo słuzyła . prowizorki sa najtrwalsze , nie widze co prawda szybra , raczki od niego ( jesli uwazasz za szyber - kawalek pólkoragły na kominie - to nie jest szyber . ale daszek , spełnia czesciowa ta funkcje ograniczajac przepływ dymu , szyber powinien byc zamontowany w kominie i miec powerzchnie o 20-30 % mniejszy niz przekrój komina , Gratuluje pomyslu i wykonania jak najtanszym kosztem.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijacz Posted March 23, 2014 Author Report Share Posted March 23, 2014 dzięki za słowa uznania szyber jest co prawda tutaj jeszcze bez rączki, ale jak się przyjrzysz to na zdjęciu zobaczysz blachę wsuniętą u podstawy komina, wsuwając bądź wysuwając elegancko sobie reguluję przepływ w razie zbyt małego przepływu dymu, podnoszę lekko pokrywę żeby dym wydostawał się też po okręgu pokrywy.rozwiązanie chyba ok co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 23, 2014 Report Share Posted March 23, 2014 (edited) Ok , dobre rozwiazanie .Pozdrawiam Edited March 23, 2014 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijacz Posted April 18, 2014 Author Report Share Posted April 18, 2014 mięsko się pekluje, jutro wędzenie już się nie mogę doczekać, zapowiada się super pogoda!wyeksmitowałem z lodówki praktycznie wszystkie produkty z czego żona nie jest zadowolona pekluje mi się:- schab, karczek, szynka - 7,5kg- mięso na kiełbasę wojskową by paweljack - 7kg- 12 spacerówek z kurczaka i jeden cały - 7kgpierwsze moje tak duże wędzenie (nie zmieści się mi to chyba nawet na dwa razy ) no i pierwsza w życiu kiełbasa! trochę się strasuję pod spodem mięsko na wojskową na pewno podzielę się zdjęciami gotowych wyrobów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kombiii Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 Powodzenia, trzymam kciuki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 jak masz małe kawałki to możesz podwiesić jeden pod drugim, i w połowie wędzenia odwrócić o 180* tak że górny kawałek znajdzie się na dole ja również swoje "loty" zaczynałem na takiej beczce i pamiętam że tak się ratowałem jak mi się nie mieściło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.