Jump to content

Wędzarnia Bijacza


Recommended Posts

witam

od dłuższego czasu obserwuje forum i po cichu się uczę :)

niedawno postanowiłem zbudować wędzarnię

wybrałem proste rozwiązania: wędzarnia z beczki

głównie temu zdecydowałem się na to rozwiązanie ponieważ mieszkam na działce z której będę się musiał wyprowadzić po wybudowaniu własnego domu

temu też postawiłem na proste i tanie rozwiązanie, nie będzie mi potem szkoda tego zostawić :)

oto moje dzieło podczas pierwszego zadymiania, razem z akcesoriami ;)

 

wędziłem już trzy razy, za każdym razem ćwiartki kurczaka:

 

Jak tylko będę miał chwilę to opiszę dokładnie budowę wędzarki i zadymiarskie poczynania :)

na koniec fotka z wczoraj, mam tylko tyle zdjęć z gotowych wyrobów bo od razu po zdjęciu z kija znikły :) dodam że było ich 20szt :)

o udanym popołudniu świadczy uśmiech zadymiacza :)

Link to comment
Share on other sites

kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu, następne dwa wg zbója madeja :)

wszystko opiszę dokładnie jak tylko będę miał chwilę czasu

a co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była :) tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

 

 

a co do napoju, to w tej chwili kiedy robiłem zdjęcie to góra paleniska ciepła jeszcze nie była :) tak więc nie zdążyła się ta butelka nagrzać :P

 

Aha a co to za napój ;) a wędzonki spoko niezły start :clap::D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

witam :)

trochę zaniedbałem temat :)

więc tak:

 

|Sorry a jaka odlegość między paleniskiem a beczką?

 

odległość między paleniskiem a beczką 1,5m

 

 

Podstawowe błędy podczas wędzenia.attachicon.gifBłędy wędzenia.png

 

to było moje pierwsze wędzenie... specjalnie przewietrzyłem komorę żeby zdjęcie zrobić, normalnie nie mam podczas wędzenia płomieni w kanale dymnym :)

 

 

kurczaki pierwsze zadymianie wg przepisu z internetu,

Daruj sobie przepisy z internetu. Na naszej Stronie Głównej http://wedlinydomowe.pl/ oraz forum znajdziesz wszystko.

 

ten błąd zrobiłem tylko raz potem już tylko wg dziadka i zbója madeja,

robiłem spacerówki już tyle razy że doszedłem do własnej interpretacji przepisu :) a znajomi i rodzina wprost nie może się doczekać następnego wędzenia!

 

 

Wieczorem usiądę dłużej i wrzucę więcej zdjęć z ostatnich zadymiań i budowy wędzarni :)

Link to comment
Share on other sites

Tak jak obiecałem zamieszczę relację z budowy wędzarni :) Trochę od tego czasu mineło no ale lepiej puźno niż w cale... (Budowa Lipiec 2013)

 

Zaznaczam że ta wędzarnia to pierwszy mój projekt który zbudowałem żeby uczyć się sztuki wędzenia. Wędzarnia znajduję się na działce na której mieszkam tymczasowo. Za jakieś 2 lata, czyli po zakończeniu budowy domu wykonam docelową wędzarnie - jakiego typu to się jeszcze okaże... coraz bardziej zastanawiam się nad komorą drewnianą z paleniskiem bezpośrednim :)

 

Projekt powstał na podstawie kompilacji wielu wielu wypowiedzi i projektów/ szkiców które znalazłem w gąszczu internetu. Tak naprawdę nie znalazłem nigdzie konkretnego projektu budowy wędzarni z beczki który by zawierał wszystkie wymiary, pochylenia, technologię. 

 

Tak więc mam nadzieję że komuś pomoże mój post.

 

 

Wszystko zaczęło się od projektu wędzarni w autocadzie. Przyjąłem dane do projektowania:

 

- palenisko - około 300x400x300 (szer x głęb x wys)

 

- długość kanału dymnego - 1,5m

 

- średnica i pochylenie kanału dymnego - fi150, 6-8%

 

- wymiary beczki - fi580 h- 880

 

Na tej podstawie powstał projekt fundamentu oraz całej wędzarni:

 

 

Odpowiednia lokalizacja i planu fundamentu:

 

No a potem narzędzia w ruch... 

 

 

Dół kopany był gdzieś na 3/4 szpadla, rozwiązanie tymczasowe więc nie ma co za głęboko kopać, gdybym robił wędzarnia na lata na pewno bym zrobił głębszy otwór i wpierw wysypał go żwirem i na to płyta betonowa. Zrobiłem tak jak napisałem i nic się z fundamentem nie dzieje, a już prawie rok już funkcjonuje. Do fundamentu wbetonowałem odrazu 3 bloczki gazobetonu które służą jako podstawa do beczki:

 

 

W międzyczasie jak zalałem fundament (około 3 worki cementu i parę taczek piachu, bez zbrojenia ponieważ konstrukcja tymczasowa) zająłem się przygotowaniem beczki. Beczkę dobyłem od kolegi który ma dojścia w warsztacie samochodowym. Beczka po oleju silnikowym 200l. Usunąłem górną część beczki likwidując ostre blachy z rantu oraz wyciąłem otwór wlotowy o średnicy rury która zostanie wykorzystana jako przewód dymny. Beczka została kilkukrotnie wymyta płynem do naczyń.

 

 

Następnym krokiem było wypalenie beczki by pozbyć się wszelkich olejów i pomalowanie farbą podkładową "minia" by beczka mi nie zgniła  :):

 

 

 

Tak więc miałem już fundament i beczkę, doniosłem trochę narzędzi i innych materiałów i do pracy...

 

Ułożyłem wg projektu rurę z blachy  fi 150 zakończoną specjalnym kolankiem i zakotwiłem szpilki M10 w gazobetonie

 

Beczkę przykręciłem na gotowo do bloczków i podłożyłem na sztywno kanał dymny:

 

 

 

Teraz już została tylko murarka, wszystko wykonane z cegieł z odzysku (jak najmniejszy koszt, rozwiązanie tymczasowe)

 

Kanał zasypałem piaskiem kwarcowym i obmurowałem a palenisko przykryłem połówkami bloczków gazobetonu:

 

Gotowe

 

Do beczki wspawałem pręty na których kładę drewniane deseczki z zawieszonymi wędzonkami

 

Do beczki wmontowałem termometr, kuzyn wykonał mi pasowną drewnianą pokrywę z otworem na komin. Na zdjęciu próbne zadymianie jeszcze bez drzwiczek paleniska

 

Później powstały drzwiczki paleniska wymontowane z jakiegoś starego pieca kaflowego oraz komin z szybrem:

 

 

No i wędzarnia w całej okazałości w otynkowanym paleniskiem i podstawą beczki :)

 

Tak jak pisałem na początku ta wędzarnia jest tymczasowa i służy przede wszystkim do nauki sztuki wędzenia. Nie ma wyglądać tylko dobrze funkcjonować co myśle że udało mi się osiągnąć.

Zrobiłem już w niej ponad 50kg wyrobu. W następnym wpisie postaram się zrobić przegląd produktów :)

POZDRÓWECZKA

 

Link to comment
Share on other sites

Kolego wedzarnia bedzie Ci dlugo słuzyła . prowizorki sa najtrwalsze , nie widze co prawda szybra  , raczki od niego ( jesli uwazasz za szyber - kawalek pólkoragły na kominie - to nie jest szyber . ale daszek , spełnia czesciowa ta funkcje ograniczajac przepływ dymu , szyber powinien byc zamontowany w kominie i miec powerzchnie  o 20-30 % mniejszy niz przekrój komina , Gratuluje pomyslu i wykonania jak najtanszym kosztem.Pozdrawiam  :clap:

Link to comment
Share on other sites

dzięki za słowa uznania :)

szyber jest co prawda tutaj jeszcze bez rączki, ale jak się przyjrzysz to na zdjęciu zobaczysz blachę wsuniętą u podstawy komina, wsuwając bądź wysuwając elegancko sobie reguluję przepływ :) w razie zbyt małego przepływu dymu, podnoszę lekko pokrywę żeby dym wydostawał się też po okręgu pokrywy.

rozwiązanie chyba ok co?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

mięsko się pekluje, jutro wędzenie :) już się nie mogę doczekać, zapowiada się super pogoda!

wyeksmitowałem z lodówki praktycznie wszystkie produkty z czego żona nie jest zadowolona :)

pekluje mi się:

- schab, karczek, szynka - 7,5kg

- mięso na kiełbasę wojskową by paweljack - 7kg

- 12 spacerówek z kurczaka i jeden cały - 7kg

pierwsze moje tak duże wędzenie (nie zmieści się mi to chyba nawet na dwa razy :)) no i pierwsza w życiu kiełbasa! trochę się strasuję :)

pod spodem mięsko na wojskową :)

 

na pewno podzielę się zdjęciami gotowych wyrobów :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...