Jump to content

Nalewki Kruszynki


Recommended Posts

Jeden kieliszek nie doleci nawet do kiszek

To tylko kwestia wielkości kieliszka i długości kiszek :wink:

Jeszcze nie próbowałam takiej.

Zamawiam 1 kieliszek napełniony.

 

No i wszystkie inne zamawiam!!!!!Po kielonku

Altid nie ma sprawy :lol: :lol: :lol:

Pewnie na grzybach posmakujemy

Dobrze kombinujesz Karolu :wink:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzisiejszy dzień deszczowy i mglisty to sobie humor poprawiłem filtrując nalewkę miętową .

 

 

post-39731-0-51731800-1382366427_thumb.jpg

 

W kolejce do filtracji czeka jeszcze ziołówka , pigwa rocznik 2012 i wiosenna świerkówka.

Co do nalewki buraczkowej to w Zatomiu niezbyt zachwyciła.Mnie też raczej nie smakowała,ale jak dzisiaj nalałem do degustacji kieliszek to małe zdziwienie przeżyłem.Ona wcale tak żle nie smakowała :rolleyes: Ona wymaga chyba duuużo czasu do uzyskania właściwego  smaku.

Aromatu nabierają jeszcze smorodinówka,ratafia,żurawinówka i aroniówka.Tegoroczna pigwówka też dzisiaj została zalana ;) właściwym płynem.

Tak że dzionek pracowity był jak na leniwego emeryta :thumbsup:



Dodano: 21 październik 2013 - 16:49

Zapomniałem jeszcze o mirabelkach Gonzowych.Też ładnie już wyglądają i jutro chyba je przefiltruję.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 months later...

Widoczek okna , tym razem z zewnątrz :lol:

Od prawej :mirabelkówka w/g Gonza,cytryniec chiński,żurawina,kwiat czarnego bzu,miętówka.Na parapecie nie załapała się świerkówka , a nalewka na młodych burakach już zabutelkowana.

 

Witaj.

Byłeś raczeć wspomnieć o świerkówce, która to się na fotkę nie załapała. Coś bliżej może w tym temacie ???

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tegoroczna.Przepis jest gdzieś na stronce,ale podam.

200 liści wiśni

1,2 kg.aronii

1 l spirytusu

1 kg cukru

2 l wody

paczka kwasku cytrunowego

Liście gotujemy 10 min.w 2 l wody.

odcedzamy

Dodajemy aronię -gotujemy następne 10 min.

Odcedzamy

Dodajemy cukier i kwasek,mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.

Dolewamy powoli spiryt cały czas mieszając.Zlewamy do butelek.Na upartego na drugi dzień możemy :D

Z aronii moja zapobiegliwa zrobiła coś na kształt dżemu z przeznaczeniem na ciasta.

Kiedyś ktoś krytykował te 200 listków jako niepotrzebne.Proponuję pochylić się nad garem i wciągnąć nosem aromat.Wtedy wiadomo poco i dla czego :D

Link to comment
Share on other sites

Tegoroczna.Przepis jest gdzieś na stronce,ale podam.

200 liści wiśni

1,2 kg.aronii

1 l spirytusu

1 kg cukru

2 l wody

paczka kwasku cytrunowego

Liście gotujemy 10 min.w 2 l wody.

odcedzamy

Dodajemy aronię -gotujemy następne 10 min.

Odcedzamy

Dodajemy cukier i kwasek,mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.

Dolewamy powoli spiryt cały czas mieszając.Zlewamy do butelek.Na upartego na drugi dzień możemy :D

Z aronii moja zapobiegliwa zrobiła coś na kształt dżemu z przeznaczeniem na ciasta.

Kiedyś ktoś krytykował te 200 listków jako niepotrzebne.Proponuję pochylić się nad garem i wciągnąć nosem aromat.Wtedy wiadomo poco i dla czego :D

 

Thx  :)  to chyba najczęściej używany przepis  :cool:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...