Kruszynka Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Widoczek okna , tym razem z zewnątrz :lol: Od prawej :mirabelkówka w/g Gonza,cytryniec chiński,żurawina,kwiat czarnego bzu,miętówka.Na parapecie nie załapała się świerkówka , a nalewka na młodych burakach już zabutelkowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 nalewka na młodych burakach już zabutelkowanaJeszcze nie próbowałam takiej. Zamawiam 1 kieliszek napełniony. No i wszystkie inne zamawiam!!!!!Po kielonku :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Pewnie na grzybach posmakujemy :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 nalewka na młodych burakach już zabutelkowanaJeszcze nie próbowałam takiej. Zamawiam 1 kieliszek napełniony. No i wszystkie inne zamawiam!!!!!Po kielonku :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Jeden kieliszek nie doleci nawet do kiszek. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Jeden kieliszek nie doleci nawet do kiszekTo tylko kwestia wielkości kieliszka i długości kiszek :wink: Jeszcze nie próbowałam takiej. Zamawiam 1 kieliszek napełniony. No i wszystkie inne zamawiam!!!!!Po kielonkuAltid nie ma sprawy :lol: :lol: :lol: Pewnie na grzybach posmakujemyDobrze kombinujesz Karolu :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Dzisiejszy dzień deszczowy i mglisty to sobie humor poprawiłem filtrując nalewkę miętową . W kolejce do filtracji czeka jeszcze ziołówka , pigwa rocznik 2012 i wiosenna świerkówka.Co do nalewki buraczkowej to w Zatomiu niezbyt zachwyciła.Mnie też raczej nie smakowała,ale jak dzisiaj nalałem do degustacji kieliszek to małe zdziwienie przeżyłem.Ona wcale tak żle nie smakowała Ona wymaga chyba duuużo czasu do uzyskania właściwego smaku.Aromatu nabierają jeszcze smorodinówka,ratafia,żurawinówka i aroniówka.Tegoroczna pigwówka też dzisiaj została zalana właściwym płynem.Tak że dzionek pracowity był jak na leniwego emeryta Dodano: 21 październik 2013 - 16:49Zapomniałem jeszcze o mirabelkach Gonzowych.Też ładnie już wyglądają i jutro chyba je przefiltruję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 3, 2014 Author Report Share Posted January 3, 2014 Dzisiejsze filtrowanie i rozlewanie Ratafia,ratafia z rumem, mirabekówka,czarny bez /baldachówka / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Oj czuć że kulig się zbliża Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 3, 2014 Author Report Share Posted January 3, 2014 Oj czuć że kulig się zbliża Czuć Karolku , czuć jak najbardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Widoczek okna , tym razem z zewnątrz :lol:Od prawej :mirabelkówka w/g Gonza,cytryniec chiński,żurawina,kwiat czarnego bzu,miętówka.Na parapecie nie załapała się świerkówka , a nalewka na młodych burakach już zabutelkowana. Witaj.Byłeś raczeć wspomnieć o świerkówce, która to się na fotkę nie załapała. Coś bliżej może w tym temacie ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Dyziu tu jest przepis. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/?view=findpost&p=216793 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Dzięki bardzo, jak nie wiem co!!!!O to mnie chodziło.Poza tym ze szczerego serca płynące gratulacje, których jeszcze nie złożyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 12, 2015 Author Report Share Posted September 12, 2015 Aronia już zakorkowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Fajne flaszeczki A jak robisz aroniówkę? To chyba jeszcze nie tegoroczna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Tegoroczna.Przepis jest gdzieś na stronce,ale podam.200 liści wiśni1,2 kg.aronii1 l spirytusu1 kg cukru2 l wodypaczka kwasku cytrunowegoLiście gotujemy 10 min.w 2 l wody.odcedzamyDodajemy aronię -gotujemy następne 10 min.OdcedzamyDodajemy cukier i kwasek,mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.Dolewamy powoli spiryt cały czas mieszając.Zlewamy do butelek.Na upartego na drugi dzień możemy Z aronii moja zapobiegliwa zrobiła coś na kształt dżemu z przeznaczeniem na ciasta.Kiedyś ktoś krytykował te 200 listków jako niepotrzebne.Proponuję pochylić się nad garem i wciągnąć nosem aromat.Wtedy wiadomo poco i dla czego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Paczka to znaczy ile ? bo u nas sa rozne wagowo.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Torebka standard.20 g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darthnogen Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Robię według tego samego przepisu, i uważam ze jest to najlepszy przepis na nalewkę z aroni:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 O ile się nie mylę to chyba przepis Halyny był... Jam mam jeszcze taką sprzed kilku lat przyoszczędzoną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 O ile się nie mylę to chyba przepis Halyny był Może,ja go mam w zapiskach jeszcze przed "erą WB" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Bo przepis jest stary jak świat. Wszystkie książki o nalewkach podają ten przepis z niewielkimi różnicami np. 200 liści, 400 liści .... itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Polecam aronie z pomarańczą jako alternatywę lub do tej listkówki dodać 2-3 goździki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 13, 2015 Author Report Share Posted September 13, 2015 Bo przepis jest stary jak świat. Jak i wiele,wiele innych przepisów . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Kruszynko! Ta obiecana nalewka z tarniny 2010 r. nadal czeka w poczekalni dla Ciebie i Joli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted September 13, 2015 Report Share Posted September 13, 2015 Tegoroczna.Przepis jest gdzieś na stronce,ale podam.200 liści wiśni1,2 kg.aronii1 l spirytusu1 kg cukru2 l wodypaczka kwasku cytrunowegoLiście gotujemy 10 min.w 2 l wody.odcedzamyDodajemy aronię -gotujemy następne 10 min.OdcedzamyDodajemy cukier i kwasek,mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.Dolewamy powoli spiryt cały czas mieszając.Zlewamy do butelek.Na upartego na drugi dzień możemy Z aronii moja zapobiegliwa zrobiła coś na kształt dżemu z przeznaczeniem na ciasta.Kiedyś ktoś krytykował te 200 listków jako niepotrzebne.Proponuję pochylić się nad garem i wciągnąć nosem aromat.Wtedy wiadomo poco i dla czego Thx to chyba najczęściej używany przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts