Jump to content

[Beczka]Beczka na wędzarnie?


euro2008

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
korzystając z okazji przy temacie BECZKA jakie jest najlepsze rozwiązanie kanału od paleniska do beczki? wykopanie rowu i przykrycie go blachą i obsypanie ziemią nie jest do końca dobre bo dym łapie wilgoć . rura ceramiczna podobno lubi pękać przy połączeniu z paleniskiem. proszę aby się wypowiedzieli fachowcy? DZIĘKUJE I POZDRAWIAM
Link to comment
Share on other sites

najlepsze rozwiązanie

to bez kanału z bezpośrednim paleniskem pod beczką . Wystarczy ustawić cegły tak by można było beczkę na nich postawić . Rozpalasz , a jak się wypalą pierwsze szczapy to wieszasz wędliny i osuszasz bez przykrycia . Dokładasz tyle drewna by tylko się tlił , a jak pojawia się ogień to rozsuwasz szczapki od siebie , lub ja wyjmujesz .

gdy wędlinki podeschły to przykrywasz tkaniną beczkę ale nie zbyt szczelnie , pilnujesz by delikatnie się tliło .

Nic bardziej prostego nie wymyślono .

Ja też kiedyś uległem modzie na długie kanały i mam to za sobą . Ale wtedy jeszcze nie było tego Forum .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...