euro2008 Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Witam kolegów, może trochę głupia sprawa ale doradźcie mi gdzie mogę kupić nową metalową beczkę do wędzenia ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Na złomie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Na Alledrogo. Kiedyś kupiłem dwie nówki po 50 zł/szt. Pewnie na złomie wyjdzie taniej ale wolałem uniknąć tego całego czyszczenia z diabeł wie czego, wypalania itp...... leniwy jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 leniwy jestemKwestia nie tylko lenistwa ale i zdrowotności.Wypalałem to wiem. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Witam kolegów, może trochę głupia sprawa ale doradźcie mi gdzie mogę kupić nową metalową beczkę do wędzenia ?.Popytaj u mechaników którzy wymieniają olej w silnikach. Dobrze wypal drewnem i masz beczkę na wędzarnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tijo Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Zależy skąd jesteś. DG na skupie 15pln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Ciunel Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Na allegro masz duży wybór w przystępnych cenach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Zawsze można skorzystać z "Tablicy": http://tablica.pl/oferty/?q=beczka+metalowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
king_lpk Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 korzystając z okazji przy temacie BECZKA jakie jest najlepsze rozwiązanie kanału od paleniska do beczki? wykopanie rowu i przykrycie go blachą i obsypanie ziemią nie jest do końca dobre bo dym łapie wilgoć . rura ceramiczna podobno lubi pękać przy połączeniu z paleniskiem. proszę aby się wypowiedzieli fachowcy? DZIĘKUJE I POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 najlepsze rozwiązanie to bez kanału z bezpośrednim paleniskem pod beczką . Wystarczy ustawić cegły tak by można było beczkę na nich postawić . Rozpalasz , a jak się wypalą pierwsze szczapy to wieszasz wędliny i osuszasz bez przykrycia . Dokładasz tyle drewna by tylko się tlił , a jak pojawia się ogień to rozsuwasz szczapki od siebie , lub ja wyjmujesz . gdy wędlinki podeschły to przykrywasz tkaniną beczkę ale nie zbyt szczelnie , pilnujesz by delikatnie się tliło . Nic bardziej prostego nie wymyślono . Ja też kiedyś uległem modzie na długie kanały i mam to za sobą . Ale wtedy jeszcze nie było tego Forum . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
king_lpk Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 DZIĘKUJE Heniu i dużo zdrówka życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts