cyganero Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 WItam wszyskich w nawiązaniu do poprzedniego tematu przesyłam relacje z pierwszego wędzenia A więc do rzeczy : Biorąc pod uwagę wszystkie pomocne uwagi kolegów z forum obiłem wełną 3cm i nierdzewką dolną cześć wędzarni do wysokości klinkieru dałem 10cm wełnę na podłogę plus nierdzewka Wczesniej bez tej izolacji ciężko było mi nagrzać wędzarkę. do 70 stopni zajęło mi to 3 godziny na grzałce 2000w. Dodałem więc drugą i tu było znacznie lepiej bo tylko godzina. Po zaizolowaniu jedna grzałka grzeje wędzarnie do 80 stopni w niżej niż godzine także niebo a ziemia A oto efekt mojego pierwszego dymienia na nowym sprzęcie : Mam tylko jeden problem mianowicie żeby uzyskać taki kolor wędzonek musiałem dymić ok 8 godzin godzina osuszania 7 godzin temp ok 55 stopni 0,5 godziny ok 70 stopni Czy zbyt rzadki dym ( pompka w dymogeneratorze 2x200l/h ) jest przyczyną słabego barwienia ?? po 4 godzinach były ledwo ledwo złotawe zrebki buk/olcha Myśle ze popmka za słabo daje i dym idzie zbyt wolno... Jakieś sugestie?? pozdrawiam...../ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Jakiej wielkości komora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyganero Posted September 14, 2013 Author Report Share Posted September 14, 2013 no własnie zapomniałem napisać 80x80 x 180cm [ Dodano: Sob 14 Wrz, 2013 20:08 ]dodam ze na zdjęciu wygladają ciemniej niz w rzeczywistości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts