BonAir Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 Witam. Zastanawiam się, gdzie z punktu widzenia polskich przepisów przebiega granica w możliwości produkcji i sprzedaży własnych wędlin. Weźmy np. taką panią Genię w Wiśle Malince, która na swoim domu ma szyld: "Obiady domowe" i często będąc na wakacjach stołowaliśmy się u niej. Z formalnego punktu widzenia można powiedzieć, że kupowaliśmy u niej żywność, zrobioną własnoręcznie przez panią Genię i spożywaliśmy na miejscu. Co prawda nie były to kiełbasy, ale często np. pierogi domowe, czy makaron własnej roboty. Albo np. takie gospodarstwo agroturystyczne w Sławutowie, w którym na kolację pani domu do chleba serwuje szynkę własnej roboty. W którym momencie przekracza się taką granicę, przy której, aby móc sprzedać własną wędlinę, to trzeba spełnić masę warunków i mieć masę pozwoleń ? PozdrawiamBonAir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 Granica może i by była "widoczna" gdyby przepisy były także jasne ale niestety nie są.Pani Gienia może zrobić mielone ale już kiełbasy pod żadnym pozorem nie.Dlaczego ? ... a kto to wie,pewnie tylko ten kto takowe przepisy ustanowił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted July 2, 2007 Author Report Share Posted July 2, 2007 Pani Gienia może zrobić mielone ale już kiełbasy pod żadnym pozorem nie. Az sie prosi, aby pani Genia zrobiła "Mielone w jelicie", na wzór "Zwisu ozdobnego męskiego" i tym podobnych dziwolągów to wie,pewnie tylko ten kto takowe przepisy ustanowił. A gdzie mogę o tym poczytać ? BonAir EDIT: Pewnie gdzies w tym rozporządzeniu: http://www.gis.gov.pl/pdf/dhzzipu/853_2004.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 Może inaczej. Pani Gienia mogłaby zrobić kiełbasę pod warunkiem że spełni wszystkie wymogi dotyczące zakładu mięsnego, otrzyma nr identyfikacyjny, pozwolenie. etc. Jak znam Panią Gienie to ma to w serdecznym poważaniu żeby nie napisać dosłownie w d.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.