wdw Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Jakie są Wasze opinie na temat zmiękczania wędlin w mikrofalówce? zastępując np. parzenie wędlin. Tyle nowych ulepszeń weszło do tradycyjnej produkcji wyrobów wędliniarskich np, zrębki, pektosól, osłonki, elektryczne napędy do maszynek, miksery, nawet wykorzystuje się automaty do wypieku chleba, a czy zamiast np. godzinnego parzenia szynek, baleronów nie wykorzystać na kilka minut mikrofalówkę? :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Możesz zastosować mikrofalówkę ale masz po wędlinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 3, 2007 Author Report Share Posted July 3, 2007 Możesz zastosować mikrofalówkę ale masz po wędlinie W zasadzie to chciałem wykorzystać do zmiękczenia i prosto na stół, a w lodówce może leżeć w orginale. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Mikrofala to taka bestia co grzeje każdy produkt od środka na zewnątrz.Nawet gdyby ustawić ją na minimalną moc to i tak środek będzie twardy a zewnętrzna część mięsa surowa.Dlatego wielu osobom nie smakują obiadki odgrzewane w mikrofali bo mimo wszystko nie jest to to samo odgrzewanie co metodą tradycyjną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Ciekawy artykuł o szkodliwości kuchenek mikrofalowych:http://www.lepszezdrowie.info/mikrofala.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Podgrzewanie mikrofalami polega na wytwarzaniu ciepła w substancjach podatnych na działanie pola elektromagnetycznego wysokiej częstotliwosci. Podatność ta jest różna dla różnych substancji. Miarą tej podatności jest parametr, który się nazywa kątem stratności tg δ. Im jest wyższy, tym wiecej ciepła się wydzieli. Na przykład w mikrofalówce nie podgrzejemy porcelany ani teflonu. Natomiast wyroby z PCV stopią sie natychmiast. Mięso jest substancją złożoną z białka, tłuszczu i wody. Każdy z tych składników będzie sie podgrzewał inaczej. Średnia temperatura może być niewysoka, ale poszczególne cząsteczki mogą ulec przegrzaniu a ich struktura daleko idącym przemianom termicznym, inne pozostaną wręcz zimne i ogrzeją się wyłącznie od tych przegrzanych. Niestety, nie dysponuję danymi dotyczacymi podatności na mikrofale poszczególnych składników miesa, wiem natomiast, że w człowieku najbardziej rozgrzewa sie szpik kostny. (przykre, osobiste doświadczenie przy eksperymentach z wysoka czestotliwością dla celów przemysłowych). Dodatkowym ale bardzo istotnym czynnikiem wpływajacym na proces ogrzewania produktów jest budowa mikrofalówki. Otóż najczęściej stosowanymi częstotliwościami są 2,45 do 2,5 GHz. (jest to prąd o częstotliwosci 2,5 miliardów Hertzów). Dla tej czestotliwości długość fali wynosi około 12 cm. W mikrofalówce wytwarza sie fala stojąca, co oznacza, ze grzanie możliwe jest wyłącznie w tak zwanych strzałkach fali, czyli w punktach odległych od siebie o 6 cm (1/2 długosci fali). Dlatego stosuje się talerze obrotowe, aby efekt ogrzewania punktowego zredukowac. W praktyce jednak produkt ogrzewany jest w różnych miejscach swojej objetosci do różnych temperatur.Nałożenie się powyzszych dwóch efektów powoduje miejscowe przegrzania białka, wytopienia tłuszczu i zniszczenie pierwotnej struktury miesa. Mimo, że stosuję mikrofalówkę od lat i większość opisywanych w prasie zagrożeńz jej strony należy między bajki włożyć, nigdy jednak nie podgrzewam w niej mięsa i wszystkim to odradzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 W mikrofalówce wytwarza sie fala stojąca, co oznacza, ze grzanie możliwe jest wyłącznie w tak zwanych strzałkach fali, czyli w punktach odległych od siebie o 6 cm (1/2 długosci fali). Czy w takim razie wymiary wnętrza mikrofalówki muszą być wielokrotnością długości generowanej fali, skoro mamy uzyskać falę stojącą? I druga sprawa - czy fala stojąca występuje tylko w jednym, czy też w każdym z trzech wymiarów wnętrza kuchenki mikrofalowej ? Pozdrawiam BonAir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Fala stojąca wytwarza się wzgledem źródła, to znaczy bezpośrednio magnetronu lub ew. wyjścia falowodu, jeżeli został zastosowany i jest wynikiem odbic od metalowych ścianek kuchenki. Szczegóły techniczne nie są jednak przedmiotem tego forum i tak uważam, że zapędziłam sie za daleko w tychże. Jezeli chcesz poznac rozkład tej fali w jednej płaszczyźnie, wykonaj nastepujące doświadczenie: unieś nieco talerz wspierajac go na korkach tak, aby wysprzęglić go z napędu. Połóż na nim tabliczkę czekolady i włącz ogrzewanie. Zaobserwuj miejsca przetopienia i zmierz odległość miedzy nimi. Będzie odpowiadała połowie długosci fali. Możesz z tego obliczyc częstotliwość twojej mikrofalówki. Czekolada pokaże punkty kumulacji energii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Witam! Miałem zaparzyć szyneczkę wyjętą z zamrażarki i przeczytałem post wdw, . Na potrzeby naszego forum zrobiłem doświadczenie i zaparzyłem ją w mikrofali. Wnioski: -Przedni aromat (nie moczona) -Trzeba uważać na temperaturę w środku bo bardzo szybko rosnie -Bardzo soczysta (chociaż przeparzona) -Wierzchnia warstwa spieczona i "wiórowata"(myślę że wyschła w trakcie obróbki) -Następną zrobię w woreczku do pieczenia -Podstawowy mankament to brak surowca do gotowania barszczyku na wędzonce Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Andy A mierzyłeś temperaurę podczas "parzenia" ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 mierzyłem, ale pod koniec parzenia temperatura rośnie w "postępie geometrycznym" i trzeba chyba opierać się bardziej na czasie niż na temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Zadałem to pytanie specjalnie. Efekt jest taki że sparzyłeś mięso rozmrożone w którym masz teraz stado namnożonych bakteri w miejscach nie doparzonych.Nie jesteś bowiem w stanie skontrolowac temperatury w całym kawałku. Parzenie tradycyjne przebiega od zewnątrz do wewnątrz i zakończone jest po osiągnięciu w środku geometrycznym wymaganej temperatury 72 C co daje nam pewność że wyrób nadaje się do sporzycia. Raczej nie napisze smacznego :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 4, 2007 Author Report Share Posted July 4, 2007 Dlatego podsunąłem ten temat, aby rozjasnić nasze "szare komórki" i rzucić nowe światło na wykorzystanie nowych możliwści bez uszczerbku o nasze zdrowie. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Po spożyciu "stada namnożonych bakterii w miejscach nie doparzonych", :wink: jeszcze donoszę: -wyrób z całą pewnością nadaje się do spożycia, :grin: -zostawiam kawałek wycięty ze środka aby zobaczyć jak szybko te bakterie uporają się z mięsem po tej nietypowej obróbce, :devil: -biorąc pod uwagę naprawdę wyjątkowy aromat tak zrobionej wędliny, badania :grin: będę prowadził dalej w tym kierunku(jak Skłodowska-Curie), a o efektach będę Was informował.Pozdrawia Andy-kaskader :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Andy -wyrób z całą pewnością nadaje się do spożyciaPoczekamy czy będziesz w stanie pisać posty za parę dni zostawiam kawałek wycięty ze środka aby zobaczyć jak szybko te bakterie uporają się z mięsem po tej nietypowej obróbceSęk w tym że w środku była największa temperatura biorąc pod uwagę naprawdę wyjątkowy aromat tak zrobionej wędliny, badania :grin: będę prowadził dalej w tym kierunku(jak Skłodowska-Curie), a o efektach będę Was informował. Czekamy na wieści :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Andy.. Tylko specjalnie nie poddawaj swojego organizmu doświadczeniom..bo termin Zlotu sie przybliża ! Nie chcemy ewentualnej grupie gronkowców łub innych swiństw mieszkających w Tobie słać pozdrowień do szpitala :tongue: ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 miro, specjalnie dla Ciebie!!! -jeszcze piszę -kawałek to cały plaster!!!(naprawdę z bólem) wycięty w najgrubszym miejscu -myślę, że wieści będą jeszcze, -zjadłbym dla Ciebie TYLKO zewnętrzną powłokę"stada namnożonych bakterii w miejscach nie doparzonych", ale rodzinka (zmierzła) odebrała Ci tą satysfakcję (ma sie bardzo dobrze, Dziękuję,) -rozumiem Twoją troskę o prawidłowy wyrób swoich wędlin propagowany na Tej Stronie, ale nie próbowałeś to nie krytykuj. Zrób próbę i powiedz co jest nie tak -myślę(a nawet jestem pewny), że będziesz jeszcze miał okazję napisać do mnie jakieś serdeczności, jako i ja czynię. Uściski od jeszcze Andy-kaskader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Ja często swoich szynek nie parzę. Jemy na surowo. ostatnia jaką jadłem wisiała sobie ponad miesiąc w chłodnym przewiewnym miejscu. Obeschła choroba jedna z wierzchu okrutnie, ale w środku była wyśmienita. Czy mogę się też spodziewać tego stada bakterii bo jeszcze trochę zostało, mam nadzieję, że do rana mi tej szynki nie wtanżolą, bo nie będę miał śniadania. :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Ja często swoich szynek nie parzę. Jemy na surowo. ostatnia jaką jadłem wisiała sobie ponad miesiąc w chłodnym przewiewnym miejscu. Obeschła choroba jedna z wierzchu okrutnie, ale w środku była wyśmienita. Czy mogę się też spodziewać tego stada bakterii bo jeszcze trochę zostało, mam nadzieję, że do rana mi tej szynki nie wtanżolą, bo nie będę miał śniadania. Jarku ja też bardzo lubię wyroby wędzone nie parzone :grin: jednak mam z nimi problem bo moja żona je uwielbia i może to jest to "stado bakterii" które zżera moje śniadanko. Andy To nie jest krytyka tylko wzajemna wymiana uwag. Jak by nie było jesteśmy na forum i na taką wymianę zdań liczył zapewne wdw zakładając tego posta.Osobiście możesz jeść co chcesz bo to wyłącznie twoja sprawa. Mirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 miro, myślę tak samo jak Ty. W swoich wypowiedziach staram się przemycić trochę żartobliwy ton aby nasze rozmowy nie wyglądały tak poważnie jak "prokurator w trumnie". Małgoś, trzymam się nieźle (dzięki za troskę :smile: ). Kuracja szynką umęczoną w mikrofali jest zapewne bardziej zdrowotnościowa niż badania n.p. producentów warzyw na temat: "ile fosforanów jesteśmy w stanie sprzedać klientowi'. :devil: :devil: :devil: Poza tym, oprócz "grupy gronkowców lub innych świństw" mieszka we mnie między innymi np dobre serduszko :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 6, 2007 Author Report Share Posted July 6, 2007 Dziękuje za już i proszę o jeszcze, wiem, że to nie forum techniczne, ale jeśli już to chciałbym się dowiedzieć na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie mikrofali, wszak wybór ogromny. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Najpierw to radzę przeczytać artykuł polecany przez Maad na pierwszej stronie tego wątku. Mnie po nim jakoś przeszły zapędy naukowe.A jeśli jeszcze będziesz chciał kupić mikrofalę to:-niepotrzebna, a podnosząca koszt urządzenia jest funkcja grilla. Grzałkę jest bardzo trudno dokładnie wyczyścić (zawsze ją coś zapryska) i przy uruchomieniu grilla jest kupa dymu.-obowiązkowo talerz obrotowy z możliwością wyłączenia obrotu-jak najmniej różnych dodatkowych funkcji - proste ustawienie czasu i ma grzać.-moc u mnie 1000 W(mogę zmniejszać np rozmrażanie)Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 -niepotrzebna, a podnosząca koszt urządzenia jest funkcja grilla. Grzałkę jest bardzo trudno dokładnie wyczyścić (zawsze ją coś zapryska) i przy uruchomieniu grilla jest kupa dymu. I tu się znowu nie zgodzę. :grin: Bardzo często wykorzystuje grill do podpiekania.Mógłbym co prawda użyć piekarnika ale potrzebuje podgrzać małe ilości i wtedy grill sprawdza się w 100%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 wdw, zalezy do czego chcesz używac mikrofali. U mnie jednym z ważniejszych zastosowań jest robienie konfitur i powideł. Odparowuję je od kilkunastu lat w mikrofali własnie i wszystkim ten sposób polecam. Nie ma mowy o jakimkolwiek przypalaniu, mieszaniu non stop i opryskanych rękach. Oczywiscie co jakiś czas należy pulpę owocową przemieszać, aby równo odparowywała, ale to cała robota. Do tego jednak potrzebna jest większa mikrofalówka. Ja mam 27 litrowego Samsunga. Gdybym musiała kupic nową (moja ma z 15 lat), to rozglądnę sie za jeszcze większą, chociaż nie wiem, czy takie są w ofercie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted May 7, 2008 Author Report Share Posted May 7, 2008 wdw, zalezy do czego chcesz używac mikrofali. U mnie jednym z ważniejszych zastosowań jest robienie konfitur i powideł. Odparowuję je od kilkunastu lat w mikrofali własnie i wszystkim ten sposób polecam. Ja mam 27 litrowego Samsunga. Gdybym musiała kupic nową (moja ma z 15 lat), to rozglądnę sie za jeszcze większą, chociaż nie wiem, czy takie są w ofercie. Ja dzisiaj kupiłem 31 litrową i dalej jestem zielony co ile i jak? instrukcja jest nie po naszemu. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.