Jump to content

Zbyszp Beczka Z Dymogeneratorem


Recommended Posts

Zabierałem się od dłuższego czasu do budowy wędzarki z beczki 200l, na razie złożony dymogenerator, beczka przygotowana, zamontowana w dnie kuchenka 1500w, teraz myślę ocieplić, zamontować pręty na kije i ruszyć z wędzeniem. 

Kilka zdjęć i film:

 

https://plus.google.com/109228901164689881092/posts/QDBHvfJEWHA

http://www.youtube.com/watch?v=S8lp6VvhfdY

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dymogenerator  w warunkach "kartonowych" sprawdza się znakomicie, myślę jeszcze o klipsie do regulacji pompowanego powietrza, bo wydaje mi się, że dymu jest trochę za dużo. Wejście mniejszej rurki do trójnika zaczopowałem zwykłym drewnianym kołkiem i wywierciłem otwór wielkości rurki dmuchającej. Na razie się sprawdza. Kwestia wielkości zasypu - kubek kupiłem w "china town" czyli chińskim centrum handlowym za 9zł, nie ma problemu żeby zwiększyć pojemność dokładając jeden na drugim kolejne kubki odcinając dno - idealnie pasują jeden w drugi + folia aluminiowa.

post-59747-0-06406700-1380353611_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 dni przed wędzeniem. W beczce dodatkowo wstawiany deflektor, ocieplenie wełna 5cm owijana taśmą techniczną. Wygląd marny  :( Pytanie 1: czy ocieplenie jest aż tak koniecznie potrzebne? Owinę jeszcze kilka razy taśmą ale wyglądu na pewno zbytnio nie poprawię, może ma ktoś jakiś inny pomysł na tanie i "niebrzydzące" ocieplenie. Pytanie 2: dym będzie z DG, czy na płycie kuchenki postawić jakąś starą patelnię do lepszego przewodzenia i trzymania ciepła (no i w celu uchronienia przed przegrzaniem), czy może położyć jakąś "szamotówkę" dla trzymania ciepła i oszczędności energii? 

 

https://plus.google.com/photos/109228901164689881092/albums/5930038758466581377

Link to comment
Share on other sites

zbyszp

Co do ocieplenia i estetyki to ci nie pomogę, ja mam drewnianą komorę z desek dębowych 3cm. i mam ją od zeszłego roku od października, niczym nie ocieplona i trzyma temp nawet przy -20* bo wędziłem kilka razy zimą,

Co do kuchenki to stawiam na niej 4 śruby takie z 8-10 cm i na to stawiam foremkę do pieczenia ciast, tak żeby przysłonić rozgrzaną płytę jak coś tam kapnie i służy ona do rozproszenia ciepła na boki komory, z jednej strony mam wlot DG, a z drugiej na tej samej wysokości szyber którym reguluję dopływ świeżego powietrza do komory. nie bardzo rozumiem jak ci się ma przegrzać?? ja mam 6-cio stopniową regulację, i na 3 mam ok 45* a na 4 mam 55*, jak na 3 podepnę DG to mam ok 50*

Link to comment
Share on other sites

Chodzi o to, żeby ochronić płytę kuchenki przed przegrzaniem lub bezpośrednim spotkaniem z ew kapiącym tłuszczem. Deflektor bedzię nad paleniskiem, ale może lepiej postawić coś co by kumulowało ciepło, doplyw powietrza wyreguluje uchylaniem drzwiczek.
Link to comment
Share on other sites

Kiełbaska właśnie się wędzi. Uwagi: sama płyta kuchenki zbyt często się wyłączała (zabezpieczenie przed przegrzaniem) - postawiłem na nią już nieużywaną brytfannę jest O.K. - wyłącza się rzadziej a temperatura rośnie, Temperatura na max. mocy kuchenki po 1 godz. suszenia w 40 st. C bez dymu  - 45 st.C, po 1 godz. wędzenia z załączonym DG 55 st. C (widać na filmiku), DG po godzinie pracy musiałem znów zasypać zrębkami co łatwe nie było bo strasznie ciepłe (coś się w przyszłości poradzi ;) ), kolorek kiełbas już jest super ale poczekamy jeszcze z 2 godziny. Jest trochę do poprawki, ale jestem bardziej zadowolony niż z poprzedniej gdzie temperatura zbyt szybko wzrastała.

 

http://www.youtube.com/watch?v=K-ExezMWZUE

Edited by zbyszp
Link to comment
Share on other sites

Na filmiku nie widać, ale płyta całkiem nie pasuje do beczki i dym ucieka sporym kłębem, żona martwi się czy elewacji nie uwędzę ;) Drzwiczki też są nieszczelne więc ciąg jest. Cyknąłem fotkę na tę okoliczność.

post-59747-0-88624200-1380828354_thumb.jpg

Edited by zbyszp
Link to comment
Share on other sites

Żeby jakoś zakończyć (przynajmniej na razie) temat, wrzucam fotkę uwędzonej kiełbaski. Smak super, drobiowo-wieprzowa, raczej chuda, podczas wędzenia ładnie się osuszyła, potem dym i wędzenie 45-55,60 st. C - nic nie kapało. Wszystko (osuszanie + wędzenie) zajęło ok. 4 godz., 20-25 min. parzenie w 80 st. C. Jedyny problem z kuchenką to małe pole grzejne, być może będę musiał dołożyć dodatkową grzałkę lub kłaść na nią jakąś patelnię i na nią szamot (sama płyta szybko się nagrzewała i termostat wyłączał zasilanie - w miarę rozgrzewania kiełbasy rosła też temperatura) -  jeszcze pomyślę do następnego wędzenia, bo temperatura przy uchylonych lekko drzwiczkach i uchylonej płycie górnej maksymalnie rosła do 60 st. C.

 

post-59747-0-30207700-1380868814_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

W opisie kuchenki stoi, ze temp. max ustawienia mocy to 600 st. Kuchenka jest zamocowana pod beczka, jedynie w beczce znajduje sie plyta i ta gdy sama grzala dosc czesto sie wylaczala, byc moze termostat inaczej reaguje w domu a inaczej na dworze, wczoraj w temp. -2st.C. Dlatego mysle o jakims przewodniku ciepla na plycie, szamot, patelnia, jakis po prostu radiator.
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli to taki model jak ten, to większe dziadostwo trudno znaleźć.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Kuchenka+elektryczna+jednopalnikowa+1500W+

Ja kupiłem sobie coś takiego w ubiegłym roku. Do podgrzewania jedzenia w przyczepie kempingowej się nadaje, do wędzarni, zupełnie nie, dziadostwo totalne. Kup sobie grill elektryczny 2000w. z termostatem i będziesz zadowolony.

http://allegro.pl/super-grill-elektryczny-stabilny-warto-promocja-i3572167219.html

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...