Jump to content

Zbyszp Beczka Z Dymogeneratorem

Recommended Posts

Zabierałem się od dłuższego czasu do budowy wędzarki z beczki 200l, na razie złożony dymogenerator, beczka przygotowana, zamontowana w dnie kuchenka 1500w, teraz myślę ocieplić, zamontować pręty na kije i ruszyć z wędzeniem. 

Kilka zdjęć i film:

https://plus.google.com/109228901164689881092/posts/QDBHvfJEWHA

http://www.youtube.com/watch?v=S8lp6VvhfdY

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dymogenerator  w warunkach "kartonowych" sprawdza się znakomicie, myślę jeszcze o klipsie do regulacji pompowanego powietrza, bo wydaje mi się, że dymu jest trochę za dużo. Wejście mniejszej rurki do trójnika zaczopowałem zwykłym drewnianym kołkiem i wywierciłem otwór wielkości rurki dmuchającej. Na razie się sprawdza. Kwestia wielkości zasypu - kubek kupiłem w "china town" czyli chińskim centrum handlowym za 9zł, nie ma problemu żeby zwiększyć pojemność dokładając jeden na drugim kolejne kubki odcinając dno - idealnie pasują jeden w drugi + folia aluminiowa.

post-59747-0-06406700-1380353611_thumb.jpg

2 dni przed wędzeniem. W beczce dodatkowo wstawiany deflektor, ocieplenie wełna 5cm owijana taśmą techniczną. Wygląd marny  :( Pytanie 1: czy ocieplenie jest aż tak koniecznie potrzebne? Owinę jeszcze kilka razy taśmą ale wyglądu na pewno zbytnio nie poprawię, może ma ktoś jakiś inny pomysł na tanie i "niebrzydzące" ocieplenie. Pytanie 2: dym będzie z DG, czy na płycie kuchenki postawić jakąś starą patelnię do lepszego przewodzenia i trzymania ciepła (no i w celu uchronienia przed przegrzaniem), czy może położyć jakąś "szamotówkę" dla trzymania ciepła i oszczędności energii? 

https://plus.google.com/photos/109228901164689881092/albums/5930038758466581377

zbyszp

Co do ocieplenia i estetyki to ci nie pomogę, ja mam drewnianą komorę z desek dębowych 3cm. i mam ją od zeszłego roku od października, niczym nie ocieplona i trzyma temp nawet przy -20* bo wędziłem kilka razy zimą,

Co do kuchenki to stawiam na niej 4 śruby takie z 8-10 cm i na to stawiam foremkę do pieczenia ciast, tak żeby przysłonić rozgrzaną płytę jak coś tam kapnie i służy ona do rozproszenia ciepła na boki komory, z jednej strony mam wlot DG, a z drugiej na tej samej wysokości szyber którym reguluję dopływ świeżego powietrza do komory. nie bardzo rozumiem jak ci się ma przegrzać?? ja mam 6-cio stopniową regulację, i na 3 mam ok 45* a na 4 mam 55*, jak na 3 podepnę DG to mam ok 50*

Chodzi o to, żeby ochronić płytę kuchenki przed przegrzaniem lub bezpośrednim spotkaniem z ew kapiącym tłuszczem. Deflektor bedzię nad paleniskiem, ale może lepiej postawić coś co by kumulowało ciepło, doplyw powietrza wyreguluje uchylaniem drzwiczek.

Kiełbaska właśnie się wędzi. Uwagi: sama płyta kuchenki zbyt często się wyłączała (zabezpieczenie przed przegrzaniem) - postawiłem na nią już nieużywaną brytfannę jest O.K. - wyłącza się rzadziej a temperatura rośnie, Temperatura na max. mocy kuchenki po 1 godz. suszenia w 40 st. C bez dymu  - 45 st.C, po 1 godz. wędzenia z załączonym DG 55 st. C (widać na filmiku), DG po godzinie pracy musiałem znów zasypać zrębkami co łatwe nie było bo strasznie ciepłe (coś się w przyszłości poradzi ;) ), kolorek kiełbas już jest super ale poczekamy jeszcze z 2 godziny. Jest trochę do poprawki, ale jestem bardziej zadowolony niż z poprzedniej gdzie temperatura zbyt szybko wzrastała.

http://www.youtube.com/watch?v=K-ExezMWZUE

Edited by zbyszp

Na filmiku nie widać, ale płyta całkiem nie pasuje do beczki i dym ucieka sporym kłębem, żona martwi się czy elewacji nie uwędzę ;) Drzwiczki też są nieszczelne więc ciąg jest. Cyknąłem fotkę na tę okoliczność.

post-59747-0-88624200-1380828354_thumb.jpg

Edited by zbyszp

Żeby jakoś zakończyć (przynajmniej na razie) temat, wrzucam fotkę uwędzonej kiełbaski. Smak super, drobiowo-wieprzowa, raczej chuda, podczas wędzenia ładnie się osuszyła, potem dym i wędzenie 45-55,60 st. C - nic nie kapało. Wszystko (osuszanie + wędzenie) zajęło ok. 4 godz., 20-25 min. parzenie w 80 st. C. Jedyny problem z kuchenką to małe pole grzejne, być może będę musiał dołożyć dodatkową grzałkę lub kłaść na nią jakąś patelnię i na nią szamot (sama płyta szybko się nagrzewała i termostat wyłączał zasilanie - w miarę rozgrzewania kiełbasy rosła też temperatura) -  jeszcze pomyślę do następnego wędzenia, bo temperatura przy uchylonych lekko drzwiczkach i uchylonej płycie górnej maksymalnie rosła do 60 st. C.

post-59747-0-30207700-1380868814_thumb.jpg

W opisie kuchenki stoi, ze temp. max ustawienia mocy to 600 st. Kuchenka jest zamocowana pod beczka, jedynie w beczce znajduje sie plyta i ta gdy sama grzala dosc czesto sie wylaczala, byc moze termostat inaczej reaguje w domu a inaczej na dworze, wczoraj w temp. -2st.C. Dlatego mysle o jakims przewodniku ciepla na plycie, szamot, patelnia, jakis po prostu radiator.

Jeżeli to taki model jak ten, to większe dziadostwo trudno znaleźć.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Kuchenka+elektryczna+jednopalnikowa+1500W+

Ja kupiłem sobie coś takiego w ubiegłym roku. Do podgrzewania jedzenia w przyczepie kempingowej się nadaje, do wędzarni, zupełnie nie, dziadostwo totalne. Kup sobie grill elektryczny 2000w. z termostatem i będziesz zadowolony.

http://allegro.pl/super-grill-elektryczny-stabilny-warto-promocja-i3572167219.html

Edited by sverige2