zbyszp Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 Zabierałem się od dłuższego czasu do budowy wędzarki z beczki 200l, na razie złożony dymogenerator, beczka przygotowana, zamontowana w dnie kuchenka 1500w, teraz myślę ocieplić, zamontować pręty na kije i ruszyć z wędzeniem. Kilka zdjęć i film: https://plus.google.com/109228901164689881092/posts/QDBHvfJEWHAhttp://www.youtube.com/watch?v=S8lp6VvhfdY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 27, 2013 Report Share Posted September 27, 2013 złożony dymogenerator trochę mała komora na zrębki... będziesz często dosypywał, ja też mam własnej konstukcji ale mój ma 32cm wysokości i 10cm średnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Fajna konstrukcja , DG , czy lutowałes na twardo kształtki , pomysł prosty i b.tani . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted September 28, 2013 Author Report Share Posted September 28, 2013 Dymogenerator w warunkach "kartonowych" sprawdza się znakomicie, myślę jeszcze o klipsie do regulacji pompowanego powietrza, bo wydaje mi się, że dymu jest trochę za dużo. Wejście mniejszej rurki do trójnika zaczopowałem zwykłym drewnianym kołkiem i wywierciłem otwór wielkości rurki dmuchającej. Na razie się sprawdza. Kwestia wielkości zasypu - kubek kupiłem w "china town" czyli chińskim centrum handlowym za 9zł, nie ma problemu żeby zwiększyć pojemność dokładając jeden na drugim kolejne kubki odcinając dno - idealnie pasują jeden w drugi + folia aluminiowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 2, 2013 Author Report Share Posted October 2, 2013 2 dni przed wędzeniem. W beczce dodatkowo wstawiany deflektor, ocieplenie wełna 5cm owijana taśmą techniczną. Wygląd marny Pytanie 1: czy ocieplenie jest aż tak koniecznie potrzebne? Owinę jeszcze kilka razy taśmą ale wyglądu na pewno zbytnio nie poprawię, może ma ktoś jakiś inny pomysł na tanie i "niebrzydzące" ocieplenie. Pytanie 2: dym będzie z DG, czy na płycie kuchenki postawić jakąś starą patelnię do lepszego przewodzenia i trzymania ciepła (no i w celu uchronienia przed przegrzaniem), czy może położyć jakąś "szamotówkę" dla trzymania ciepła i oszczędności energii? https://plus.google.com/photos/109228901164689881092/albums/5930038758466581377 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 zbyszpCo do ocieplenia i estetyki to ci nie pomogę, ja mam drewnianą komorę z desek dębowych 3cm. i mam ją od zeszłego roku od października, niczym nie ocieplona i trzyma temp nawet przy -20* bo wędziłem kilka razy zimą,Co do kuchenki to stawiam na niej 4 śruby takie z 8-10 cm i na to stawiam foremkę do pieczenia ciast, tak żeby przysłonić rozgrzaną płytę jak coś tam kapnie i służy ona do rozproszenia ciepła na boki komory, z jednej strony mam wlot DG, a z drugiej na tej samej wysokości szyber którym reguluję dopływ świeżego powietrza do komory. nie bardzo rozumiem jak ci się ma przegrzać?? ja mam 6-cio stopniową regulację, i na 3 mam ok 45* a na 4 mam 55*, jak na 3 podepnę DG to mam ok 50* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 2, 2013 Author Report Share Posted October 2, 2013 Chodzi o to, żeby ochronić płytę kuchenki przed przegrzaniem lub bezpośrednim spotkaniem z ew kapiącym tłuszczem. Deflektor bedzię nad paleniskiem, ale może lepiej postawić coś co by kumulowało ciepło, doplyw powietrza wyreguluje uchylaniem drzwiczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 nie sadze by Ci sie udało przegrzac kuchenkę zabezpiecz jedynie przed kapaniem tłuszczu czy solanki z wedzone na płytke , sledzac temperaturebedziesz musiał modyfikować ja termostatem lub zrobić regulacje , samot nic Ci nie pomoże co najwyzej utrudni dostep bedzie przeszkadzal.Pozdrawim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 Dziękuję za pomocne uwagi. Dziś pierwszy (mam nadzieję nie ostatni) dym z tej beczki. W lodówce czeka na wędzenie 5kg chłopskiej. DG powiększony. Na zdjęciach "elektryczna mumia". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Odsuń DG od taśmy bo Ci się zapali ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 To tylko do zdjęcia Podczas wędzenia DG będzie stał na cegłach lub tym podobnych i będzie musiał mieć "przechył" żeby skropliny (które będą na pewno) kapały do naczynka w beczce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 (edited) Kiełbaska właśnie się wędzi. Uwagi: sama płyta kuchenki zbyt często się wyłączała (zabezpieczenie przed przegrzaniem) - postawiłem na nią już nieużywaną brytfannę jest O.K. - wyłącza się rzadziej a temperatura rośnie, Temperatura na max. mocy kuchenki po 1 godz. suszenia w 40 st. C bez dymu - 45 st.C, po 1 godz. wędzenia z załączonym DG 55 st. C (widać na filmiku), DG po godzinie pracy musiałem znów zasypać zrębkami co łatwe nie było bo strasznie ciepłe (coś się w przyszłości poradzi ), kolorek kiełbas już jest super ale poczekamy jeszcze z 2 godziny. Jest trochę do poprawki, ale jestem bardziej zadowolony niż z poprzedniej gdzie temperatura zbyt szybko wzrastała. http://www.youtube.com/watch?v=K-ExezMWZUE Edited October 3, 2013 by zbyszp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Obejrzałem film i widzę że całkiem przysłoniłeś płytą wylot dymu z wędzarni.Lepiej natychmiast zrób miejsce na ujście dymu, bo inaczej kwas masz gwarantowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 (edited) Na filmiku nie widać, ale płyta całkiem nie pasuje do beczki i dym ucieka sporym kłębem, żona martwi się czy elewacji nie uwędzę Drzwiczki też są nieszczelne więc ciąg jest. Cyknąłem fotkę na tę okoliczność. Edited October 3, 2013 by zbyszp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Byle Ci się dym nie kisił w wędzarni, a będziesz miał co jeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Jak ja lubię jak kolejny raz ktoś odkrywa koło ... a potem myśli czemu ono cholercia takie równe i okrągłe Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 Po wedzeniu i parzeniu. Kielbasa jeszcze ciepla, ale w smaku ok. Z tym kolem nie bardzo kumam, ale w koncu nie jestem zaba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 Żeby jakoś zakończyć (przynajmniej na razie) temat, wrzucam fotkę uwędzonej kiełbaski. Smak super, drobiowo-wieprzowa, raczej chuda, podczas wędzenia ładnie się osuszyła, potem dym i wędzenie 45-55,60 st. C - nic nie kapało. Wszystko (osuszanie + wędzenie) zajęło ok. 4 godz., 20-25 min. parzenie w 80 st. C. Jedyny problem z kuchenką to małe pole grzejne, być może będę musiał dołożyć dodatkową grzałkę lub kłaść na nią jakąś patelnię i na nią szamot (sama płyta szybko się nagrzewała i termostat wyłączał zasilanie - w miarę rozgrzewania kiełbasy rosła też temperatura) - jeszcze pomyślę do następnego wędzenia, bo temperatura przy uchylonych lekko drzwiczkach i uchylonej płycie górnej maksymalnie rosła do 60 st. C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Znaczy się wyjszła Ci ! Co do grzałki, to jaka jest jej moc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 Kuchenka elektryczna "jednopalnikowa" 1500W z regulatorem ok. 60zł z allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 To mocy jest dość.Czemu więc tak kiepsko grzeje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 W opisie kuchenki stoi, ze temp. max ustawienia mocy to 600 st. Kuchenka jest zamocowana pod beczka, jedynie w beczce znajduje sie plyta i ta gdy sama grzala dosc czesto sie wylaczala, byc moze termostat inaczej reaguje w domu a inaczej na dworze, wczoraj w temp. -2st.C. Dlatego mysle o jakims przewodniku ciepla na plycie, szamot, patelnia, jakis po prostu radiator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 (edited) Jeżeli to taki model jak ten, to większe dziadostwo trudno znaleźć.http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Kuchenka+elektryczna+jednopalnikowa+1500W+Ja kupiłem sobie coś takiego w ubiegłym roku. Do podgrzewania jedzenia w przyczepie kempingowej się nadaje, do wędzarni, zupełnie nie, dziadostwo totalne. Kup sobie grill elektryczny 2000w. z termostatem i będziesz zadowolony.http://allegro.pl/super-grill-elektryczny-stabilny-warto-promocja-i3572167219.html Edited October 4, 2013 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszp Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 Jaka wiec bys polecil? Mam inna ale w podobnej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Wywal zabezpiecznie przed przegrzaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.