DUCH Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Nastawiłem czerwone winogrona do dębowej beczki tz.moszcz niech puści sok i co ma tam najlepszego do dalszej produkcji wina . Po odciśnięciu zostanie dośc sporo sórek winogronowych w lekkim stanie fermentacji , sądzę że około 10 do 15 kg . i tak sobie pomyślałem że może jakiś zaczyn na "brandy" czy jak to mówię " tramblankę " by nastawił ale nie wiem czy będzie się to nadawać i co i w jakiej ilości dodać . Może ktoś podpowie .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 4, 2013 Report Share Posted October 4, 2013 Wódka z wytłoków winogronowych to Grappa...możesz z tego zrobić "nastaw" dodając cukru i wody - stopień 'rozcieńczenia" będzie stanowił o smaku finalnego produktu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 4, 2013 Author Report Share Posted October 4, 2013 ale gdybyś tak mógł jakoś tak uściślić czego ile dodać coby stopień rożcieńczenia zagęścić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saxon Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 DUCH, zerknij tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/grappa-od-a-do-z-t4720.htmlwszystko opisane ze szczegółami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.