maria.s Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 składniki1/2 kg łopatki,1/2 kg wołowiny,2 ćwiartki z kurczaka,po 30 dkg podgardla i wątróbki(drobiowa) 2 cebule pęczek włoszczyzny 3 jajka 3 bułki kajzerki 10 dkg suszonych grzybów po kilka ziaren ziela ang pieprzu jałowca imbir gałka muszk liść laurowy bułka tarta sól pieprz Wykonaniewloszczyznę i cebulę obieramy kroimy mięsa myjemy łopatkę wołowe podgardle kroimy w kostkę wkładamy do garnka dodajemy przyprawy grzyby wlewamy tyle wody aby zakryła mięso i na małym ogniu gotujemy ok godziny, wątróbkę myjemy obieramy z blon gotujemy ok 5 min .Mięsa wyjmujemystudzimy z kurczaka wyjmujemy kości w wywarze moczymy bułki odciskamy .Wszystko mielimy 2 razy maszynką zsitkiem o najmniejszych oczkach .Do masy mięsnej wbijamy jajka doprawiamy gałką imbirem solą pieprzem wykładamy do foremki keksowej do 2/3 wysokości pieczemy godznę wpikarniku o temp 175-180 st, ja piekę w formach silikonowych jeżeli w zwykłych to trzeba posmarować blaszkę i posypać bułką tartą .Do srodka można dodać żurawinę lub czerwony pieprz Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 , wątróbkę myjemy obieramy z blon gotujemy ok 5 min Ja wątrobę smażę i cebulę też wtedy jest bardziej wyrazisty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted October 5, 2013 Author Report Share Posted October 5, 2013 Arkadiuszu ja robię tak jak w przepise Ty robisz tak jak Tobie smakuje i każdy z nas jest zadowolony ze swojego wyrobu Pozdrawiam Marysia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Arkadiuszu ja robię tak jak w przepise Ja też i jak z tego widać mamy różne przepisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wies Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 spróbój ze smażoną cebulą na pewno lepiej zasmakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 spróbój ze smażoną cebulą na pewno lepiej zasmakujelepiej z duszoną cebulą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted April 15, 2015 Report Share Posted April 15, 2015 nie będę zakładać nowego tematu... Pasztet zrobiony , ale pewne różnice w składzie są . Mianowicie II wp.(ok1kg) , 2 udka z kurczaka (nie duże) , 1 skrzydło z indyka , wątróbka drobiowa (ok 60 dkg) 4 spore cebule . Mięsa gotowane , wątróbka z cebulą podsmażone . Mielone 2 x na sitku 2mm . Reszta procesu w sumie zgodna z przepisem z pierwszego postu. A ...zamiast bułek 4 łyżki grysiku (kaszy manny) i 0k. 0,5 l ''rosołu z gotowania mięs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts