Maxell Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Na prośbę Kolegi Andyandy'ego, wklejam w temacie materiał przez niego opracowany i nadesłany z prośbą o rzeczową oraz kulturalną dyskusję: Klasyfikacja dymu wędzarniczego.(PROJEKT) Pomimo wielu wydań i prac nie zostały sklasyfikowane sposoby pozyskania, wytworzenia dymu wędzarniczego.Ponieważ dym powstaje w szerokim przedziale temperatur, któremu towarzyszą dodatkowe zjawiska chemiczne w postaci niechcianych i nie pożądanych substancji chemicznych. Substancje zawarte w dymie wędzarniczym powstają w wskutek rozkładu drewna pod działaniem temperatury w warunkach z utleniaczem - tlenem. W warunkach beztlenowych lub innych gazów o podobnym działaniu, czynników utleniających zwanym pirolizą.Ponieważ dym jest wykorzystywany w przemyśle wędliniarskim i w domowych wędzarniach w których trudno jest o jednolity standard dymu wędzarniczego, a produkcja odbywa się na zasadach nabytej praktyki. Praktyki dotyczą zarówno domowych amatorskich wytwórców wędlin jak i przemysłu spożywczego. O ile przemysł dysponuje przemysłowymi wędzarniami opartymi na stabilnych procesach pozyskania dymu w ściśle określonych przedziałach temperatur sterowanych automatyką, amatorskie wędzarnie są uzależnione tylko i wyłącznie od doświadczeń i pomysłów osób obsługujących przydomowe wędzarnie o różnej konstrukcji. Ponieważ nazwałem dym wędzarniczy odpowiedni do procesu konserwacji żywności dymem właściwym do wędzenia stąd określę skrót WDWŻeby określić pochodzenie i sposób pozyskania dymu i rozróżnić jego jakość należy dodać do skrótu cyfry oznaczające poszczególne definicje lub sposoby pozyskania dymu. WDW1 - Właściwy dym wędzarniczy pozyskany w przedziale temperatur stabilnych do 470°C metodą kontrolowaną – przemysłową.Do najlepszych właściwości dymu WDW1 stosowane są metody: a) fluidyzacyjneb) ciernec) warstwowo- żarzeniowed) paroweDo tych metod i właściwości można zaliczyć wytwornice dymu takich produktów jak np. GD Borniak, Bradley Smoker oraz inne sterowane elektronicznie z regulowana temperaturą wyżarzania drewna dostępne na rynku lub konstrukcje własne zdolne do kontroli procesu. WDW2 - Właściwy dym wędzarniczy pozyskany w przedziale temperatur do 510 °C spalaniem drobnych trocin. Konstrukcje przystosowane do spalania trocin bez mechanicznego wymuszenia dostępu powietrza. WDW3 - Właściwy dym wędzarniczy pozyskany w przedziale temperatur do 580 °C spalanie szczap drewna w palenisku z ograniczonym dostępem powietrza w wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim i pośrednim.Wędzarnie z kontrolowanym spalaniem opału – drewna obsługiwana przez doświadczonych fachowców wędzarnictwa. WDW4 – Dym wędzarniczy pozyskany w przedziale temperatur do 700°Cspalanie drewna szczap z wymuszonym obiegiem termicznym powietrza – wędzarnie kanałowe. Wędzarnie które nie uwzględniają konstrukcyjne wartości energetycznej opału w stosunku do strat konstrukcyjnych całości wędzarni opalanej tradycyjnie. WDW5 – Dym wędzarniczy pozyskany w przedziale temperatur po wyżej 730°C generatorów dymu zasilanych mechanicznie z wymuszonym dostępem tlenu i spalaniu punktowym.Wytwornice dymu bez kontroli pozyskania substancji chemicznej, spalające rozdrobniony opał. Do tych wytwornic należy zaliczyć wszystkie urządzenia w których zachodzi spalanie w całym zakresie temperatur stosowanego opału w tym węgla drzewnego w ograniczonej komorze. Substancje rozkładu drewna w tych wytwornicach nasycają nie spalone jeszcze paliwo – zrębki, pochodnymi z rozkładu termicznego z ograniczoną ilością tlenu. Dym pozyskany z tych wytwornic zmienia skład w zależności od wypalonego surowca nasycając się coraz większą zawartością substancji niepożądanych. Dla WD opracował: Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.