Jump to content

Moje pierwsze wyroby - mickirl78


mickirl78

Recommended Posts

Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasa chłopska wg.Szczepana. Wszystko zrobione wg oryginalnego przepisu,więc nie będę się rozpisywał na temat technologii . W smaku całkiem dobra,choć troszkę za długo wędziłem.Może następnym razem będzie lepsza.Oczywiście kiełbaski było dużo więcej  ;)

Pzdr:)

post-59594-0-36782300-1381238987_thumb.jpg

post-59594-0-47273300-1381239025_thumb.jpg

post-59594-0-70730500-1381239188_thumb.jpg

post-59594-0-07342700-1381239230_thumb.jpg

post-59594-0-99662800-1381239283_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

Ta opalona kiełbasa na dole, to nie sprawa za długiego wędzenia

Wędziłem cieplym dymem ponad  4 godziny i kiełbasa wyglądała,jakby jej dużo brakowało do ostatecznego wyglądu. Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.Oczywiście wcale nie mówię,że nie zrobiłem coś nie tak. Wręcz przeciwnie. Dziękuję za odp koledze :)

Link to comment
Share on other sites

Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.

No i masz odpowiedź na pytanie. Najpierw za niska temperatura. Następnie nieodpowiednie jej podnoszenie, skutkujące  tzw. efektem pieca hutniczego, i rezultaty widać na fotkach.

Link to comment
Share on other sites

Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok , napełnisz jelita mocniej  , ale i mnie się zdarza podobnie napełnic mimo ze robie wedliny parę lat , ale nie codziennie wiec chwila slabosci i mamy  lichy  stopien wypełnienia jelita . Masz szczęscie ze nie pytali czy wedziłes w wedzarni z paleniskiem bezposrednim lub w wedzarni z kanałem dymnym bo winy byłoby wiecej  ;)  :clap: Do nastepnych wyrobów juz udanych trzmaj te wiedze w tajemnicy  :D  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe :D ,przeczytałeś wpisy kolegów wnioski jak widzę wyciągasz poczytasz jeszcze powiem krótko ogarniesz temat wszak praktyka czyni mistrza tylko przyj do przodu i już :clap::D .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe

Dzięki kolego ,dokładnie jak piszesz "praktyka czyni mistrza "

Pozdrawiam :)



Dodano: 09 październik 2013 - 11:45

 

 

Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie

Myślę,że za jakiś czas wstawię fotkę wędzarni (wędzarenki) ,może coś zaradzisz ?!

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

Czy mógłbyś zamieścić

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8631-wedzarnia-mickir78/



Dodano: 02 listopad 2013 - 17:52

 

 

Co raz lepiej!

Szczerze mówiąc ,podsuszałem ją jeszcze kilka dn,i od momentu zrobienia fotki.Wyglądała jeszcze lepiej,no i smakował bardzo dobrze  :)

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kolejne poczynione wyroby,żywiecka-wersja bardziej tłusta,biała,kabanoski wg;przepisu ze strony głównej . Kiełbasa zrobiona według własnego przepisu ,nazwana swojska krucha by mickirl78. Wstawię jeszcze przekrój tej swojskiej i żywieckiej za parę dni w lepszej jakości.

post-59594-0-95086300-1386711715_thumb.jpg

post-59594-0-22434200-1386711780_thumb.jpg

post-59594-0-25479000-1386711834_thumb.jpg

post-59594-0-84490200-1386711841_thumb.jpg

post-59594-0-99957100-1386711921_thumb.jpg

post-59594-0-46804100-1386711932_thumb.jpg

post-59594-0-36796900-1386711939_thumb.jpg

post-59594-0-01862200-1386711986_thumb.jpg

post-59594-0-27475500-1386711993_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...