mickirl78 Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasa chłopska wg.Szczepana. Wszystko zrobione wg oryginalnego przepisu,więc nie będę się rozpisywał na temat technologii . W smaku całkiem dobra,choć troszkę za długo wędziłem.Może następnym razem będzie lepsza.Oczywiście kiełbaski było dużo więcej Pzdr:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Ta opalona i osmalona kiełbasa, to nie sprawa za długiego wędzenia, tylko sprawa za wysokiej temperatury, sposobu niewłaściwego opalania i działania żywego ognia i. Edited October 8, 2013 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Ta opalona kiełbasa na dole, to nie sprawa za długiego wędzenia Wędziłem cieplym dymem ponad 4 godziny i kiełbasa wyglądała,jakby jej dużo brakowało do ostatecznego wyglądu. Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.Oczywiście wcale nie mówię,że nie zrobiłem coś nie tak. Wręcz przeciwnie. Dziękuję za odp koledze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.No i masz odpowiedź na pytanie. Najpierw za niska temperatura. Następnie nieodpowiednie jej podnoszenie, skutkujące tzw. efektem pieca hutniczego, i rezultaty widać na fotkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C Trzeba było w takiej temperaturze zacząć od początku obsuszanie a później wędzenie , ale widywałem już gorsze pierwsze razy na tym forum .Potrenujesz, posłuchasz dobrych rad i się nauczysz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasaJak na pierwszą zrobioną kiełbasę nie jest żle,dalej już będzie tylko lepiej,najważniejsze że wiesz gdzie popełniłeś błędy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Nie łam się Kolego. Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Proponuję jeszcze poćwiczyć równomierne nadziewanie jelit. Ogólnie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok , napełnisz jelita mocniej , ale i mnie się zdarza podobnie napełnic mimo ze robie wedliny parę lat , ale nie codziennie wiec chwila slabosci i mamy lichy stopien wypełnienia jelita . Masz szczęscie ze nie pytali czy wedziłes w wedzarni z paleniskiem bezposrednim lub w wedzarni z kanałem dymnym bo winy byłoby wiecej Do nastepnych wyrobów juz udanych trzmaj te wiedze w tajemnicy Pozdrawiam Edited October 8, 2013 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok Dzięki Wojtek,poprawiłeś mi humor Dodano: 08 październik 2013 - 16:59Oczywiście dziękuję innym kolegom za rady Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe ,przeczytałeś wpisy kolegów wnioski jak widzę wyciągasz poczytasz jeszcze powiem krótko ogarniesz temat wszak praktyka czyni mistrza tylko przyj do przodu i już .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 (edited) Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie, i obrazowo z niemal 100% dokładnością, gdybyś "Kocie" pokazał fotkę swojej wędzarni, ale kol. Pacan odradził. Edited October 9, 2013 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted October 9, 2013 Author Report Share Posted October 9, 2013 A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe Dzięki kolego ,dokładnie jak piszesz "praktyka czyni mistrza "Pozdrawiam Dodano: 09 październik 2013 - 11:45 Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie Myślę,że za jakiś czas wstawię fotkę wędzarni (wędzarenki) ,może coś zaradzisz ?!Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 Kolejne wyroby poczynione jakiś czas temu. Na zdjęciach:chłopska, chłopska podsuszana, żywiecka parzona i pieczona. Im dłużej chłopska leżała sobie w lodówce,tym była lepsza w smaku. Mam nadzieję,że robię postępy IMG_1704.MOV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sloczu87 Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Aż proszą się o degustację przy zimnej setuni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 Rzeczywiście ,te podsuszane nadawały by się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Czy mógłbyś zamieścić fotkę Twojej wędzarni ?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 Co raz lepiej! Ta podsuszana smacznie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 Czy mógłbyś zamieścić https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8631-wedzarnia-mickir78/Dodano: 02 listopad 2013 - 17:52 Co raz lepiej! Szczerze mówiąc ,podsuszałem ją jeszcze kilka dn,i od momentu zrobienia fotki.Wyglądała jeszcze lepiej,no i smakował bardzo dobrze Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 3, 2013 Author Report Share Posted November 3, 2013 Czas na podroby,a więc biały salcesonik .Pierwszy raz w życiu poczyniony.Przepis zaczerpnięty z małymi zmianami od" Buni".Zapakowałem mięsko w pęcherze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 (edited) biały salcesonikNo,no ładny salcefix. Edited November 3, 2013 by kostek61 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 3, 2013 Author Report Share Posted November 3, 2013 No,no ładny salcefix. Zrobiłem nawet dwa,drugi troszkę większy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Mickirl gratulacje, ladnie wyglada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted November 3, 2013 Author Report Share Posted November 3, 2013 Mickirl gratulacje Dzięki wielkie,właśnie zjadłem z nią kolacyjkę Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Salcesonik piękny z chęciom bym sam taki zrobił.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickirl78 Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 Kolejne poczynione wyroby,żywiecka-wersja bardziej tłusta,biała,kabanoski wg;przepisu ze strony głównej . Kiełbasa zrobiona według własnego przepisu ,nazwana swojska krucha by mickirl78. Wstawię jeszcze przekrój tej swojskiej i żywieckiej za parę dni w lepszej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts