gamzur Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?Pozdro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 można wymoczyć , ale przed wędzeniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Można odsolić przy parzeniu (w zależności od przesolenia jak bardzo to zmieniamy wodę 1,2 razy)Weź też pod uwagę ,że szynka po wędzeniu trafia do parzenia i jak nie osolisz wody to i ona sobie pociągnie trochę soli z wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 I tutaj ze spec202 nie mogę się do końca zgodzić przez moje ostatnie doświadczenia. Wędziłem tydzień temu kilka polędwic. 2 z nich po wędzeniu zostały do jedzenia na surowo, a 2 kolejne poszły do parzenia (woda 75*C do momentu uzyskania wewnątrz 60*C). Po wystudzeniu, na drugi dzień próbowanie. Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona. A z tego co spec202 pisze wyżej, powinno być odwrotnie. Skąd więc taka różnica się wzięła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona To jakieś nowe zjawisko .Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?Pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody. Nie ma bata Arek ma rację można też odwrotnie jeżeli szynka obojętnie co może być polędwica ,po wędzeniu jest za mało słona to do parzenia solimy wodę i mięsko wciągnie sól czyż nie? Dodano: 17 październik 2013 - 17:19Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?Pozdrawiam yogiZgadzam się , zę odczucie jest inne generalnie nie solimy wody do parzenia ale w przypadkach szczególnych możemy to zrobić aby dosolić wyrób oczywiście jest to półśrodek ale tym sposobem możemy uratować wyrób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Już sobie nawet w notatkach zapisałem, żeby na drugi raz mięso do jedzenia na surowo po samym wędzeniu nastawiać dzień wcześniej od tego co ma iść do parzenia, aby słoność była w nich równa albo żeby w innym oddzielnym naczyniu peklować z mniejszym stężeniem solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 nie wiem jak to uczyniłeś , może za mało wody było... Moje wędzonki wędzę po 3-5 dobach(zależne od warunków temperaturowych) od zalania solanką z wcześniejszym nastrzykiem do oporu 10 l wody 0,85-1,00 kg 50/50 sól z poklo...+ wywar z przypraw Do parzenia solę lekko wodę, bo mam to już tak w smaku dopracowane (nawet śmiem twierdzić ,że to lekkie osolenie wody jakby wpływało na lepszą soczystość szyneczki...Tyle na ten temat z mojej strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode? A kto napisał ,że się soli bo ja nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Jeśli parzy się wędzonkę, która po uwędzeniu ma słoność nam odpowiadającą, parzymy ja w wodzie z dodatkiem 2% soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?Pozdro...Chłopie- możesz moczyć co Ci się żywnie podoba.Ale oznacza to iż dałeś do peklowamia za dużo soli.Kiedyś moczenie po uwędzeniu nie było na miejscu.Ale teraz.... Wolny Kraj. Ja przepraszam Was ale coraz mniej jestem odporny....pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Odpisał już yogi.A jak to wytłumaczyć?Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. Wraz ze wrostem smaku kwaśnego słabnie odczucie słoności.Dlatego też normy solenia kiełbas dojrzewających są znacznie wyższe niż kiełbas parzonych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode? A kto napisał ,że się soli bo ja nie. A kto napisal ze Arkadiusz napisal? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. Zaraz po wędzeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 EAnna, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Niby banał, a ważna informacja na przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 (edited) Niby banał, a ważna informacja na przyszłość. Zaraz po wędzeniu nic jeszcze nie dojrzewa.Jeśli masz ten sam produkt wędzony i jeden parzony a drugi nie to ten nieparzony jeszcze nie zdążył dojrzeć i ten "banał " w tym wypadku się nie sprawdza .Natomiast jeśli wyrób wędzony nieparzony poddasz dłuższemu dojrzewaniu ,podkreślam dłuższemu to rzeczywiście odczujesz różnicę w słoności, ale również z powodu pewnych dodatków dodawanych do wyrobów dojrzewających. Edited October 17, 2013 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gamzur Posted October 17, 2013 Author Report Share Posted October 17, 2013 (edited) Do GeronimoSłuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc. Edited October 17, 2013 by gamzur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Kolego powiem ci ze po drugim wędzeniu i peklowaniu (według tabeli Dziadka) okazalo sie za słone ,wiec za radą doswiadczonego kolegi (z forum) moczyłem wedzonki przez noc w zimnej wodzie.Rano do parzenia i pomoglo. Kolega radzil co by rano jeszcze lekko podwędzic ale brakło czasu tak więc reasumując możesz wymoczyc cos to pomoże. Pozdrawiam Rafał.P.SA niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 (edited) A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu Edited October 17, 2013 by ralf325 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gamzur Posted October 17, 2013 Author Report Share Posted October 17, 2013 A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu Wielkie dzięki koledzy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kangur00 Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Ja wkładam do wody wędzonki zaraz po wyjęciu z wędzarni czyli takie hartowanie , trzymam jej około 30 min i wyjmuje wieszam i jak trochę ociekną to wkładam do wędzarni aby je osuszyć czy podsuszyć . Poradził mi taki znajomy robiłem to już kilka razy i jest OK. Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Ja wkładam do wody wędzonki zaraz po wyjęciu z wędzarni czyli takie hartowanie , trzymam jej około 30 min i wyjmuje wieszam i jak trochę ociekną to wkładam do wędzarni aby je osuszyć czy podsuszyć . Poradził mi taki znajomy robiłem to już kilka razy i jest OK. Polecam Ale powiedz co to daje ? Bo jesli na słonosc są ok to czemu tak robisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kangur00 Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Co dalej????? , jest wyraźnie napisane ,,,,, w celu zahartowania , nie wiem czy jest to dobre czy złe czekam , że ktoś się wypowie . Jak dla mnie to jest dobre zaraz po włożeniu do wody ścina się wierzchnia warstwa a całe soki zostają w środku , bynajmniej tak mi się wydaje i widać różnicę między hartowaną np.: kiełbasą a nie hartowaną , a ponownie wkładam do wędzarni aby ją osuszyć z wody . Czekam na podpowiedzi czy jest to dobre , czy nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.