robimhuk Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Jako, ze grona " Regenta" w mojej winniczce tego roku bardzo skapo zbieraja cukier, postanowilem zrekompensowac to wieksza iloscia pitnych miodow.Jednym z nastawow jest trojniak z owocami granata.Po wyluskaniu nasionek z 2,5 kg granatow, po zamrozeniu i odtajeniu pozyskalem z 1,2 kg. moszczu 0.5 l soku w ktorym zawartosc cukru wynosila ok.17 Blg%, a poziom kwasow wskazywal ok .8 g/l.Palaczylem go z niesycona brzeczka miodu lipowego w malutkim, pieciolitrowym dymionie a wartosc Blg wskazala lekko ponad 32.Zaszczepilem drozdzami Burgund z innego, od dwoch miesiecy pracujacego nastawu.Za kika dni podam im ok.20 g. pozywki. Ciag dalszy nastapi.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted March 20, 2014 Author Report Share Posted March 20, 2014 Siedem malych, pieciolitrowych nastawow "trojniakowych", ktore przyszly na swiat ostatniej jesieni. Teraz po pierwszych obciagach i w trakcie zrzucania dalszych osadow.W kolejnosci od lewej: gronowy na Rieslingu, pigwiak, granatiak, czarnobeziak, daktylak, groniak regentniak i figak.Poza pigwiakiem wszystkie dofermentowaly do 6-8 Blg.Ten pierwszy nie chce zejsc, niewiedziec czemu ponizej 18 Blg.Wszystkie trojniaki poza figakiem zrobione z pierwszego, wlasnego, zeszlorocznego miodu lipowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 robimhuk, Ty to masz słabą wolę. Gratulacje !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted August 26, 2016 Author Report Share Posted August 26, 2016 Z poczatkiem 2016 roku wyslalem do USA, na Swiatowy Konkurs Pitnych Miodow- Mazer Cup dwa "trojniaki".Bardzo przyjemnie zaskoczyla mnie jurorska ocena jednego z nich:Peet.pdfTo Trojniak figowy zrobiony z mieszaniny miodow z duzym udzialem gryki.Miod fermentowal z figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.Konkurs odbyl sie pod koniec marca, dopiero jednak niedawno dotarl do mnie arkusz ocen .Dzis zrobilem mu te fotografie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 GRatulacje, na 50 punktow az 46 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Bardzo ładnie Robin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 To Trojniak figowy zrobiony z mieszaniny miodow z duzym udzialem gryki.Miod fermentowal z figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki. Jo tego dłużej nie strzymio. Kopna sie do Ciebie lada dzień! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Wielkie gratulacje dla Ciebie Piotr :clap: Mam taką cichą nadzieję że kiedyś uda mi się skosztować tych Twoich dobroci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Halinko nie ukrywam ze fotki tez piekne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Piotruś gratulacje !! ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Zgadza się Karolku. .fotkami tylko me oczy mogę nacieszyć się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted August 27, 2016 Author Report Share Posted August 27, 2016 GRatulacje, na 50 punktow az 46 Dziekuje. To Trojniak figowy zrobiony z mieszaniny miodow z duzym udzialem gryki.Miod fermentowal z figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.Jo tego dłużej nie strzymio. Kopna sie do Ciebie lada dzień! Serdecznie zapraszam.To jednak najpierw ja przyjade do Hamburga.Musze sie zupelnie nieoczekiwanie zadomowic na tydzien w klinice w Altonie..Moze pomyslimy o jakims zlocie grupy Deutschland Nord? Wielkie gratulacje dla Ciebie Piotr Mam taką cichą nadzieję że kiedyś uda mi się skosztować tych Twoich dobroci Bardzo Ci dziekuje Halino.Wierze, ze w drodze do Holandii zatrzymacie sie u mnie i dojdzie do spotkania. Bardzo ładnie Robin Halinko nie ukrywam ze fotki tez piekne. Piotruś gratulacje !! ! Bardzo serdecznie Wam dziekuje. Wierze, ze najpozniej spotkamy sie na zimowym ,zakopianskim zlocie w marcu 2017.Tydzien temu kupilem na niego bilet lotniczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 27, 2016 Report Share Posted August 27, 2016 Czesc.. Kiedy masz wylot i powrot no i skad-dokad..Pozdrowienka.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted August 28, 2016 Author Report Share Posted August 28, 2016 Czesc.. Kiedy masz wylot i powrot no i skad-dokad..Pozdrowienka..Rayanair: Dortmund-Krakow 08.03.17. Krakow -Dortmund 13.03.17. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 Ja lece jak w tym roku, na 9 dni. W pon. 6.03 do srody nastepnego tygodnia. Trzy dni w zaj..ym miescie Krakow (obiecalem smokowi i panom z niebieskiej nyski) i reszta w zakopcu. Te daty od-przylotu jest najkorzystniejsza.! Ostatnio zaplacilem tylko 36 € za loty.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 To jednak najpierw ja przyjade do Hamburga.Musze sie zupelnie nieoczekiwanie zadomowic na tydzien w klinice w Altonie.. Moze pomyslimy o jakims zlocie grupy Deutschland Nord? Zapraszam. Pokoje gościnne u mnie są wolne. Tel. na priv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.