Jump to content

Wina,winka i inne przewinienia robimhuka.

Recommended Posts

Jako, ze grona " Regenta" w mojej winniczce tego roku bardzo skapo zbieraja cukier, postanowilem zrekompensowac to wieksza iloscia pitnych miodow.

Jednym z nastawow jest trojniak z owocami granata.

Po wyluskaniu nasionek  z 2,5 kg granatow, po zamrozeniu i odtajeniu pozyskalem z 1,2 kg. moszczu 0.5 l soku  w ktorym zawartosc cukru wynosila ok.17 Blg%, a poziom kwasow wskazywal ok .8 g/l.

Palaczylem go z niesycona brzeczka miodu lipowego w malutkim, pieciolitrowym dymionie a wartosc Blg wskazala lekko ponad 32.

Zaszczepilem drozdzami Burgund  z innego, od dwoch miesiecy pracujacego nastawu.

Za kika dni podam im ok.20 g. pozywki.

Ciag dalszy nastapi....

post-50346-0-74025700-1382286241_thumb.jpg

post-50346-0-32545000-1382286258_thumb.jpg

post-50346-0-77347100-1382286395_thumb.jpg

• 4 months later...

Siedem malych, pieciolitrowych nastawow "trojniakowych", ktore przyszly na swiat ostatniej jesieni.

Teraz po pierwszych obciagach i w trakcie zrzucania dalszych osadow.

W kolejnosci od lewej: gronowy na Rieslingu, pigwiak, granatiak, czarnobeziak, daktylak, groniak regentniak i figak.

Poza pigwiakiem wszystkie dofermentowaly do 6-8 Blg.Ten pierwszy nie chce zejsc, niewiedziec czemu ponizej 18 Blg.

Wszystkie trojniaki poza figakiem zrobione z pierwszego, wlasnego, zeszlorocznego miodu lipowego.

post-50346-0-00104500-1395314074_thumb.jpg

• 2 years later...

Z poczatkiem 2016 roku wyslalem do USA, na Swiatowy Konkurs Pitnych Miodow- Mazer Cup dwa  "trojniaki".

Bardzo przyjemnie zaskoczyla mnie jurorska ocena jednego  z nich:

Peet.pdf

To Trojniak figowy zrobiony  z  mieszaniny miodow z duzym udzialem  gryki.Miod fermentowal z  figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.

post-50346-0-88204300-1472246504_thumb.jpg

Konkurs odbyl sie  pod koniec marca, dopiero jednak niedawno dotarl do mnie arkusz ocen .

Dzis  zrobilem  mu te  fotografie.

post-50346-0-27156700-1472246335_thumb.jpg

GRatulacje, na 50 punktow az 46  :clap:

Dziekuje.

To Trojniak figowy zrobiony z mieszaniny miodow z duzym udzialem gryki.Miod fermentowal z figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.

Jo tego dłużej nie strzymio. Kopna sie do Ciebie lada dzień!

Serdecznie  zapraszam.To jednak najpierw ja przyjade do Hamburga.Musze sie  zupelnie nieoczekiwanie zadomowic na tydzien w klinice w Altonie..

Moze pomyslimy o jakims zlocie grupy Deutschland Nord? :)

Wielkie gratulacje dla Ciebie Piotr :clap:

Mam taką cichą nadzieję że kiedyś uda  mi się skosztować tych Twoich dobroci :)

Bardzo Ci dziekuje Halino.Wierze, ze w drodze do Holandii zatrzymacie sie u mnie i dojdzie do spotkania.

Bardzo ładnie Robin  :thumbsup:

Halinko nie ukrywam ze fotki tez piekne.

Piotruś gratulacje !! ! :thumbsup:

Bardzo serdecznie Wam dziekuje.

Wierze, ze  najpozniej spotkamy sie na zimowym ,zakopianskim zlocie w marcu 2017.

Tydzien temu kupilem na niego bilet lotniczy.

Ja lece jak w tym roku, na 9 dni. W pon. 6.03 do srody nastepnego tygodnia. Trzy dni w zaj..ym miescie Krakow (obiecalem smokowi i panom z niebieskiej nyski) i reszta w zakopcu. Te daty od-przylotu jest najkorzystniejsza.!

Ostatnio zaplacilem tylko 36 € za loty..