Jump to content

Wina,winka i inne przewinienia robimhuka.


Recommended Posts

Jako, ze grona " Regenta" w mojej winniczce tego roku bardzo skapo zbieraja cukier, postanowilem zrekompensowac to wieksza iloscia pitnych miodow.

Jednym z nastawow jest trojniak z owocami granata.

Po wyluskaniu nasionek  z 2,5 kg granatow, po zamrozeniu i odtajeniu pozyskalem z 1,2 kg. moszczu 0.5 l soku  w ktorym zawartosc cukru wynosila ok.17 Blg%, a poziom kwasow wskazywal ok .8 g/l.

Palaczylem go z niesycona brzeczka miodu lipowego w malutkim, pieciolitrowym dymionie a wartosc Blg wskazala lekko ponad 32.

Zaszczepilem drozdzami Burgund  z innego, od dwoch miesiecy pracujacego nastawu.

Za kika dni podam im ok.20 g. pozywki.

 

Ciag dalszy nastapi....

post-50346-0-74025700-1382286241_thumb.jpg

post-50346-0-32545000-1382286258_thumb.jpg

post-50346-0-77347100-1382286395_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Siedem malych, pieciolitrowych nastawow "trojniakowych", ktore przyszly na swiat ostatniej jesieni.

 Teraz po pierwszych obciagach i w trakcie zrzucania dalszych osadow.

W kolejnosci od lewej: gronowy na Rieslingu, pigwiak, granatiak, czarnobeziak, daktylak, groniak regentniak i figak.

Poza pigwiakiem wszystkie dofermentowaly do 6-8 Blg.Ten pierwszy nie chce zejsc, niewiedziec czemu ponizej 18 Blg.

Wszystkie trojniaki poza figakiem zrobione z pierwszego, wlasnego, zeszlorocznego miodu lipowego.

post-50346-0-00104500-1395314074_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Z poczatkiem 2016 roku wyslalem do USA, na Swiatowy Konkurs Pitnych Miodow- Mazer Cup dwa  "trojniaki".

Bardzo przyjemnie zaskoczyla mnie jurorska ocena jednego  z nich:

Peet.pdf

To Trojniak figowy zrobiony  z  mieszaniny miodow z duzym udzialem  gryki.Miod fermentowal z  figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.

post-50346-0-88204300-1472246504_thumb.jpg

Konkurs odbyl sie  pod koniec marca, dopiero jednak niedawno dotarl do mnie arkusz ocen .

Dzis  zrobilem  mu te  fotografie.

 

 

 

 

post-50346-0-27156700-1472246335_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

GRatulacje, na 50 punktow az 46  :clap:

Dziekuje.

 

 

To Trojniak figowy zrobiony z mieszaniny miodow z duzym udzialem gryki.Miod fermentowal z figami i niewielka iloscia pomaranczowej skorki.

Jo tego dłużej nie strzymio. Kopna sie do Ciebie lada dzień!

 

Serdecznie  zapraszam.To jednak najpierw ja przyjade do Hamburga.Musze sie  zupelnie nieoczekiwanie zadomowic na tydzien w klinice w Altonie..

Moze pomyslimy o jakims zlocie grupy Deutschland Nord? :)

 

Wielkie gratulacje dla Ciebie Piotr :clap:

Mam taką cichą nadzieję że kiedyś uda  mi się skosztować tych Twoich dobroci :)

Bardzo Ci dziekuje Halino.Wierze, ze w drodze do Holandii zatrzymacie sie u mnie i dojdzie do spotkania.

 

Bardzo ładnie Robin  :thumbsup:

 

Halinko nie ukrywam ze fotki tez piekne.

 

Piotruś gratulacje !! ! :thumbsup:

 Bardzo serdecznie Wam dziekuje.

 

Wierze, ze  najpozniej spotkamy sie na zimowym ,zakopianskim zlocie w marcu 2017.

Tydzien temu kupilem na niego bilet lotniczy.

Link to comment
Share on other sites

Ja lece jak w tym roku, na 9 dni. W pon. 6.03 do srody nastepnego tygodnia. Trzy dni w zaj..ym miescie Krakow (obiecalem smokowi i panom z niebieskiej nyski) i reszta w zakopcu. Te daty od-przylotu jest najkorzystniejsza.!

Ostatnio zaplacilem tylko 36 € za loty..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...