Jump to content

Krem cytrynowy - lemon curd

@hana

Recommended Posts

Składniki :

• 3 jajka (lub 2 jajka i 2 żółtka)
  • 200g cukru
  • 3 cytryny
  • 100g masła

post-53398-0-52102200-1382368034_thumb.jpg

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (sok przecedzić przez sitko)

Jajka i cukier wrzucić do garnka, dodać sok i skórkę z cytryn.

Garnek postawić na małym ogniu (lub w kapieli wodnej) i mieszać (trzepaczką lub mącidełkiem) aż zacznie gęstnieć.

Dodawać po kawałku masła i mieszać dalej do rozpuszczenia masła i zgęstnienia kremu.

Uważać, żeby się nie przypalił.

Po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, żeby się pozbyć resztek skórki cytrynowej i uzyskać gładki krem.

post-53398-0-02058900-1382368268_thumb.jpg

Krem ma konsystencję budyniu.

Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Można przechowywać ok.tygodnia.

post-53398-0-92092700-1382368355_thumb.jpg

Krem można wykorzystać do przełożenia tortu (czy innych ciast), jako nadzienie do babeczek, ciastek, naleśników, jako "polewę" do ciast lub do ich dekoracji (super wyglada na serniku).

Uwaga!!!

Często się zdarza się, że w podejrzanych okolicznościach znika z lodówki :D

Kora :) skąd  masz takie informacje że ja tak bardzo ten krem lubię? :D

A znasz inne wersje tego kremu, czy tylko cytrynową  :question:

Bardzo ciekawy przepis...zresztą wszystkie kremy na bazie jajek są wyśmienite.

Sama często używam takich kremów do przekładania ciast... tym bardziej że nie dodaje się surowych jaj :)

Mam taki stary ulubiony krem, który moja mama robiła do świątecznego tortu: jajka ubite z cukrem na parze do gęstości, po ostudzeniu dodane do utartego masła i do tego dodatki - cytryna albo kakao, albo kawa mmmmm  pychotki  :tongue:

Dodano: 21 październik 2013 - 17:30

łatwy w wykonaniu 

Łatwy, trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić

jaka ilość tego kremu otrzymamy ?

Nie mierzyłam  :blush:  ale w zależności od wielkości jajek i cytryn ok. 400-500 ml

KOra czesto robie ten curd,kiedy cytryn mam za duzo, tylko ja zostawiam skorke, nie przecedzam go. Zwykle wsadzam do sloikow jeszcze goracy i zaciagna sie,poznie trzymam jednak w lodowce. Jest bardzo dobry na siezy toast na sniadanie.Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego  :clap: Kora

Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego  

Do kruchego ciasta świetnie pasuje :)

Ciekawa jestem Aniu w jakich proporcjach dajesz składniki :question:

Każdy robi inaczej - widziałam różne wersje - zwłaszcza jeśli chodzi o ilość cukru i masła.

Ja np. cukru daję tak jak w przepisie i czasem dosładzam już po ugotowaniu jak jest jeszcze gorący.

Kora na4 cytryny mam tyle samo cukru, jednak tylko 2 jaja i 60g masla. Tylko ze u mnie jest glownie robione na toast , do tegojeszcze odrobina serka i sniadanie jest  :D

A wiesz ,ze tak samo mozesz zrobic z pomarancza czy limes?Nawet czytalam gdzies ze z mandarynki, ale to tylko z tych ,ktore maja gruba skorke, bo inaczej bedzie gorzkawe. jesli zas chcialabys zrobic to z passionfruit to na ta cala ilosc zmieni 250ml passionfruit pulp( wiesz tego srodka z owocu) + 1 cytryna. Tez smaczne.

Jesli kiedys bedziesz robic jako wypelnienie ciasta kruchego, polecam wymieszac curd z kremowym serkiem( jesli chcesz dodaj cukier, ale on bardziej rozpusci calosc), a po upieczeniu daj na koniec piane z bialek i ja po porstu lekko juz tylko podpiecz. I masz lemon tart :)

Wersję pomarańczową też robię, z mandarynek nie próbowałam.

Jadłam natomiast limonkowy i ananasowy - były równie dobre jak cytrynowy.

Passionfriut to passiflora  :question:  Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia...

Tak wyglada ten owoc.http://www.google.com.au/imgres?imgurl=http://www.flourishmagazine.com.au/images/Passion-fruit-1.jpg&imgrefurl=http://www.flourishmagazine.com.au/articles/put-some-passion-in-your-life-withpassionfruit.html&h=337&w=467&sz=18&tbnid=NXhv7hVC78yhGM:&tbnh=98&tbnw=136&zoom=1&usg=__k8_b2sJlpTDrgogsXWBd73PkEDM=&docid=YxmVugXlZF2WGM&sa=X&ei=y3tlUqy2EYjXkgXk_ICgAg&ved=0CIcBEP4dMAs

Rosnie jako pnacze

Dodano: 21 październik 2013 - 21:27

Wiesz Kora wlasnie wygrzebalam druga ksiazke z ktorej tez czasem robie i podaja ze wiecej jest cukru( 250g), wiec dokladnie nie wiem Ale nie dosladzam, jak juz robie wg ktoregos z przepisow.

I tak jesliktos bedzie chcial to doslodzi, ja wole bardziej kwaskowy smak ( lubie smak cytryny)

Edited by ANNAM

Passionfriut to passiflora  :question:  Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia...

Witam. :)  Passiflora może łatwiej będzie do znalezienia pod nazwą maracuja. Z tego co wiem, jest dostępna w dużych marketach. Mieszkam w Irlandii, u nas kupuję ją w Lidlu, na sztuki.

• 1 year later...

Specjalnie  dla Anuś - nowy przepis :)

Lemon curd - znaleziony na jakiejś stronie angielskiej, niestety nie umiem jej w tej chwili odszukać... w oryginale w uncjach

3 jajka

3 żółtka

196 g cukru

210 ml soku z cytryny

126 g masła

Sok z cytryny stawiam na garnku z wodą (na parze), wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia cukru.

W drugiej misce rozbijam jajka i żółtka i powoli wlewam gorący sok z cukrem, cały czas ubijając.

Miskę stawiam na parę i ubijam do zgęstnienia kremu - ma mieć konsystencję budyniu.

Odstawiam miskę z pary i dodaję pokrojone w kosteczki masło ( w temp. pokojowej) i ubijam do rozpuszczenia masła i połączenia składników.

Ubijałam mikserem na małych obrotach, przez co krem jest bardziej puszysty.

Edited by @hana