@hana Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Krem cytrynowy - lemon curd Składniki :3 jajka (lub 2 jajka i 2 żółtka)200g cukru3 cytryny100g masła Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (sok przecedzić przez sitko)Jajka i cukier wrzucić do garnka, dodać sok i skórkę z cytryn.Garnek postawić na małym ogniu (lub w kapieli wodnej) i mieszać (trzepaczką lub mącidełkiem) aż zacznie gęstnieć.Dodawać po kawałku masła i mieszać dalej do rozpuszczenia masła i zgęstnienia kremu.Uważać, żeby się nie przypalił.Po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, żeby się pozbyć resztek skórki cytrynowej i uzyskać gładki krem. Krem ma konsystencję budyniu.Po ostygnięciu wstawić do lodówki.Można przechowywać ok.tygodnia. Krem można wykorzystać do przełożenia tortu (czy innych ciast), jako nadzienie do babeczek, ciastek, naleśników, jako "polewę" do ciast lub do ich dekoracji (super wyglada na serniku). Uwaga!!!Często się zdarza się, że w podejrzanych okolicznościach znika z lodówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Kora skąd masz takie informacje że ja tak bardzo ten krem lubię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Krem cytrynowy - lemon curd Bardzo ciekawy przepis...zresztą wszystkie kremy na bazie jajek są wyśmienite.Sama często używam takich kremów do przekładania ciast... tym bardziej że nie dodaje się surowych jaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Kora ... super przepis łatwy w wykonaniu ... :clap:jaka ilość tego kremu otrzymamy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Kora skąd masz takie informacje że ja tak bardzo ten krem lubię? A znasz inne wersje tego kremu, czy tylko cytrynową Krem cytrynowy - lemon curd Bardzo ciekawy przepis...zresztą wszystkie kremy na bazie jajek są wyśmienite.Sama często używam takich kremów do przekładania ciast... tym bardziej że nie dodaje się surowych jaj Mam taki stary ulubiony krem, który moja mama robiła do świątecznego tortu: jajka ubite z cukrem na parze do gęstości, po ostudzeniu dodane do utartego masła i do tego dodatki - cytryna albo kakao, albo kawa mmmmm pychotki Dodano: 21 październik 2013 - 17:30łatwy w wykonaniu Łatwy, trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić jaka ilość tego kremu otrzymamy ?Nie mierzyłam ale w zależności od wielkości jajek i cytryn ok. 400-500 ml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 KOra czesto robie ten curd,kiedy cytryn mam za duzo, tylko ja zostawiam skorke, nie przecedzam go. Zwykle wsadzam do sloikow jeszcze goracy i zaciagna sie,poznie trzymam jednak w lodowce. Jest bardzo dobry na siezy toast na sniadanie.Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego Kora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego Do kruchego ciasta świetnie pasuje Ciekawa jestem Aniu w jakich proporcjach dajesz składniki Każdy robi inaczej - widziałam różne wersje - zwłaszcza jeśli chodzi o ilość cukru i masła.Ja np. cukru daję tak jak w przepisie i czasem dosładzam już po ugotowaniu jak jest jeszcze gorący. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Kora na4 cytryny mam tyle samo cukru, jednak tylko 2 jaja i 60g masla. Tylko ze u mnie jest glownie robione na toast , do tegojeszcze odrobina serka i sniadanie jest A wiesz ,ze tak samo mozesz zrobic z pomarancza czy limes?Nawet czytalam gdzies ze z mandarynki, ale to tylko z tych ,ktore maja gruba skorke, bo inaczej bedzie gorzkawe. jesli zas chcialabys zrobic to z passionfruit to na ta cala ilosc zmieni 250ml passionfruit pulp( wiesz tego srodka z owocu) + 1 cytryna. Tez smaczne. Jesli kiedys bedziesz robic jako wypelnienie ciasta kruchego, polecam wymieszac curd z kremowym serkiem( jesli chcesz dodaj cukier, ale on bardziej rozpusci calosc), a po upieczeniu daj na koniec piane z bialek i ja po porstu lekko juz tylko podpiecz. I masz lemon tart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Wersję pomarańczową też robię, z mandarynek nie próbowałam.Jadłam natomiast limonkowy i ananasowy - były równie dobre jak cytrynowy. Passionfriut to passiflora Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 (edited) Tak wyglada ten owoc.http://www.google.com.au/imgres?imgurl=http://www.flourishmagazine.com.au/images/Passion-fruit-1.jpg&imgrefurl=http://www.flourishmagazine.com.au/articles/put-some-passion-in-your-life-withpassionfruit.html&h=337&w=467&sz=18&tbnid=NXhv7hVC78yhGM:&tbnh=98&tbnw=136&zoom=1&usg=__k8_b2sJlpTDrgogsXWBd73PkEDM=&docid=YxmVugXlZF2WGM&sa=X&ei=y3tlUqy2EYjXkgXk_ICgAg&ved=0CIcBEP4dMAs Rosnie jako pnaczeDodano: 21 październik 2013 - 21:27Wiesz Kora wlasnie wygrzebalam druga ksiazke z ktorej tez czasem robie i podaja ze wiecej jest cukru( 250g), wiec dokladnie nie wiem Ale nie dosladzam, jak juz robie wg ktoregos z przepisow.I tak jesliktos bedzie chcial to doslodzi, ja wole bardziej kwaskowy smak ( lubie smak cytryny) Edited October 21, 2013 by ANNAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Wersja pomarańczowa kremu Ja jednak najbardziej lubię cytrynową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Kora jeszcze teraz przetestuj z innymi cytrusami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Najbardziej lubię cytrynowy, taki mocno kwaskowy. Pomarańczowy robię rzadziej Inne... kto wie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Kora mozesz pomieszac. Smak cytryny zawsze bedzie przewazal jak i zapach pomarancza, wiec jesli bedzie taka mieszanka, to cytrynowy o zapachu pomaranczowny moze byc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Mam pytanie, czy krem powinien sie gotowac ( bulgotac )? Jesli nie to do jakiej temp. go podgrzewac.Dziekuje yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Yogi, ja zawsze robie na parze. Woda wrze w garnku iw misce mam curd ciagle mieszam, krem sam zgestnieje a jajka beda jakby to powiedziec nie surowe. Nigdy nie mierzylam temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Dziekuje o taka odpowiedz mi chodzilo, dam znac jak mi poszlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danusia007 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Passionfriut to passiflora Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia... Witam. Passiflora może łatwiej będzie do znalezienia pod nazwą maracuja. Z tego co wiem, jest dostępna w dużych marketach. Mieszkam w Irlandii, u nas kupuję ją w Lidlu, na sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted April 4, 2015 Author Report Share Posted April 4, 2015 (edited) Specjalnie dla Anuś - nowy przepis Lemon curd - znaleziony na jakiejś stronie angielskiej, niestety nie umiem jej w tej chwili odszukać... w oryginale w uncjach 3 jajka3 żółtka196 g cukru210 ml soku z cytryny126 g masła Sok z cytryny stawiam na garnku z wodą (na parze), wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia cukru.W drugiej misce rozbijam jajka i żółtka i powoli wlewam gorący sok z cukrem, cały czas ubijając.Miskę stawiam na parę i ubijam do zgęstnienia kremu - ma mieć konsystencję budyniu.Odstawiam miskę z pary i dodaję pokrojone w kosteczki masło ( w temp. pokojowej) i ubijam do rozpuszczenia masła i połączenia składników.Ubijałam mikserem na małych obrotach, przez co krem jest bardziej puszysty. Edited April 4, 2015 by @hana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.