morfeusz300 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Witam pięknie!Chciałem pokazac moją wędzarnie wzorowaną na wędzarni mr Beiota:)Moja wędzareczka została zbudowana z dwóch betonowych płyt o wymiarach 900mmx600mm, cegły,desek sosnowych o gr 25mm,Wysokośc paleniska 550mm, wysokosc komory wędzarniczej 1700mm wysokośc daszku 350mm,dwa deflektory o wymiarach 450x450 i 400x400.W całości wędzarnia ma 2500mm,na początku myślałem że się rozpędziłem z wielkością ale dzisiaj uważam że jest w sam raz a i nawet czasem za mała jak znajomi poproszą o wędlinki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darios800 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Wędzarnia fajna widze że przestudiowałeś lekture stronki WB i wybrałeś fajny projekt teraz wrzuć foty z wędzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Dzięki darios800,no troszkę siedziałem na forum ale chyba więcej w garażu czasu spędziłem na budowie:)Wszystko wykonałem sam począwszy od wykonania konstrukcji drewnianej Furtkę do paleniska też wykonałem sam;)Dodano: 24 październik 2013 - 21:53Pierwsze wędzenie:)) A taki efekt końcowy,jeszcze się wiele muszę nauczyc ale już jakoś wychodzi:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Trochę się osmoliły, coś nie dopilnowałeś.Ale wędzarnia pierwsza klasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 No tak miro masz racje ale za pierwszym razem i tak niezle wyszło,teraz tylko byle do przodu i aby następne wychodziły lepiej:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Dokładnie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 To mnie wygląda na przeładowanie wędzarni wyrobami . następny raz zrób trochę luźniej w wędzarni i zobaczysz jak wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Ok, dzięki za cennom uwagę spec202 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Szyber tez zamontowałem w komorze paleniskowej,bardzo pomocny przy wkładaniu wędlinek,oczka tak nie łzawią ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 morfeusz Pozdraiwam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas_gosport Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 super ci wyszło. teraz tylko uczyć się na błedach i do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Mi to bardziej wygląda na dymienie wilgotnego wsadu niż przeładowaną wędzarnię, wszak widać że luzu między mięsiwem jest dość.Kiełbaska jest prawie ekstra, tylko szynka i baleron jak domniemywam lekko się okopcił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Mi to bardziej wygląda na dymienie wilgotnego wsadu niż przeładowaną wędzarnię Zwróć uwagę na niedowędzenia (białe miejsca) na kiełbasie.To niestety moim zdaniem efekt przepełnionej wędzarni i nieumiejętnego operowania kijami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Białe miejsca na kiełbasie są bo mu się stykała jedna z drugą. Też mi się czasami tak zdarzy, że nie zauważę.Zerknij na szynki i balerony.Wisiały najbliżej wylotu i są okopcone, jakby po mokrym jechał z dymem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 29, 2013 Author Report Share Posted October 29, 2013 super ci wyszło. teraz tylko uczyć się na błedach i do przodu.Tak zrobię i nie popuszczę aż mi nie wyjdzie Elegancko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Tak zrobię Morfi nie jest żle,dopieścisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 29, 2013 Author Report Share Posted October 29, 2013 i nieumiejętnego operowania kijami Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie ... Dodano: 29 październik 2013 - 19:39 Tak zrobięMorfi nie jest żle,dopieścisz Oj tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie .. Sądzę ,że jakbyś przekładał kije to byś nie miał tych niedowędzonych miejsc .Dodano: 29 październik 2013 - 21:42 Białe miejsca na kiełbasie są bo mu się stykała jedna z drugą. Takie miejsca o których piszesz powstają ale miejscowo i na zewnątrz a nie na 3/4 długości batonu i to wewnątrz ..Przyjrzyj się dobrze zdjęciu kiełbasy to może zmienisz zdanie.Po drugie sam sobie zaprzeczasz pisząc ,że było dość luźno w wędzarni to te batony się nie stykały co zresztą widać na zdjęciu.Moim zdaniem jakby przekładał kije tego efektu by nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 To chyba inne zdjęcia oglądamy, bo ja widzę wewnątrz kiełbas i przy łączeniu pętek.Co do przekładania masz oczywiście rację, powinno się to robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 29, 2013 Author Report Share Posted October 29, 2013 Czyli dodatkowo mam przekładac we wędzarni wędliny z jednego miejsca na drógie .. Sądzę ,że jakbyś przekładał kije to byś nie miał tych niedowędzonych miejsc . Tak też uczynię Arkadiuszu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mucho Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Bardzo mi sie podoba twoja wedzarnia.Mam zamiar budowac podobna na wiosne ale z szuflada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 30, 2013 Author Report Share Posted October 30, 2013 Bardzo mi sie podoba twoja wedzarnia.Mam zamiar budowac podobna na wiosne ale z szuflada.życzę owocnej pracy:))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darios800 Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 może dłuzsze osuszanie też pomoże i nie będą takie osmolone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 dokładnie osuszanie numerem jeden tak to dzisiaj wyszło u mnie no i wedle rad powyższych mniejsza ilośc we wędzarni jeszcze raz wielkie dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naginajka Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 No i pięknie, prawie jak w mojej morfeusz300 a tak w ogóle to gdzie ta wędzarnia stoi: Szare, Pszczyna czy Belfast?Bo jak po sąsiedzku to może bym Cię odwiedził przy jakimś wędzeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts