madziunia Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Czy udo indyka dzieli się na udziec i podudzie? Tłumaczę tekst z języka niemieckiego i trudno jest mi znaleźć adekwatne określenie. Kontekst jest taki, że udo/udziec/noga/ćwiartka??? dużych egzemplarzy dzielone jest na podudzie i...Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Witam!Postaram się nieco pomóc.Ćwiartka tylna, powstaje przy przecięciu tuszki indyka najpierw przed żebrami, a następnie tylnej połowy wzdłuż kręgosłupa, wtedy powstają dwie ćwiartki tylne.Z ćwiartki możemy wydzielić udo i podudzie(w przypadku kurczaka, nazywamy to pałką), a noga to to żółte na samym dole :wink: .Ale tam są chyba troszkę pomylone nazwy.Może ktoś jeszcze się wypowie, i mam nadzieję, że to w czymś pomogło.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziunia Posted July 10, 2007 Author Report Share Posted July 10, 2007 Witam! Postaram się nieco pomóc. Ćwiartka tylna, powstaje przy przecięciu tuszki indyka najpierw przed żebrami, a następnie tylnej połowy wzdłuż kręgosłupa, wtedy powstają dwie ćwiartki tylne. Z ćwiartki możemy wydzielić udo i podudzie(w przypadku kurczaka, nazywamy to pałką), a noga to to żółte na samym dole :wink: . Ale tam są chyba troszkę pomylone nazwy. Może ktoś jeszcze się wypowie, i mam nadzieję, że to w czymś pomogło. Pozdrawiam! Bardzo dziękuję za odpowiedź - bardzo mi ona pomogła. Jedyny problem, z którym obecnie jeszcze walczę to "udziec" - co to właściwie jest? Synonim uda, czy może udo+podudzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Prawdopodobnie, jest tak jak napisałaś, że jest to udo+podudzie razem, przynajmniej tak mi się wydaje.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Kupując udziec nie mamy w nim podudzia. Podudzie osobny element patrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1308 przekładając to na rozbiór wp to jak golonka a udziec to jak szynka bez golonki bynajmniej ja tak rozumiem Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Znam prostszy sposób na określenie i wcale nie jest to moja nazwa, a raczej sprzedawcy, handlowca, a mianowicie udo i udko. Udko odnośnik pałki kurczaka, a udo konkretny kawałek .... ( co kraj to obyczaj ) :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Ja bym się jednak upierał przy moim :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziunia Posted July 10, 2007 Author Report Share Posted July 10, 2007 Serdecznie dziękuję za pomoc! :-) Jesteście the best! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Nie ma sprawy. Odrobisz w polu :grin: :wink:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salceson Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Jutro się wybieram na rynek ostatnio widziałem tam swojskiego indyka facet chciał za indyka 120 zł cena do negocjacji miał chyba jedenaście kilo nie wiem czy to dobra cena jak myślicie.W sumie chodzi mi głównie o to jak go efektywnie wykorzystać,nie chcę go piec w całości na święto Dziękczynienia bo nie obchodzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts