Jump to content

Indyk


madziunia

Recommended Posts

Czy udo indyka dzieli się na udziec i podudzie? Tłumaczę tekst z języka niemieckiego i trudno jest mi znaleźć adekwatne określenie. Kontekst jest taki, że udo/udziec/noga/ćwiartka??? dużych egzemplarzy dzielone jest na podudzie i...

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Witam!

Postaram się nieco pomóc.

Ćwiartka tylna, powstaje przy przecięciu tuszki indyka najpierw przed żebrami, a następnie tylnej połowy wzdłuż kręgosłupa, wtedy powstają dwie ćwiartki tylne.

Z ćwiartki możemy wydzielić udo i podudzie(w przypadku kurczaka, nazywamy to pałką), a noga to to żółte na samym dole :wink: .

Ale tam są chyba troszkę pomylone nazwy.

Może ktoś jeszcze się wypowie, i mam nadzieję, że to w czymś pomogło.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Witam!

Postaram się nieco pomóc.

Ćwiartka tylna, powstaje przy przecięciu tuszki indyka najpierw przed żebrami, a następnie tylnej połowy wzdłuż kręgosłupa, wtedy powstają dwie ćwiartki tylne.

Z ćwiartki możemy wydzielić udo i podudzie(w przypadku kurczaka, nazywamy to pałką), a noga to to żółte na samym dole :wink: .

Ale tam są chyba troszkę pomylone nazwy.

Może ktoś jeszcze się wypowie, i mam nadzieję, że to w czymś pomogło.

Pozdrawiam!

Bardzo dziękuję za odpowiedź - bardzo mi ona pomogła. Jedyny problem, z którym obecnie jeszcze walczę to "udziec" - co to właściwie jest? Synonim uda, czy może udo+podudzie?

Link to comment
Share on other sites

Znam prostszy sposób na określenie i wcale nie jest to moja nazwa, a raczej sprzedawcy, handlowca, a mianowicie udo i udko. Udko odnośnik pałki kurczaka, a udo konkretny kawałek .... ( co kraj to obyczaj ) :smile:
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Jutro się wybieram na rynek ostatnio widziałem tam swojskiego indyka facet chciał za indyka 120 zł cena do negocjacji miał chyba jedenaście kilo nie wiem czy to dobra cena jak myślicie.

W sumie chodzi mi głównie o to jak go efektywnie wykorzystać,nie chcę go piec w całości na święto Dziękczynienia bo nie obchodzę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...