kafelek Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 witam kupiłem dziś kawałek wołowiny na tatara ,już w sklepie zauważyłem że wołowina po odkrojeniu jest dziwna mianowicie powierzchnia była czerwona a środek powiedzmy że był szary ,było widać że wierzchnia strona była odkrawana,po odkrojeniu kawałka mięsa było widać różnicę w kolorze ,po przywiezieniu do domu kolor się wyrównał to znaczy że zrobił się czerwony, a bardziej dziwna sytuacja nastąpiła po szatkowaniu mięsa gdzie mięso powinno się zrobić szare a ono zrobiło bardziej czerwone ,ciekawy jestem co dodają do wołowiny by była cały czas czerwona .czy może ktoś odpowiedzieć co dodają do mięsa,wiem jedno że nie kupię tam już nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 KAfel w Australii sprawdzaja malych producentow miesa, spryskiwane kawalki miesa byly CArbon Monoxide. To powoduje ,ze mieso ma wystawie jest tak ladnie czerwone. Nie wiem jak w Polsce, ale moze tez znalazl sie jakis specjalista od kolorowania miesa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 kupiłem dziś kawałek wołowiny na tatara ,już w sklepie zauważyłem że wołowina po odkrojeniu jest dziwna mianowicie powierzchnia była czerwona a środek powiedzmy że był szary ,było widać że wierzchnia strona była odkrawana,po odkrojeniu kawałka mięsa było widać różnicę w kolorze Od lat kupuje wołoinę na '' tatara'' i zawsze ''to '' tak wygląda...może nie tak szare, jak ciemniejsze... widać...wołowe inaczej reaguje z ''tlenem'' niż wieprzowe Jak sprawdzone i nie ''zapaprane'' zródło , to można spokojnie zajadać.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Choć ja gucio wiem (jak napisał w jednym poście Abratek) to postaram się wyjaśnić to zjawisko.O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę. Zatem, jeśli kroiłeś mięso i zmieniało ono barwę, oznacza to, że miałeś do czynienia ze świeżym mięsem.Jeśli mistrzowie tego forum potrafią coś dorzucić od siebie to temat może okazać się bardzo ciekawy a jego wartości poznawcze nie do przecenienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 (edited) Choć ja gucio wiem (jak napisał w jednym poście Abratek) to postaram się wyjaśnić to zjawisko.O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę. Zatem, jeśli kroiłeś mięso i zmieniało ono barwę, oznacza to, że miałeś do czynienia ze świeżym mięsem.Jeśli mistrzowie tego forum potrafią coś dorzucić od siebie to temat może okazać się bardzo ciekawy a jego wartości poznawcze nie do przecenienia. Pewnie znowu napiszesz że ktoś się czepia ale jeśli nie jesteś autorem tekstu to wypadało by podać źródło kopiowania a mianowicie:http://kteresz.sd.prz.edu.pl/pl/67/art4877.htmlPlikmięso i przetwory mięsne - produkty_miesne.pdfStrona 4. A jest tam napisane:O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę, a działanie wysokiej temperatury (pieczenie, gotowanie) powoduje tworzenie brązowej metmioglobiny:tlen tlen+tempMIOGLOBINA OKSYMIOGLOBINA METMIOGLOBINA (naturalna czerwona) ( jasnoczerwona ) (brązowa)Zachowanie jasnoczerwonej barwy wędlin poddanych obróbce termicznej możliwe jest dzięki następującej przemianie zachodzącej w czasie peklowania. Całkiem jakby toczka w toczke Edited October 30, 2013 by karkan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Gucio wie, ale skopiować potrafi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 (edited) Hahaha, wiedziałem, że będziecie się czepiać i jak najczęściej bywa, nic nowego do tematu nie wnosicie oprócz bicia piany.Zaś co do cytowanego lpliku pdf to umieściłem go w jednym ze wcześniejszych swoich postów. Jak widać czytacie ale sensownie dyskutować nie potraficie. Edited October 30, 2013 by Bandolini Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ? Na to wychodzi. Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem. Najdziwniejsze, że tak samo robią moderatorzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 1.Skąd cytowane powinno być przy każdym cytacie.2.Nie widzę w Twoim poście cudzysłowia co oznaczało by że jest to cytat a nie Twoja myśl.3. Napisałeś „to postaram się wyjaśnić to zjawisko” czyli Ty wyjaśniasz czy po prostu kopiujesz kogoś tekst?4.Nie chodzi o bicie piany. Wypowiadasz się niejednokrotnie już jako wielki szpec innych szpeców obrażasz a jak widać Twoja wiedza pochodzi z tego co na szybko google wyszuka.5. To że plik umieściłeś w innym poście nic nie znaczy nie muszę czytać wszystkich Twoich postów. Druga sprawa w którym poście jest niby ten link? Miro potrafimy rozmawiać. Pokazałem że tekst napisany przez Pana wyżej nie jest jego tekstem to wszystko. Ja też mogę wklejać książki ale to nie chyba w tym rzecz tym bardziej nie podając że tekst nie jest mój. No chyba że jest to w porządku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 No nie jest w porządku.Nie raz wklejam tekst, tylko po to by się nie urobić i nie powielać tego samego, jednak daję info że to cytat ! Bandolini.Jak przeczytałem Twoją wypowiedź, to szacum, ale kiedy doszło do mnie że ten tekst gdzieś już czytałem ..... szacun zgasł. Hahaha, wiedziałem, że będziecie się czepiać i jak najczęściej bywa, nic nowego do tematu nie wnosicie oprócz bicia piany. I to Twoje ha,ha,ha mnie dopiło, wiedziałeś że tak będzie, a mimo to .... tylko po co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem. O nie , nie ... ''Drogi Panie'' ... Kto tu Kogo z błotem miesza...? To ja widzę... Od dłuższego czasu , czytając ''niektóre'' Twoje wypowiedzi , jestem co najmniej poirytowana ! Twoja arogancja nie ma granic... Proponuje ochłonąc i zmienić to ''wrogie'' nastawienie na bardziej przyjazne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 (edited) wiedziałeś że tak będzie, a mimo to .... tylko po co ? Tutaj nie potrafi się dyskutować. Z założenia, wszystkie posty pisane przez użytkowników mających wiele postów (czytaj:guru) są odbierane jako pewnik. Ja się z tym nie zgadzam i drążę temat, w którym najczęściej nikt nie ma nic sensownego do powiedzenia. Czy jako niedoświadczony w temacie nie mam do tego prawa? Od razu należy zgnoić? Kto w tym temacie napisał coś sensownego? No kto? Żadnej sensownej odpowiedzi. Czekam na DZIADKA, choć chłop młody coś wie w temacie (chyba). Edited October 30, 2013 by Bandolini Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Nikt Cię nie gnoi, przynajmniej nie ja, jak coś do kogoś masz pisz na PW.Wystarczyło przy swojej odpowiedzi napisać cytuję ........ i po sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Bandolini ja już jak napisałem, zawieszam pisanie na tym forum . Prosił bym Ciebie byś odemnie się odczepił i nigdzie nie wymieniał mojego nicka .Administratorów proszę o dopilnowanie tego. A z drugiej strony gratuluję, że w tak prosty sposób rozwalasz to forum. . Ja nie będę brał udziału w tej hucwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 No i jak zwykle ,a miało być o czerwonym mięsie wołowym Powoli zaczyna to być lekko niestrawne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 miro, dnia 30 Paź 2013 - 11:07, napisał: Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ? Na to wychodzi. Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem. Najdziwniejsze, że tak samo robią moderatorzy. To jest tak zwany szacunek do drugiego człowieka , a skoro Ty Bondo... go nie masz to nie oczekuj od innych. Mięso wołowe ma z reguły Ciemno czerwoną do brunatnej barwy. Efekt zmiany barwy jest najbardziej zauważany przy mięsie w opakowaniu vac = pozbawienie produktu zamkniętego tlenu , kolor mięsa ciemno brązowy , po rozpakowaniu mięso potrzebuje około 1 godziny ,żeby się natlenić i przybrać barwę czerwoną , jednak na przekroju barwa będzie się różnić (ograniczony dostęp tlenu do środka danego kawałka mięsa) Mięso pakowane MAP zawiera mieszankę najczęściej 3 gazów i mięso ma piękną barwę na zewnątrz, ale w środku będzie ciemne. Warto też wspomnieć o odgniataniu się mięsa wołowego , gdzie barwa kawałka stykającego się np z drugim kawałkiem potrafi przybrać barwę zieloną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Kafelek. Kupiłeś mięso wołowe - świeże. Mięso wołowe jest jednym z najtrudniejszych mięs do sprzedaży.Dlatego, że w miejscu styku dwóch warstw mięsa " odgniatanie - wg spec202" następuje powstanie takiej formy mioglobiny, która nie reaguje z tlenem. W efekcie końcowym na powierzchni nie tworzy się piękna różowa barwa lecz ciemno szara, brunatna - nieapetyczna. Po kilku dniach pod powierzchnią nieapetycznej warstwy można dostrzec szarą warstwę przypominającą mięso po obróbce termicznej.Kafelek. Zakupione mięso wołowe po rozdrobnieniu przybrało barwą jasna różowa pod wpływem tlenu z powietrza- efekt szatkowania. w Australii sprawdzaja malych producentow miesa, spryskiwane kawalki miesa byly CArbon Monoxide W Europie jest zakazany dodatek tlenku węgla do mięsa świeżego. Powód. Ochrona konsumentów przed zakupem mięsa zepsutego a wyglądającego na świeże.Kafelek jeszcze jedno. Nie obrażaj się na sklep, zepsutego mięsa nie kupiłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts