tubis3 Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Witam wszystkich ForumowiczówZnalazłem w sieci pewien filmik pokazujący produkcję oscypka, miałem do niego link ale ktoś go usunął Na filmie była dokładnie pokazana produkcja oscypka, według przepisu Beiot'a http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypekz tą różnicą że był dodany kwasek cytrynowy i do formowania osatatecznej postaci oscypka były one moczone na krótką chwilę w wodzie o temp. 85C. Po tym zabiegu ten ser był strasznie elastyczny, osoba na tym filmie pletła z niego warkocze co mnie bardzo zaskoczyło. Po moich doświadczeniach z produkcją oscypka nigy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu, co więcej, nawet mam małe problemy z uformowaniem, po dłużyszm ugniatatniu uda się otrzymać jakąś postać ale to nie jest to co było pokazane na tym filmie. Czy wy również macie jakieś problemy z formowaniem oscypków? Jak wy sobie z tym radzicie? Może macie jakieś pomysły, rady? Poniżej podaję link do strony z tym filmikiem, ale on niestety nie działa http://www.jakzrobic.biz/jak-zrobic-oscypek-smazony-w-ziolach-prowansalskich/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Może oto Ci chodziło: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted October 31, 2013 Author Report Share Posted October 31, 2013 Niestety to nie ten filmik, ale właśnie tam gość uzyskał identyczny efekt jak na tym filmiku. Dodam że swoje serki robię tylko z kroweigo mleka (prosto z udoju), ale czy owczy ser miałby taki wpływ na elastycznaść przy produkcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 u mnie ten link z filmikiem podanym przez ciebie działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Mi też zaczął działać a rano nie działał, ale to jest filmik do robienia mozzarelli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 u mnie robi oscypki , no nazwijmy to oscypki jakieś kuleczki serowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 Na filmie okazana jest produkcja mozarelli.Kwas cytrynowy dodany do mleka powoduje ciągliwość skrzepu w podwyższonej temperaturze. Podwyższona kwasowość wpływa również na szybkie uzyskanie skrzepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 No właśnie , ale przyznam że tak mozarelli nie robiłem muszę spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Na filmie okazana jest produkcja mozarelli.Kwas cytrynowy dodany do mleka powoduje ciągliwość skrzepu w podwyższonej temperaturze. Podwyższona kwasowość wpływa również na szybkie uzyskanie skrzepu. Czyli popularne oscypki robione są "na szybkiego", pod klienta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Kwasek cytrynowy dodaje sie razem z podposzczką czy tylko sam kwasek? Jaka ilość kwasku na 1 litr mleka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Zapytaj kolege Bandolinii ,on wie wszystko w każdym temacie !!!! Edited November 6, 2013 by Wujaszek Tom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezary883 Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Kwasek cytrynowy dodaje sie razem z podposzczką czy tylko sam kwasek? Jaka ilość kwasku na 1 litr mleka?i co ile tego kwasku ? bo chce zrobic na dniach oscypka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 kwasek daje sie by zmienic PH przy mozzareli, jesli ktos nie ma podpuszczki to może dac kwasek cytrynowy czy sok z cytryny, nawet ocet przy produkcji sera a'la korycinskiego czy a'la włoskiego, ilości nie pamiętam so przepisy w sieci, powiem tylko że praktycznie nie czuć tego kwaśnego dodatku jakby to się wydawało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts