Jump to content

Kiełbasy Arkadiusza


arkadiusz

Recommended Posts

Zakupiłem 5 szt łopatki b/s,b/k,b/tł i z tego oprócz kilku szynek uzyskałem między innymi

 

 

1. 2 kg I wp z łopatki

2. 3 kg IIa wp. z łopatki

3. 1 kg III wp wykrojonej z łopatki

4. 2 kg podgardla b/s i bez gruczołów

 

Mięso zapeklowane dawką 20g/kg pół na pół soli i peksoli przez 48h

 

Przyprawy:

1.Pieprz - 1g/kg

2.Czosnek 2g/kg

3.Woda - 250 g

 

Rozdrabnianie:

 

1.I wp sitko 20 i 16 50/50%

2.II wp sitko 10

3.III wp sitko 2+ kutrowanie

4.Podgardle sitko 6

 

Po załadowaniu do osłonek celulozowych wędziłem w temp. 45-55C, a następnie parzyłem do uzyskania w środku 68C. Po parzeniu kiełbasa wisiała sobie 3 dni do utraty na wadzę 10%

 

 

A oto efekt końcowy:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 364
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dziś kabanosy i trochę dodatków.

 

Zakupiłem szynkę z biodrówką i 5 kg II wp.Do otrzymania I wp użyłem mięsień półbłoniasty i biodrówkę.Po klasyfikacji otrzymałem:

 

 

Przyprawy:

1.Mięso zapeklowane mieszanką soli i peksoli 50/50 przez 72h - 20g/kg

2.Pieprz - 1,4g/kg

3.Gałka - 1g/kg

4.Kminek - 1g/kg

 

Rozdrobnienie:

 

 

 

 

 

 

 

 

Po wędzeniu i podpiekaniu:

 

 

 

Niestety podpiekanie w mojej komorze z użyciem grzałki 2000W ( 72C to górna granica) nie sprawdziło się i musiałem na drugi dzień rozpalić wędzarnię i podpiec kabanosy.Teraz się suszą. Przekrój zamieszczę później. Jak dla mnie trochę za chude, ale takie było zamówienie mojej LP i wnucząt.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Słowo się rzekło, to przepis na białą z peklowanego mięsa.

Skład surowcowy.

1.I wp - 0,70 kg - sitko 12
2. IIa wp - 4,2 kg - sitko 8
3. III wp - 1,2 kg - sitko 3 dwukrotnie
Podgardle - 1 kg - sitko 6

Przyprawy.

1.Mięso peklowane mieszanka soli/peksoli 50/50 - 20g/kg przez 3 dni
2.Pieprz - 1g/kg
3.Majeranek - 1,5g/kg
4.Czosnek - 2g/kg
Zimna woda w ilości 800ml


http://img17.imageshack.us/img17/5645/dsc03583bk.jpg

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

I żeby nie było ,że tylko rybą się żywimy to troszkę kiełbaski z połcia do tej pysznej :thumbsup: rybki faszerowanej zrobiłem i troszeczkę łososia wędzonego na gorąco :grin:

 

 

http://imageshack.us/a/img32/1314/003oxt.jpg

 

http://imageshack.us/a/img197/2627/006ynj.jpg

 

http://imageshack.us/a/img6/5407/008kxo.jpg

Link to comment
Share on other sites

Arkadiusz możesz się podzielić przepisami na tą kiełbaskę jak i na paprykę?

Mogę ,ale z kiełbasą będzie problem bo robiłem z tego co mi w ręce wpadło :grin: .

 

Papryka w oleju

 

1.Papryka czerwona ,

2. Olej

3.Czosnek

4.Majeranek lub inne zioła

5.Sól

 

Całą paprykę myjemy i kładziemy na blasze i do piekarnika.Temp .200C opiekacz.

Jak papryka się podpiecze ( trzeba obracać) tak ,że wierzchu jest już lekko przypalona i odstaje skórka to wyjmujemy i wsadzamy do torebki foliowej i zawiązujemy.Czekamy ok. 0,5 h , zdejmujemy skórkę i pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek.Wkładamy do słoika ,solimy,dajemy po jednym ząbku czosnku , majeranek i zalewamy gorącym olejem (120C) i zamykamy na gorąco.Można zalać zimnym olejem, ale wtedy konieczna jest pasteryzacja

 

Teraz kiełbasa z tym, że będzie to przepis orientacyjny jeśli chodzi o skład surowcowy.

 

Kiełbasa z "połcia"

 

1.I wp - ok 1,5kg z łopatki

2.II wp- ok. 30% tłuszczu - ok. 3,5 kg - z obróbki szynek

3 II wp. ok. 50% tłuszczu - ok.2 kg

 

Przyprawy

1.Pieprz - 1g/kg

2. Majeranek - 1.5g/kg

3.Jałowiec - 1-1,5g /kg

4.0,5 l zimnej wody

 

Wszystkie klasy zapeklowane razem mieszanką 50/50 soli/peklosoli dawką 20 g/kg

Rozdrabnianie na jednym sitku 10 mm. Mieszanie do anielskich.Nabijana w jelita 28/30, wędzona ,parzona przez 20 min. w wodzie o temp.72C.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Dostałem w prezencie od kolegi kiełbasę białą ,którą zrobił na święta.Niestety nie mogę na razie napisać jak smakuje bo potrzebuję Waszej opinii a ja mogę być podejrzany o nieobiektywną ocenę.Dodam tylko ,że podstawowy skład to I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.

Tylko proszę bez wazeliny. :grin:.Później napiszę jak smakuje.

 

.

Link to comment
Share on other sites

.Niestety nie mogę na razie napisać jak smakuje bo potrzebuję Waszej opinii a ja mogę być podejrzany o nieobiektywną ocenę.Dodam tylko ,że podstawowy skład to I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.

Jak dla mnie wygląda bardzo smakowicie.. wiem że napiszesz że jest za chuda... :wink:

co wynika z podanego składu :wink:

Link to comment
Share on other sites

to nie wyklucza użycia innych surowców

 

To nie jest podpucha :grin: .Proszę się nie bać napisać swoja opinię.Podbiję temat i wyjaśnię.Może źle się wyraziłem. :sad:.Skład podstawowy i jedyny , żadnych innych dodatków prócz gorącej wody i przypraw nie ma.

Czekam na dalsze komentarze szczególnie od osób ,które są w stanie na podstawie zdjęcia i podanego składu ocenić czy wyrób będzie pierwsza klasa czy niezjadliwy.

 

A może mała sonda. :grin:

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.Przypomnę ,że 80% to Iwp z szynki pokrojone w małe kawałki 0,5x0,5 cm i 20% to Iwp z łopatki zmielone na sitku 6mm.Wszystko wymieszane z dodatkiem ok.8% gorącej wody o temp.80C

Link to comment
Share on other sites

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.

chyba nikt a już na pewno nie TY :lol: (tłustożerco :grin: )

smakuje pewnie jak krucha szynkowa

zastanawia mnie tylko jakim cudem się nie rozpada :rolleyes:

inną sprawą jest to czym była mielona ta I z łopatki i z czego ta "I" została pozyskana bo w łopatce są różne partie o różnej kleistości.....

zmielenie na 6 z zelmerze jest nietożsame co np ręczną i należy potraktować już jako 4 a nawet 3

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...