Jump to content

Wyroby Adbud- krytyka mile widziana :)


adbud

Recommended Posts

Z racji tego iż pewną podstawowa wiedzę posiadłem i podobno moje wykonane wędzonki smakowały całkiem zacnie zamierzam zatem zamieścić od początku swoje poczynania z kolejną porcją mięska.

Na początem zdjęcia mojej wędzarenki, uwag  technicznych pewnie będzie wiele ale z racji tego iż była pracochłonna to nie zamierzam jej przebudować gdyz narazie wędzi mi się dobrze. Kanał wędzarni ma 2,5 mb i jest wykonany z bloczków betonowych natomiast sama wędzarnia jest metalowa i obudowana kamieniem naturalnym.

post-59687-0-24024400-1383848628_thumb.jpg

post-59687-0-16267300-1383848637_thumb.jpg

post-59687-0-75789800-1383848622_thumb.jpg

 

Poniżej zatem zdjecia poledwiczek oraz szynki. Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Mieso poszło do pekli na 9 dni, polędwiczki do steżenia 7 % natomiast szynka do 8,3 % . Zamiast peklosoli dałem sól ważoną oraz saletrę.

post-59687-0-40205200-1383848882_thumb.jpg

post-59687-0-29121100-1383848891_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze.

Witam według mojej oceny zrobione dobrze tak trzymaj :thumbsup:  :D pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No to chwale się, wlasnie sie susza wedliny i kielbasy na jutrzejsze wedzenie. Kielbaski jak na pierwszy raz  mysle ze calkiem ladne :)

 

Rano do jelit pojdą jeszcze kielbasy z przepisu Zbója oraz Szczepana, czekam na ewentualne sugestie :)

 

post-59687-0-93658200-1384643404_thumb.jpg

post-59687-0-50037700-1384643460_thumb.jpg

post-59687-0-42529000-1384643501_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na SB napisałeś, że wyłałem Ci cobyś odrazu wszystko mielił, tu chyba się nie zrozumieliśmy, wiadomość była taka:

 

"Witanko :D
Zopodam Tobie tak jak kiedyś mojemu koledze.

1 kg chudej szynki (wp I)
2 kg w miarę chudego boczku (wp II)
chude mięso z jednej przedniej golonki (wp III)

szynkę zmiel na sitku 14 mm
boczek 10 mm
mięso z golonki na sitku 2.5 mm, zmiel jeden raz lub dwa razy, ja mięlę raz.
Mięsa do mielenia mają być dobrze schłodzone, a mięso z golonki nawet powinno być troszkę podmrożone.

Przyprawy jakie chcesz.
Osuszanie w wędzarni do wyschnięcia kiełbas, wędzenie 50-55st.C jakieś dwie godz. może być trochę dłużej. Parzenie w zależności w jakie jelita lub sztuczne osłonki nadziejesz. Przyjmuje się czas parzenia 10min. na 1cm średnicy kiełbasy.

Pozdrawiam :D "

 

Nie pisałem nic o peklowaniu bo miałem pewność, że wiesz jak się pekluje mięso, które do peklowania ma być krojone w kawałki. Co do mielenia to napisałem jak ja to mielę, ale już zapeklowane mięso.

 

Ale jak dobrze zawędzisz i sparzysz to jadalna będzie :D

Link to comment
Share on other sites

W zwiazku z moim dzisiejszym 12 h wedzeniem zapraszam do wydania opinii na temat ponizszych wyrobów:

- zdjecie nr 1 od lewej krakowska ( ma jakieś brązowe przebarwienia nie wiem czemu); nastepnie szynkowa wg Mira ( rewelacja ) , polędwiczka i na koncu szynka z jakimś szarym oczkiem ( był to najwiekszy  egzemplarz więc może dlatego, reszta ok )

-zdjecie nr 2  to kielbasa Rzeszowska wędzona 3 h i nastepnie pieczona 40 min

-zdjęcie nr 3 to kiełbasa Zbója Madeja ( wędzona 3 h i parzona 25 min ) - super

-Zdjęcie nr 4 to Krakowska oraz kiełbasa wg Szczepana która wędruje do parzenia )

- zdjęcie 5 i 6 to pyszne ośmiorniczki- polecam :)

post-59687-0-56507200-1384714819_thumb.jpg

post-59687-0-05613400-1384714911_thumb.jpg

post-59687-0-61699900-1384714972_thumb.jpg

post-59687-0-23737900-1384715028_thumb.jpg

post-59687-0-74774500-1384715094_thumb.jpg

post-59687-0-71104600-1384715157_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Link to comment
Share on other sites

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Przyprawy to pieprz czarny mielony, kminek, papryka słodka, gałka muszkatołowa 

 

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:21

A czego dodałeś do masy klejącej? 

Masą klejącą była tylna golonka , chociaz zamiast na 2,5 kg chudej szynki dać 0,25 kg golonki to dałem jej 0,75 kg, może to jest przyczyna :)

Link to comment
Share on other sites

A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę.

 

adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. 

Tak Miro 12 h zeszło mi z ponad 20 kg wszelkich wyrobów między innymi z Twoją szynkową która jest liderem :)

 

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:27

Adbud, nie słuchaj Arkadiusza! :tongue:  On z jakiś niewiadomych powodów próbuje odebrać ci radość z samodzielnie zrobionych wyrobów. Ciesz się, dałeś radę :clap:

Też tak myślę :) Z grubsza jestem zadowolony chociaż do Was perefkcjonistó mi daleko to jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony :)

Link to comment
Share on other sites

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Edited by tusiaczek
Link to comment
Share on other sites

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Znalazłem na forum ale nie wiem czyj to przepis. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone :)

Link to comment
Share on other sites

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

Link to comment
Share on other sites

jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony

 

Najważniejsze że sam to zrobiłeś, od początku do końca, tak trzymaj a za każdym następnym razem będzie znacznie łatwiej:) Wyroby prezentują się nieźle jak na pierwszy raz.

 

 

Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone

 

 

Nabierzesz doświadczenia to zmienisz zdanie  :cool:  

Link to comment
Share on other sites

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

Henio co wędziełme za długo? Które kiełbasy źle związałem?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...