Jump to content

Wyroby Adbud- krytyka mile widziana :)

adbud

Recommended Posts

Z racji tego iż pewną podstawowa wiedzę posiadłem i podobno moje wykonane wędzonki smakowały całkiem zacnie zamierzam zatem zamieścić od początku swoje poczynania z kolejną porcją mięska.

Na początem zdjęcia mojej wędzarenki, uwag  technicznych pewnie będzie wiele ale z racji tego iż była pracochłonna to nie zamierzam jej przebudować gdyz narazie wędzi mi się dobrze. Kanał wędzarni ma 2,5 mb i jest wykonany z bloczków betonowych natomiast sama wędzarnia jest metalowa i obudowana kamieniem naturalnym.

post-59687-0-24024400-1383848628_thumb.jpg

post-59687-0-16267300-1383848637_thumb.jpg

post-59687-0-75789800-1383848622_thumb.jpg

Poniżej zatem zdjecia poledwiczek oraz szynki. Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Mieso poszło do pekli na 9 dni, polędwiczki do steżenia 7 % natomiast szynka do 8,3 % . Zamiast peklosoli dałem sól ważoną oraz saletrę.

post-59687-0-40205200-1383848882_thumb.jpg

post-59687-0-29121100-1383848891_thumb.jpg

Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze.

Witam według mojej oceny zrobione dobrze tak trzymaj :thumbsup:  :D pozdrawiam

• 2 weeks later...

No to chwale się, wlasnie sie susza wedliny i kielbasy na jutrzejsze wedzenie. Kielbaski jak na pierwszy raz  mysle ze calkiem ladne :)

Rano do jelit pojdą jeszcze kielbasy z przepisu Zbója oraz Szczepana, czekam na ewentualne sugestie :)

post-59687-0-93658200-1384643404_thumb.jpg

post-59687-0-50037700-1384643460_thumb.jpg

post-59687-0-42529000-1384643501_thumb.jpg

Na SB napisałeś, że wyłałem Ci cobyś odrazu wszystko mielił, tu chyba się nie zrozumieliśmy, wiadomość była taka:

"Witanko :D
Zopodam Tobie tak jak kiedyś mojemu koledze.

1 kg chudej szynki (wp I)
2 kg w miarę chudego boczku (wp II)
chude mięso z jednej przedniej golonki (wp III)

szynkę zmiel na sitku 14 mm
boczek 10 mm
mięso z golonki na sitku 2.5 mm, zmiel jeden raz lub dwa razy, ja mięlę raz.
Mięsa do mielenia mają być dobrze schłodzone, a mięso z golonki nawet powinno być troszkę podmrożone.

Przyprawy jakie chcesz.
Osuszanie w wędzarni do wyschnięcia kiełbas, wędzenie 50-55st.C jakieś dwie godz. może być trochę dłużej. Parzenie w zależności w jakie jelita lub sztuczne osłonki nadziejesz. Przyjmuje się czas parzenia 10min. na 1cm średnicy kiełbasy.

Pozdrawiam :D "

Nie pisałem nic o peklowaniu bo miałem pewność, że wiesz jak się pekluje mięso, które do peklowania ma być krojone w kawałki. Co do mielenia to napisałem jak ja to mielę, ale już zapeklowane mięso.

Ale jak dobrze zawędzisz i sparzysz to jadalna będzie :D

W zwiazku z moim dzisiejszym 12 h wedzeniem zapraszam do wydania opinii na temat ponizszych wyrobów:

- zdjecie nr 1 od lewej krakowska ( ma jakieś brązowe przebarwienia nie wiem czemu); nastepnie szynkowa wg Mira ( rewelacja ) , polędwiczka i na koncu szynka z jakimś szarym oczkiem ( był to najwiekszy  egzemplarz więc może dlatego, reszta ok )

-zdjecie nr 2  to kielbasa Rzeszowska wędzona 3 h i nastepnie pieczona 40 min

-zdjęcie nr 3 to kiełbasa Zbója Madeja ( wędzona 3 h i parzona 25 min ) - super

-Zdjęcie nr 4 to Krakowska oraz kiełbasa wg Szczepana która wędruje do parzenia )

- zdjęcie 5 i 6 to pyszne ośmiorniczki- polecam :)

post-59687-0-56507200-1384714819_thumb.jpg

post-59687-0-05613400-1384714911_thumb.jpg

post-59687-0-61699900-1384714972_thumb.jpg

post-59687-0-23737900-1384715028_thumb.jpg

post-59687-0-74774500-1384715094_thumb.jpg

post-59687-0-71104600-1384715157_thumb.jpg

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. :clap:  Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę :facepalm:

Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??

Przyprawy to pieprz czarny mielony, kminek, papryka słodka, gałka muszkatołowa 

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:21

A czego dodałeś do masy klejącej? 

Masą klejącą była tylna golonka , chociaz zamiast na 2,5 kg chudej szynki dać 0,25 kg golonki to dałem jej 0,75 kg, może to jest przyczyna :)

A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę.

adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. 

Tak Miro 12 h zeszło mi z ponad 20 kg wszelkich wyrobów między innymi z Twoją szynkową która jest liderem :)

Dodano: 17 listopad 2013 - 20:27

Adbud, nie słuchaj Arkadiusza! :tongue:  On z jakiś niewiadomych powodów próbuje odebrać ci radość z samodzielnie zrobionych wyrobów. Ciesz się, dałeś radę :clap:

Też tak myślę :) Z grubsza jestem zadowolony chociaż do Was perefkcjonistó mi daleko to jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony :)

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Edited by tusiaczek

Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką  :cool: Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...

Znalazłem na forum ale nie wiem czyj to przepis. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone :)

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony

Najważniejsze że sam to zrobiłeś, od początku do końca, tak trzymaj a za każdym następnym razem będzie znacznie łatwiej:) Wyroby prezentują się nieźle jak na pierwszy raz.

Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone

Nabierzesz doświadczenia to zmienisz zdanie  :cool:  

No i widzisz chłopie - dałeś radę . 

Papryka barwi i masz takie a'la  horizo . 

Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . 

Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . 

Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . 

Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . 

Henio co wędziełme za długo? Które kiełbasy źle związałem?