adbud Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Z racji tego iż pewną podstawowa wiedzę posiadłem i podobno moje wykonane wędzonki smakowały całkiem zacnie zamierzam zatem zamieścić od początku swoje poczynania z kolejną porcją mięska.Na początem zdjęcia mojej wędzarenki, uwag technicznych pewnie będzie wiele ale z racji tego iż była pracochłonna to nie zamierzam jej przebudować gdyz narazie wędzi mi się dobrze. Kanał wędzarni ma 2,5 mb i jest wykonany z bloczków betonowych natomiast sama wędzarnia jest metalowa i obudowana kamieniem naturalnym. Poniżej zatem zdjecia poledwiczek oraz szynki. Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Mieso poszło do pekli na 9 dni, polędwiczki do steżenia 7 % natomiast szynka do 8,3 % . Zamiast peklosoli dałem sól ważoną oraz saletrę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 No ale na zdjęciach jest surowe mięso Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Czytałem porady Dziadka odnośnie rozbioru oraz czyszczennia mięsa ale narazie dla mnie to czarna magia. Póki co wykroiłem co umiałem: chrząstki, błony oraz tłuste elementy- oceńcie proszę sami na ile to zrobiłem dobrze. Witam według mojej oceny zrobione dobrze tak trzymaj pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 No ale na zdjęciach jest surowe mięso zgadza sie ale chciałem cały proces od poczatku udokumentowac i stad zdjecia surowego miesa, wedzone dodam w przyszla niedziele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 Adbud. Polędwiczki bardzo dobrze obrobione. Szkoda, że z mięśni szynki odkroiłeś tłuszcz. Powodzenia. o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej ale wezme to pod uwage przy nastepnym peklowaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 o widzisz myslalem ze im chudsze mieso tym lepiej Nośnikiem smaku jest tłuszcz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 No to chwale się, wlasnie sie susza wedliny i kielbasy na jutrzejsze wedzenie. Kielbaski jak na pierwszy raz mysle ze calkiem ladne Rano do jelit pojdą jeszcze kielbasy z przepisu Zbója oraz Szczepana, czekam na ewentualne sugestie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Na SB napisałeś, że wyłałem Ci cobyś odrazu wszystko mielił, tu chyba się nie zrozumieliśmy, wiadomość była taka: "Witanko Zopodam Tobie tak jak kiedyś mojemu koledze.1 kg chudej szynki (wp I)2 kg w miarę chudego boczku (wp II)chude mięso z jednej przedniej golonki (wp III)szynkę zmiel na sitku 14 mmboczek 10 mmmięso z golonki na sitku 2.5 mm, zmiel jeden raz lub dwa razy, ja mięlę raz.Mięsa do mielenia mają być dobrze schłodzone, a mięso z golonki nawet powinno być troszkę podmrożone.Przyprawy jakie chcesz.Osuszanie w wędzarni do wyschnięcia kiełbas, wędzenie 50-55st.C jakieś dwie godz. może być trochę dłużej. Parzenie w zależności w jakie jelita lub sztuczne osłonki nadziejesz. Przyjmuje się czas parzenia 10min. na 1cm średnicy kiełbasy.Pozdrawiam " Nie pisałem nic o peklowaniu bo miałem pewność, że wiesz jak się pekluje mięso, które do peklowania ma być krojone w kawałki. Co do mielenia to napisałem jak ja to mielę, ale już zapeklowane mięso. Ale jak dobrze zawędzisz i sparzysz to jadalna będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 W zwiazku z moim dzisiejszym 12 h wedzeniem zapraszam do wydania opinii na temat ponizszych wyrobów:- zdjecie nr 1 od lewej krakowska ( ma jakieś brązowe przebarwienia nie wiem czemu); nastepnie szynkowa wg Mira ( rewelacja ) , polędwiczka i na koncu szynka z jakimś szarym oczkiem ( był to najwiekszy egzemplarz więc może dlatego, reszta ok )-zdjecie nr 2 to kielbasa Rzeszowska wędzona 3 h i nastepnie pieczona 40 min-zdjęcie nr 3 to kiełbasa Zbója Madeja ( wędzona 3 h i parzona 25 min ) - super-Zdjęcie nr 4 to Krakowska oraz kiełbasa wg Szczepana która wędruje do parzenia )- zdjęcie 5 i 6 to pyszne ośmiorniczki- polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 A czego dodałeś do masy klejącej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Adbud... jak na początek wyroby wyglądają ładnie. Na temat ośmiornicy się nie wypowiadam bo nigdy nie jadłam ... i raczej się nie skuszę Zastanawiam się dlaczego Krakowska ma przebarwienie takie pomarańczowe.. a może to wina przypraw.. jakie zastosowałeś??Przyprawy to pieprz czarny mielony, kminek, papryka słodka, gałka muszkatołowa Dodano: 17 listopad 2013 - 20:21A czego dodałeś do masy klejącej? Masą klejącą była tylna golonka , chociaz zamiast na 2,5 kg chudej szynki dać 0,25 kg golonki to dałem jej 0,75 kg, może to jest przyczyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 No to sam sobie dałeś odpowiedź papryka ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy. Edited November 17, 2013 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę. adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Duza ilosc papryki przebarwia i dlatego masz kolor pomaranczowy. Arkadiusz napisz jemu szczerze , bo Adbud sie uczy i potrzebuje uwag.Dzięki za podpowiedź, paprykę dodałem zgodnie z przepisem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 A ja tak myślę, że to było 12h łącznie licząc wszystkie wyroby, ale ..... zamilczę. adbud ... nic dodać, nic ująć .... wygląda bardzo dobrze. Tak Miro 12 h zeszło mi z ponad 20 kg wszelkich wyrobów między innymi z Twoją szynkową która jest liderem Dodano: 17 listopad 2013 - 20:27Adbud, nie słuchaj Arkadiusza! On z jakiś niewiadomych powodów próbuje odebrać ci radość z samodzielnie zrobionych wyrobów. Ciesz się, dałeś radę Też tak myślę Z grubsza jestem zadowolony chociaż do Was perefkcjonistó mi daleko to jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego... Edited November 17, 2013 by tusiaczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Adbud, tak z ciekawości zapytam z jakiego przepisu robiłeś krakowską? Parę razy mi się zdarzyło wykonać ale nigdy papryki nie dawałem.... nawet nie widziałem przepisu na krakowską z papryką Chyba że jakąś czyjąś osobistą wariację na temat krakowskiej ale to całkiem co innego...Znalazłem na forum ale nie wiem czyj to przepis. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Każdemu smakuje inaczej. Nam tez nie podchodzą pieczone, wolimy parzone i potem odpowiednio podsuszane. Osobiście uważam że jak na pierwszy raz wyszło bardzo przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 No i widzisz chłopie - dałeś radę . Papryka barwi i masz takie a'la horizo . Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 jak na pierwsze kiełbasy w zyciu jestem zadowolony Najważniejsze że sam to zrobiłeś, od początku do końca, tak trzymaj a za każdym następnym razem będzie znacznie łatwiej:) Wyroby prezentują się nieźle jak na pierwszy raz. Ogólnie kielbasy i wedliny pieczone nie będą moim faworytem , podobnie jak krakowską piekłem kiełbasę Rzeszowską i nie zbyt mi smakuje wiec odpuszczę sobie kiełbasy pieczone Nabierzesz doświadczenia to zmienisz zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adbud Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 No i widzisz chłopie - dałeś radę . Papryka barwi i masz takie a'la horizo . Szara szynka w środku to po prostu to niedopeklowanie , nastrzyk i masowanie następnym razem , ale to jadajne . Domagasz sie krytyki , to mogłeś nawet krócej wędzić a i ściślej zawiązuj grube kiełbasy . Pierwsze koty za płoty i teraz to już tylko lepiej . Owoce morza to pewnie guma wyszła ale ja nie mam w tym praktyki . Henio co wędziełme za długo? Które kiełbasy źle związałem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 A czy ja mogę wyrazić opinię o wyrobach? Temat ciekawy, to lubię... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.