Jump to content

Mini wędzarnia

2jacks

Recommended Posts

Witam. To mój pierewszy post, więc napisze troche o sobie. Jestem obecnie na etapie zbierania ifnormacji na temat produkcji wyrobów drobiowych. Noszę sie z zamiarem otworzenia hodowli gęsi(może tez troche kaczek, kurczaków) i jednocześnie chciałbym z tych ptaków produkować półgęsek,oraz okrasę z gęsi. Sa to produkty tradycyjne więc obarczone pewnymi wymogami jeśli chodzi o proces technologiczny. Jeśli tych gęsi miałbym docelowo nawet 2 tysiące i chciałbym te półgęski uwędzić, to jaki byłby koszt postawienia budynków itd...? Czytam i szukam.Czytałem chyba wszystko co można o MOL'ach. Są jakies wymogi jeśli chodzi o przetwarzanie 0,5 t/tydzień. Te ilości są dla mnie nie osiągalne...przynajmniej jeśli chodzi o średnie ujęcie roczne...okrasę wytwarza się troche inaczej, ale to na razie zostawmy

Jakie są wymogi odnośnie takiej produkcji? Czy muszę stawiać mini-ubojnię, mini-rzeznie, wedzarnie...? Jakiej wielkości musiałaby być wedzarnia żeby ogarnąć takie ilości? Oczywicie wszystko można by rozłożyć w czasie i ubój nie musiałby sie odbywać hurtowo. Część można by sprzedać jako mięso, lub tuszki....Generalnie plan jest taki, żeby to co wyhoduje wykorzystać maksymalnie i dotrzeć do ew.odbiorcy bezpośrednio z jaknajlepszym, jaknajwiększym asortymentem na jaki będę mógł sobie pozwolić....Wedzarnia musiałaby być oczywiście drewniana tradycyjna(lub na takową przerobiona)

z góry dzięki za odpowiedzi...nie wiem co jeszcze mógłbymnapisać. Widziałem tutaj jakies przykładowe http://www.infomeat.eu/index.php?page=gotowe_projekty_zakladow_masarskich     Ale tutaj dobowa produkcja to minimum 500 kg...