2jacks Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Witam. To mój pierewszy post, więc napisze troche o sobie. Jestem obecnie na etapie zbierania ifnormacji na temat produkcji wyrobów drobiowych. Noszę sie z zamiarem otworzenia hodowli gęsi(może tez troche kaczek, kurczaków) i jednocześnie chciałbym z tych ptaków produkować półgęsek,oraz okrasę z gęsi. Sa to produkty tradycyjne więc obarczone pewnymi wymogami jeśli chodzi o proces technologiczny. Jeśli tych gęsi miałbym docelowo nawet 2 tysiące i chciałbym te półgęski uwędzić, to jaki byłby koszt postawienia budynków itd...? Czytam i szukam.Czytałem chyba wszystko co można o MOL'ach. Są jakies wymogi jeśli chodzi o przetwarzanie 0,5 t/tydzień. Te ilości są dla mnie nie osiągalne...przynajmniej jeśli chodzi o średnie ujęcie roczne...okrasę wytwarza się troche inaczej, ale to na razie zostawmy Jakie są wymogi odnośnie takiej produkcji? Czy muszę stawiać mini-ubojnię, mini-rzeznie, wedzarnie...? Jakiej wielkości musiałaby być wedzarnia żeby ogarnąć takie ilości? Oczywicie wszystko można by rozłożyć w czasie i ubój nie musiałby sie odbywać hurtowo. Część można by sprzedać jako mięso, lub tuszki....Generalnie plan jest taki, żeby to co wyhoduje wykorzystać maksymalnie i dotrzeć do ew.odbiorcy bezpośrednio z jaknajlepszym, jaknajwiększym asortymentem na jaki będę mógł sobie pozwolić....Wedzarnia musiałaby być oczywiście drewniana tradycyjna(lub na takową przerobiona) z góry dzięki za odpowiedzi...nie wiem co jeszcze mógłbymnapisać. Widziałem tutaj jakies przykładowe http://www.infomeat.eu/index.php?page=gotowe_projekty_zakladow_masarskich Ale tutaj dobowa produkcja to minimum 500 kg... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.