miro Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 (edited) Cześć. Tym razem zrobimy metkę cebulową.Nie raz kupujesz takie cudo w sklepie, co nazywają metką cebulową i pewnie sama chciałabyś coś takiego zrobić. No to do roboty ! Kup 1 kg świeżego boczku bez skóry.Boczek powinien być nie za tłusty, nie za chudy, taki w sam raz ..... boczkowy. Jak już kupiłaś boczek zmiel go na maszynce do mielenia, proponuję sitko o oczkach 5-8 mm.Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.Znajdziesz go tu: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.Jak już się zapekluje nadeszła pora aby naszą metkę doprawić do smaku. Tak więc do kilograma zmielonego, zapeklowanego mięsa dodaj 1/2 zmielonej lub drobno posiekanej średniej wielkości cebuli, około 2-3 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu (jedna łyżeczka to ok. 1-1,5 g pieprzu mielonego) i dobrze to wszystko ze sobą wymieszaj.Możesz teraz skosztować i ewentualnie doprawić, ale ...... myślę, że nie będzie takiej potrzeby. I co dalej ...... nic to koniec. Teraz tylko grzecznie odczekaj parenaście minut, żeby "przeszło" jak mówią i ................ i pozostało Ci tylko posmarować chlebuś metką. Gotowe !A jakie pyszne Ps. Masło na chleb nie jest potrzebne. Edited November 11, 2013 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 miro ... to przepis dla Zosi ... a ja go przeczytałam ale może to i dobrze bo przepis prosty i łatwy w wykonaniu ....z przypraw tylko cebulka i pieprz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 bardzo przejrzysty opis - jak wejdzie ktoś "zielony" to wg. tego przepisu zrobi pierwsze super danie i może zaszczepić w sobie bakcyla - Miro jak dla mnie to jest to extraNo może malutka uwaga - pomyśl czy nie było by dobrze zebrać kilka takich przepisów na różne smakołyki w 1 miejsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzii Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Wracając do przepisu to mam pytanie jaka jest trwałość tej metki, bo rozumiem że dodajemy surową cebulę a ona w stanie surowym powoduje szybkie psucie się dań.Zastanawiam się czy może peklowanie wcześniej boczku temu zapobiega.Pytam . bo myślę że Zosi trudno będzie zjeść kilogram metki w ciągu dnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Ale w prosty sposób mają podany przepis z którym sobie poradzą. A jak im zasmakuje to tym chętniej będą zgłębiać wiedzę czytając forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
king_lpk Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 (edited) Miro bardzo fajny pomysł z przepisami dla początkujących . Myślę że powinieneś kontynuować pomysł takich przepisów . Wiele osób rezygnuje z przepisu bo go po prostu nie rozumie , ale przedstawiony w taki sposób jak twój wydaje się prosty. a jak łyżeczka pieprzu to będzie za dużo to następnym razem ktoś da pół łyżeczki. pozdrawiam i dużo zdrówka życzęps. czekam na następne przepisy Edited November 19, 2013 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 (edited) Temat odważania przypraw i "posiadania wagi" przewijał się od początku forum....porad było bez liku i można byłoby spokojnie podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić- najprostszy sposób to zakup torebki tego spornego pieprzu i podzieleniu go na kilka części (kupek że się tak wyrażę )- jeśli wiadomo że w torebce jest 20g to dzieląc na cztery części otrzyma się po 5 gram ... i teraz niech sobie Zosia nasypie na łyżeczkę i już na przyszłość będzie wiedziała ile to jest 5g pieprzu (oczywiście orientacyjnie....) Edited November 12, 2013 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 (edited) Czas przydatności do spożycia, przy przechowywaniu w lodwóce to 3-4 dni Edited November 19, 2013 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Aaaa w lodówce, no tak tylko jak jest impreza to często do lodówki trzeba chodzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 Jak jest impreza to metki po godzinie nie ma ..... w temperaturze pokojowej oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 (edited) A ja kiedys zrobilam jej bardzo duzo i nadzialam do oslonki i podwedzilam lekko . Bardzo nam smakowala Szybciej chyba gineka niz bez podwedzania Edited November 19, 2013 by ANNAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 Czy do zrobienia tej metki można użyć rozmrożonego boczku?Jak kupiliśmy "świntuszkę" to dużo mięsa zostało od razu pomrożone i teraz je sukcesywnie podbieramy z zamrażalnika, ale wszystko jest poddawane "obróbce termicznej" (jak to mój kolega zawsze mawia) pieczone/smażone/gotowane, a tu ma byś surowe, więc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 24, 2015 Author Report Share Posted October 24, 2015 Raczej bym nie polecał.Mięso było mrożone a spożywamy jedynie zabezpieczone peklowaniem.Z drugiej strony, niejedno mięso ze sklepu pochodzi z rozmrożonych mięs z importu, a sprzedawane jest jako świeże.Mimo wszystko odradzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 ...Viszna - a może podwędź na zimno i zmiel - najlepsza metusia z tego wychodzi - tylko nie dawaj cebuli..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 (edited) Dzięki Miro za upewnienie mnie, tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić. W takim razie boczuś po rozmrożeniu zostanie spożytkowany w innym produkcie.jumbo to jest dobry pomysł!! DZIĘKI!! jutro się biorę do pracy Edited October 24, 2015 by Viszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MakGajer Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 Pytanie jak zawsze mam typowo laickie, co zrobić, żeby przydatność do konsumpcji ( o ile się powstrzymam przed zjedzeniem wszystkiego) stała się dłuższa niż 2-3 dni przechowywania w lodówce? Podwędzenie jej coś pomoże lekkie?Nie śmiejcie się proszę Z mięskiem mam do czynienia od bardzo niedawna ( parę dni ) i staram się zbierać wiedzę dopiero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 28, 2023 Report Share Posted May 28, 2023 Nie śmiejcie się proszę Przechowanie mięsa i wyrobów to nie jest śmieszny temat. Metkę , jak mam przetrzymać powyżej tygodnia , mrożę. Do tygodnia wytrzymuje mi w lodówce 3 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MakGajer Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.Znajdziesz go tu: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Ja daję 2% peklosoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.Znajdziesz go tu: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać.I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek.. Ja bym dał 20g/1kg (2%) ale można od 18 do 23g/1kg w zależności jak lubisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Ja tez daje 20 g ,nie jestem slonolubna ,ale samej sie nie to jest akurat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.Znajdziesz go tu: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Mięsko pekluj 2-3 dni w lodówce, codziennie możesz mięsko przemieszać. I teraz mam dylemat, a Halina pewnie zablokuje mnie za głupie pytania na facebooku zaraz Jako, że kalkulator nie bangla u mnie - nie otwiera się link to na 1kg ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku??Akurat dziś wieczorem mam w planie zmielić jakiś boczek..Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi. ? Niemalże codziennie zadajesz pytania na mesengerze, dostajesz odp.Jaki masz problem ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 ile autor daje peklosoli na te 3 dni do zmielonego boczku? Na pierwszy raz daj bezpieczne 18g/kg,posmakujesz i będziesz wiedział czy to twój próg słoności czy może będziesz musiał dodać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MakGajer Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Po zmieleniu trzeba nasze mięsko zapeklować.Żeby się nie męczyć, liczyć i kombinować użyj prostego przelicznika, który sam podpowie ile peklosoli trzeba do mięska użyć.Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi. ?Niemalże codziennie zadajesz pytania na mesengerze, dostajesz odp.Jaki masz problem ???? Broń boże nie mam problemu do Ciebie, jak już rozmawialiśmy przed chwilą, tak wyjaśniam. Zadaję Ci tysiąc pytań - z racji mojego braku wiedzy - laickich, dlatego też zadałem pytanie o ilość soli tutaj. Broń mnie wszelkie siły przed tym, aby narzekać na Ciebie - po prostu wiem, że moje pytania mogą być męczące wrzucane w messendzera co chwila Tak więc jeśli poczułaś się urażona, przepraszam. Nie to było moim celem, a przyznam, że rady Twoje były jak do tej pory bardzo pomocne. Sam nie lubię postów typu "ale ile dać soli" więc rozpisałem się bardziej. Nie był to atak na Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 31, 2023 Report Share Posted May 31, 2023 Zadaję Ci tysiąc pytań - z racji mojego braku wiedzy - laickich, dlatego też zadałem pytanie o ilość soli tutaj. Broń mnie wszelkie siły przed tym, aby narzekać na Ciebie - po prostu wiem, że moje pytania mogą być męczące wrzucane w messendzera Delikatnie pisząc - na forum mamy 60-70 tys użytkowników , z tego umiejących czytać i korzystać z naszej wyszukiwarki jest 30% . Postaw się w roli drugiej strony - dostajesz codziennie kilkadziesiąt pytań , czasami po trzy razy o to samo..... Halusia jest aniołem , ale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.