BonAir Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 Właśnie na stronie pojawił się przepis na kiełbasę białą surową Rzerzola. W instrukcji w pkt. 6 jest napisane: Parzenie w temp.73 st.C około 25 minut Podobnie jest też w przepisie na białą surową wg Maxella: Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.) Taka sparzona kiełbasa nie jest już przecież "surowa". Pozdrawiam BonAir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 Wystarczy z przepisu usunąć parzenie i będzie biała surowa lub w miejsce parzenie .wpisać ,,sposób przygotowania kiełbasy do spożycia'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 To jest opcja. W przepisie, który ja podałem, parzenie nie wchodzi w zakres procesu technologicznego.Poza tym, i tak kiełbasa musi być sparzona lub upieczona. Jesli nie podamy sposobu parzenia, zaczną się pytania - jak ją sparzyć? itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted July 16, 2007 Report Share Posted July 16, 2007 Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej smakuje kiełbasa surowa upieczona na grilu. Palce lizać :tongue: . Osobiście nadmiar kiełbasy surowej zamrażam i w zależności od potrzeb "zużywam" później podczas grilowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted July 17, 2007 Author Report Share Posted July 17, 2007 A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla? BonAir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted July 17, 2007 Report Share Posted July 17, 2007 Witam, Ja zwijam kielbaski w @ "sloneczko/spirale" i wszystkie razem przebijam patykiem do szaszlykow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted July 17, 2007 Report Share Posted July 17, 2007 Ja odkręcam kiełbaski trochę bardziej i przed grillowaniem, każdą odcinam w środku odkręcenia i żadna mi się jeszcze nie rozpadła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted July 17, 2007 Report Share Posted July 17, 2007 Po wstępnym podpieczeniu na grilu całego zwoju, kiełbaski się zetną, a wtedy możesz je spokojnie porozcinać na pojedyncze i obracać do woli bez obawy, że się rozsypią :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trutlen Posted July 18, 2007 Report Share Posted July 18, 2007 A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla? BonAir Ja osobiście kiełbasy przed grilowaniem po prostu... rozdzielam. Świeżo wyrobione mięso na kiełbasę jest plastyczne, ale jak trochę poleży tudzież powisi (się to chyba osadzanie nazywa :question: ) to sie ściśnie, zwiąże czy jak to nazwać, i "nie wylata" przy grilowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.