Jump to content

Kiełbasa SUROWA

BonAir

Recommended Posts

Właśnie na stronie pojawił się przepis na kiełbasę białą surową Rzerzola.

W instrukcji w pkt. 6 jest napisane:

Parzenie w temp.73 st.C około 25 minut

Podobnie jest też w przepisie na białą surową wg Maxella:

Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.)

Taka sparzona kiełbasa nie jest już przecież "surowa".

Pozdrawiam

BonAir

To jest opcja. W przepisie, który ja podałem, parzenie nie wchodzi w zakres procesu technologicznego.

Poza tym, i tak kiełbasa musi być sparzona lub upieczona. Jesli nie podamy sposobu parzenia, zaczną się pytania - jak ją sparzyć? itp.

Guest pedro
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej smakuje kiełbasa surowa upieczona na grilu. Palce lizać :tongue: . Osobiście nadmiar kiełbasy surowej zamrażam i w zależności od potrzeb "zużywam" później podczas grilowania.

Guest pedro
Po wstępnym podpieczeniu na grilu całego zwoju, kiełbaski się zetną, a wtedy możesz je spokojnie porozcinać na pojedyncze i obracać do woli bez obawy, że się rozsypią :grin:

A czy macie może jakiś "patent" na obracanie aż tylu związanych ze sobą surowych kiełbas na ruszcie grilla?

BonAir

Ja osobiście kiełbasy przed grilowaniem po prostu... rozdzielam. Świeżo wyrobione mięso na kiełbasę jest plastyczne, ale jak trochę poleży tudzież powisi (się to chyba osadzanie nazywa :question: ) to sie ściśnie, zwiąże czy jak to nazwać, i "nie wylata" przy grilowaniu.