Jump to content

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


arkadiusz

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Replies 514
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 6 months later...

No to grzesiu565 zaczynamy przygodę z Twoim boczkiem dojrzewającym.Zdjęcia i uwagi będą prezentowane tutaj ,żeby wątek się nie zagubił.

 

P.S

Jak widzisz nie wymiękam :grin:

 

Zakupiłem cały płat boczku

Trybujemy:

 

Kawałek po lewej po zdjęciu skóry na dojrzewający, po prawej ze skórą na pieczony

 

Zapeklowany 30g/kg soli gruboziarnistej/peksoli + 2g/kg majeranku i 2g czosnku/kg

 

C.N.D :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Arku tylko nie wymiękaj trzymaj ile się da (chociaż do świąt) :grin:

jak znam Arka to nie wymięknie i nie ruszy... natomiast widzę że coraz nowsze ciekawostki się ujawniają.... :rolleyes: teraz mowa o serwatce a za tydzień pewnie będzie o ślinie nietoperza dawanej do solanki..... :tongue:

no... a potem można powiedzieć że przecież nie zrobił jak się należało :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Aniu a w jakim celu teraz go moczyć w serwatce (chyba,ze masz na myśli na początku peklowania)

To miałam na myśli.

Jeżeli od lat robisz wędliny dojrzewające, na tym samym sprzecie, deskach itd, to znaczy, że masz dobrą florę bakteryjną w swojej kuchni.

Jeżeli kuchnia Arkadiusza ma jej mniej lub ma inną, jego boczek dojrzewający może nie uzyskać takiej kruchości jak Twój.

Dwudniowe moczenia boczku w kwaśnej serwatce przed peklowaniem dałoby mu równy start z Twoim wyrobem.

Niektóre szczepy bakterii nie tylko utrwalają kolor ale i zwiększają kruchość mięsa, czego dowiodły badania.

Link to comment
Share on other sites

Arku tylko nie wymiękaj trzymaj ile się da (chociaż do świąt)

Ha ,ha ,ha ja i wymiękaj :devil: .To słowo jest mi obce.Skorpion jestem.Będę trzymał do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej jak się da. :wink:

 

Jeżeli kuchnia Arkadiusza ma jej mniej lub ma inną, jego boczek dojrzewający może nie uzyskać takiej kruchości jak Twój

Może i mniej , może i inną choć od czasu do czasu też robię wędliny dojrzewające to ja się nie poddam. :grin:.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pierwsza próba smakowa kiełbasy dojrzewającej.Wisiała sobie 5 tygodni i była wędzona na zimno trzykrotnie.Jeszcze sobie powisi, ale próba wypadła zadowalajaco :thumbsup: [

Witam Arek,

Kiełbasa ta szlachetna, ale nie jestem przekonany ze należy do odmiany "dojrzewającej". Nie znam szczegółów, ale nie jest to kiełbasa "podsuszana"? :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Nie znam szczegółów, ale nie jest to kiełbasa "podsuszana"?

Zdecydowanie potwierdzam, ale na forum ciężko wytłumaczyć różnicę między wyrobami podsuszanymi, a dojrzewającymi. Modnie jest powiedzieć dojrzewająca, a podsuszana nie brzmi dumnie. :cool:

 

Moim zdaniem dojrzewa.

No oczywiście, że dojrzewa inaczej. :cool:

Link to comment
Share on other sites

Jak nie dojrzewa i się nie suszy to co według Ciebie robi wisząc sobie w odpowiednich warunkach 5 tygodni.? Moim zdaniem dojrzewa. :grin: bo w tych warunkach na pewno się nie suszy.

Nie znając wszystkich szczegółów, masz do pewnego stopnia racje. Ale zdaje mi się ze jest to zbyt liberalny użytek tego terminu.

Pozdrowienia i smacznego!. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ta kiełbasa jest z dodatkiem serwatki i jogurtu naturalnego ... Podczas procesu dojrzewania pokryła się ładnym białym nalotem pleśni, kontrolowana byla temperatura, wilgotność i cyrkulacja powietrza .... Moim zdaniem nikt nikomu w głowie nie mąci terminem dojrzewająca to ze nie ma dodatku kupnych kultur bakteryjnych to raczej domowo ale czemu zaraz nie ma prawa nazywać się dojrzewającą ?

Może mi to wytłumaczycie - PIS i Miro ?

Link to comment
Share on other sites

Teraz mam jasność, że to nie jest zwykłe podsuszanie.

To szkoda ,że tak późno.Ja bym najpierw jako ten doświadczony zapytał o proces produkcyjny i skład surowcowy, ale widzę ,że łatwiej krytykować niż pytać.Szkoda,że Robert się odezwał bo czekałem z niecierpliwością na jakieś pytania technologiczne a nie krytykanctwo, ale się nie doczekałem.Teraz już się wszystko wyjaśniło i temat uważam za zamknięty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...