Geronimo Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 http://imageshack.us/a/img202/3510/ts42.jpg To dzisiejszy bezowy ,,dakłaz" pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 czy krem jest ze śmietany jak w przepisie na tort Pavlova ? czy może krem kawowy ? choć na wierzchu chyba jest śmietana jeśli możesz zdradzić tajemnicę to proszę o przepis i na ciasto i na krem i w jakiej temperaturze pieczona była beza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 11, 2013 Author Report Share Posted November 11, 2013 (edited) Jest chwila to zaczynam pisać Na jeden blat potrzebujemy: -5 białek-ok. 180- 200g. cukru pudru-szczyptę soli np. sypnąć z soliniczki-łyżkę płaską stołową mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.- łyżeczkę octu winnego-papier do pieczenia (arkusz)-masło klarowane do przesmarowania arkusza-pokrojone daktyle z 10 , parę fig,mogą być morele Białka muszą być bdb. schłodzone.Ja generalnie trzymam je zamarznięte, rozmrażam i jestem zadowolonyjak pływa w nich jeszcze zmarznięta grudka.Na jeden blat zużywam 5 białek.Wlewam je do plastikowego wiaderka (ma być wysokie) sypię trochę soli i ubijam na najwolniejszych obrotach drutami.Jak piana jest ubita to dosypuję przesianego cukru pudru.Teoria głosi iż powinno przypadać 50 g. na jedno białko.Prawda jest taka że im wiecej cukru tym beza ma szanse lepiej wyjść.Ja daję mniej -w granicach 40g. ale proponuję kierować się własnym smakiem,ale ma być słodkie.Istotne jest aby cukru pudru dodawać po łyżce i cały czas ubijać.Piana musi być b. sztywna bo inaczej klapa.Jak zużyliśmy cukier i piana jest b. sztywna dodajemy łyżeczkę kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki ,miksujemy i łyżeczkę octu winnego.Jak piana jest sztywna jak,,pal Azji" dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy łyżką.Do piany przy Pavlovej nie dodaje się owoców tutaj można zwłaszcza do spodniego blatu.Wychodzi to ciekawiej - taka wersja zimowa No to pianę mamy ubitą cdn. Teraz pieczenie bezy:Tutaj się zaczynają schody Wiadomo każdy piekarnik jest inny.Ja zapodam tu trochę inną filozofię pieczenia bezy Nie jest ważne żeby po upieczeniu beza nam nieopadła.Mnie w moim piekarniku się to nie udaje.Ważne jest aby po upieczeniu w środku była upieczona biała pianka.Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy 18- 20 cm.Po drugiej stronie papieru ,tam gdzie położymy ubitą pianę smarujemy ów papier masłem poza średnicę narysowanego koła ,bo piana nam się rozejdzie.Pod papier kładę folię alu. błyszczącą stroną w kierunku dolnej grzałki.Te działania mają nam zabezpieczyć bezę przed przypaleniem.W celu dalszej ochrony przed przypaleniem spodu bezowego blatu, na szyny piekarnika, trochę ponad dolną grzałką, wsuwam metalowę tackę na k. również kładę folię alu. błyszczącą stroną do spodu.Uformowany blat wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st.po czym ustawiam temp. na 100-110 st. włączam tylko dolną grzałkę i piekę bezę ok.60 min.Jak wierzch sie przyrumieni można go nakryć folią al.ale zwykle wtedy beza jest ok.Można studzić w uchylonym piekarniku, ale ja ostatnio wyjąłem gorącą bezę i stygła w kuchni , bo potrzebowałem piekarnik.Co prawda opadła ,ale jak pisałem to nie jest najważniejsze. cdn Edited November 11, 2013 by Geronimo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 12, 2013 Author Report Share Posted November 12, 2013 (edited) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1edf73cdc3a95587.html ImageShack się pogniewał ale fotosik sprawny Upiekliśmy dwa blaty bezowe, nie przypaliliśmy ich i tylko trochę nam opadły Możemy przygotować krem. Składniki: - 500-600 g. słodkiej śmietany 30%- 250 g. mascarpone (byle nie z Piątnicy)- trzy lyżki kawy rozpuszczalnej- 2,3 szt usztywniaczy do śmietany Ania27 - na wierzchu jest tylko bita śmietana bez cukru.W warstwie środkowej jest 200 g. śmietany 30% z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (dodanej do płynnej śmietany) ubitej z 1 szt usztywniacza a potem dodawane mascarpone.Jak jest sztywne wyłożyć na blat z zapieczonymi owocami,na to drugi blat a na to już tylko ubita śmietana.Nie polecam dodawania cukru do śmietany.Beza jest słodka i to wystarczy.Można to przzygotować w przeddzień imprezy ponieważ na następnego dnia zyskuje na smaku.Zauważyłem że ciasto to było już opisywane przez Agę (Małego - małego) w razie co służę pomocą. pozdrawiam Edited November 12, 2013 by Geronimo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts